Yasak kararı 48 saatte açıklanacak!
MUHALEFETİN ‘sansür’ düzenlemesi olarak adlandırdığı yasa hükümleri özetle şöyle:
- Özel hayatın gizliliğinin ihlal edildiğini iddia eden kişiler, TİB’e başvurarak doğrudan, içeriğe erişimin engellenmesini isteyebilecek. TİB, kendisine gelen bu talebi uygulanmak üzere Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne bildirecek. Birlik, tedbir talebini en geç 4 saat içinde yerine getirecek. Talep daha sonra sulh ceza hakiminin kararına sunulacak. Hakim vereceği kararı en geç 48 saat içinde açıklayacak. Aksi halde, erişimin engellenmesi kararı kendiliğinden kalkacak.
- Özel hayatın gizliliğinin ihlaline bağlı olarak gecikmesinde sakınca bulunan hallerde, doğrudan TİB Başkanı’nın emri üzerine erişim engellenebilecek. Bu karara karşı sulh ceza mahkemesine itiraz edilebilecek.
- İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle kişilik haklarının ve özel hayatının ihlal edildiğini iddia eden gerçek ve tüzel kişiler, doğrudan sulh ceza hakimine başvurarak içeriğe erişimin engellenmesini isteyebilecek. Hakim, yalnızca kişilik hakkının ihlalinin gerçekleştiği yayın, kısım, bölümle ilgili olarak içeriğe erişimin engellenmesi yöntemiyle kararını verecek. Hakim, bu madde kapsamında yapılan başvuruyu en geç 24 saat içinde, duruşma yapmaksızın karara bağlayacak. Karar, en geç 4 saat içinde yerine getirilecek.
- Sulh ceza mahkemesinin kararını yerine getirmeyen sorumlu kişi, 500 günden 3 bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılacak.
- Merkezi Ankara’da olan Erişim Sağlayıcıları Birliği kurulacak. Birlik, yetkilendirilen tüm internet servis sağlayıcılarıyla internet erişim hizmeti veren diğer işletmecilerin katılmasıyla koordinasyonu sağlayan kuruluş olacak. Üye olmayan servis sağlayıcılar faaliyette bulunamayacak.