Günlük yaşama dair yeni kurallar, yasaklar ve cezalar getiren birçok yasada değişiklik öneren iki kanun önceki gece ve dün TBMM’den geçti.
TBMM’de önceki gece ve dün uzun süren mesainin ardından günlük hayatı etkileyecek önemli maddeler Meclis’ten geçti. Bunlardan biri içinde internet düzenlemesinden, evlenenlere ve çocuğu olanlara devlet yardımına kadar birçok alanda yeni kurallar getiren ‘torba kanun, diğeriyse kamuoyunun uzun süredir tartıştığı, TBMM’de kavgalı oturumlarla görüşülen ‘iç güvenlik paketi’ydi. Hükümet, Meclis’e 132 madde olarak gelen iç güvenlik paketindeki çoğunlukla nüfusla ilgili düzenlemeler içeren 63 maddeyi komisyona geri çekmişti. Geri kalan maddeler dün kabul edildi.
Hem ‘torba yasa’ hem ‘iç güvenlik paketi’nin yasalaşmasıyla günlük hayata yeni getirilen kurallar, cezalar ve yasaklar şöyle:
İnternete yasak!
Torba yasa içindeki maddelerden biri internetle ilgili. Buna göre Başbakanlık veya milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi veya genel sağlığın korunmasıyla ilgili bakanlıkların talebi üzerine TİB tarafından internetteki bir yayının içeriği kaldırılabilecek ya da erişimi engellenecek. Kararın gereği 4 saat içinde yerine getirilecek. Suça konu internet içeriklerini oluşturan ve yayanlar hakkında suç duyurusunda bulunulacak. Kararın gereğini yapmayan erişim sağlayıcılar, içerik ve yer sağlayıcılara 50 bin liradan 500 bin liraya kadar idari para cezası verilecek.
Polise silah yetkisi
‘Molotof, patlayıcı, yanıcı, yakıcı, boğucu, yaralayıcı ve benzeri silahlarla saldıran veya saldırıya teşebbüs edenlere’ karşı polis silah kullanacak.
48 saat gözaltı
Polis, 24 saat (şiddet olaylarının yaygınlaşarak kamu düzeninin ciddi şekilde bozulmasına yol açabilecek toplumsal olaylar sırasında ve toplu olarak işlenen suçlarda 48 saate kadar) gözaltına alabilecek.
Dinleme için tek mahkeme
Önleme dinlemesi için hakimin 24 saat içerisinde karar vereceğine dair düzenleme, 48 saat olarak değiştiriliyor. İlgili kararların sadece Ankara Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilmesi hükme bağlanıyor.
Maskeye, tek tipe 4 yıl hapis
Eylemlerde yüzünü gizleyene, tek tip kıyafet giyene 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezası getiriliyor. Polis eylemleri dağıtmak için boyalı su kullanabilecek. Yasayla molotof, sapan ve bilye de ‘silah’ kapsamına alınıyor.
CHP, AYM’ye gidecek
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, düzenlemeleri Anayasa Mahkemesi’ne götüreceklerini belirterek “TBMM’de kara bir gece yaşandı. Adalet ve Kalkınma Partisi parlamentoyu saraya teslim etti. Sarayda artık paralel bir yapı vardır” dedi.
Evlenene yardım
Bankalarda TL cinsinden çeyiz hesabı açanlara, asgari 3 yıl boyunca sistemde kalmaları, 27 yaşını doldurmadan ilk evliliklerini yapmaları halinde devlet katkısı ödenecek. Azami katkı 5 bin lira olacak. Bankada konut hesabı açanlara da asgari 3 yıl boyunca sistemde kalmaları halinde ilk ve tek konut satın alımlarında devlet katkısı ödenecek. Azami katkı tutarı 15 bin lira olacak.
Çocuk başına para
Türk vatandaşlarına, canlı doğan birinci çocuğu için 300, ikinci çocuğu için 400, üçüncü ve sonraki çocukları için 600 lira doğum yardımı yapılacak. Doğum yardımı, hiçbir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ödenecek ve haczedilemeyecek.
47 bin öğretmen atanacak
Torba kanunla, Milli Eğitim Bakanlığına 47 bin öğretmen kadrosu ihdas ediliyor. Öğretmen unvanlı kadrolardan 35 bin adedi ile Bakanlığa ait diğer hizmet sınıfları kadrolarından 2 bin 320 adedine 31 Aralık 2015’e kadar atama yapılacak.