Yaşar Kemal hastaneye kaldırıldı!
Kemal, akciğer enfeksiyonu ve kalp ritim bozukluğu sebebiyle İstanbul Tıp Fakültesi'nde tedavi altına alındı.
Çapa'daki İ.Ü İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi'ne gelerek doktorlardan yazarın zağlık durumu hakkında bilgi alan Bakan Müezzinoğlu, Yaşar Kemal'in eşi Ayşe Semiha Baban'a da geçmiş olsun dileğinde bulundu. Müezzinoğlu, ziyaretin ardından gazetecilere şu açıklamayı yaptı: "Kendisine yoğun bakım koşullarında ziyaretimi yaptım. Şuuru yarı açık, biraz uyutuluyor. Ama neticede iletişim kurulabiliyor. Akciğer yetmezliği ve akciğerindeki sorun nedeniylegenel durumu bozularak buraya geliyor. Zaten son dönemde belirli hastalıkları dolayısıyla tedavi gören bir hastamız. Ama son yoğun bakım koşullarına getiren ve tedavi gerektiren durumu, akciğerlerindeki bir pünimonik infültasyon ve akciğer yetmezliğine bağlı diğer sorunlarının da bir bütüncül olarak tedavinin yapıldığı koşullar var. Tabii gerek yaşı, gerekse diğer sağlık sorunları nedeniyle çok yönlü tedavisi yapılıyor. Ümit ederim ki tedaviden olumlu neticeler alınacaktır. Neticede, geldiğine göre durumu, solunum açısından da, diğer fonksiyonlar açısından da daha iyi. Yakın takiple inşallah daha iyi olacak. Biz ülkemizin bu değerinin en kısa zamandra sağlıklı yaşama dönmesini arzu ediyoruz." Bakan Müezzinoğlu'na, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet de eşlik etti.
YAŞAR KEMAL KİMDİR?
Asıl adı Kemal Sadık Göğceli olan Kemal, 1923 yılında Adana'nın Osmaniye İlçesi'ne bağlı Hemite Köyü'nde dünyaya geldi. Annesi Nigâr Hanım ile çiftçi Sadık Efendi'nin oğludur. Yaşadığı küçük bir kaza nedeniyle tek gözünü kaybetmiştir. Yaşar Kemal, ilköğrenimine Burhanlı köyü ilkokulunda başladı, Kadirli Cumhuriyet İlkokulu'nda tamamladı. Adana'da ortaokula devam etti. Ortaokul son sınıftayken okulu bırakmak zorunda kaldı ve amelebaşılık, ırgatlık, çeltik tarlalarında kontrolörlük , arzuhalcilik, öğretmenlik, kütüphane memurluğu gibi çeşitli işlerde çalıştı.
Yaşar Kemal 1950 yılında siyasi nedenlerle bir yıl Kozan Cezaevi'nde tutuklu kaldı, sonra serbest bırakıldı. Yazar, bu olaydan sonra 1951 yılında İstanbul'a yerleşti ve kısa bir işsizlik döneminden sonra Cumhuriyet Gazete'sinde fıkra ve röportaj yazarlığına başladı. Cumhuriyet gazetesindeki bu görevi 1963 yılına kadar devam etti.
Yazar, "Dünyanın En Büyük Çiftliğinde Yedi Gün" röportajıyla Gazeteciler Cemiyeti Özel Başarı Armağanı'nı, ilk romanı olan "İnce Memed" ile 1955 yılında Varlık Roman Armağanı'nı, 1974 yılında "Demirciler Çarşısı Cinayeti"adlı eseriyle Madaralı Roman Ödülü' nü, kazandı.
Ayrıca "Yer Demir Gök Bakır" ile 1977'de Fransa'da Edebiyat Eleştirmenleri Sendikası tarafından yılın en iyi yabancı romanı seçildi. "Binboğalar Efsanesi" ile 1979'da yaz dönemi için Büyük Edebiyat Jürisi tarafından seçilen kitaplar arasında yer aldı ve 1984 yılında Fransa'nın Légion D'Honneur nişanını aldı.
Adana'da yetişmesinden dolayı eserlerinde Torosları, Çukurova'yı ve o yörenin insanlarının çektiği yaşam sıkıntılarını, ezilişini, ağalık, kan davaları gibi toplumsal olayları dile getiren Yaşar Kemal, roman, deneme, öykü, çocuk romanı, derleme gibi farklı edebi eserlerle Türk Edebiyatı'na katkıda bulunmuştur.