Yargıya ABD eleştirisi!
"Generallerinize terörist dediniz"
Ankara’daki Amerikan Büyükelçiliği’ne yapılan canlı bomba saldırısının ardından Büyükelçi Francis Ricciardone gazetecilerle buluştu. Ankara temsilcileriyle bir araya gelen Büyükelçi, hem saldırıyı hem de gündeme ilişkin konuları değerlendirdi...
ABD’nin Ankara Büyükelçisi Ricciardone, gazetelerin Ankara temsilcileriyle buluştu. Büyükelçiliğe yönelik intihar saldırısından bir hafta önce planlanan ve daveti yapılan sohbet toplantısında canlı bomba eyleminin dışında birçok konu gündeme geldi. İşte te ABD Elçisi’nin gündemdeki konulara ilişkin açıklamaları:
Türk Amerikan ilişkilerinin geleceği için iyimserim. Yaşadığımız son terör saldırısından önce de böyle düşünüyordum, sonrasında da aynı şekilde düşünüyorum.
Kahraman Türk
Önümüzdeki bir numaralı konu elbette, ABD ve Türkiye’ye karşı yapılan bu korkunç saldırı. Daha fazla kayıp vermediğimiz için Tanrı’ya şükrediyoruz. Kahraman Türk güvenlik görevlimiz Mustafa Akarsu hepimizi korudu. Bu fedakarlık için minnettarız. Aynı zamanda, bu olay sonrası Türk halkından bize gelen dayanışma ve dostluk mesajları için de minnettarız. Meslektaşınız Didem Tuncay’ın yaralanmasına da çok üzüldüm. NTV’den ayrıldıktan sonra kendisini çaya davet etmiştim. Çok üzgünüm ama sağlık durumunun iyiye gittiğini öğrendim. Daha iyi olmasını diliyorum.
Zafiyet mi?
Biz her terör saldırısından sonra yaşanandan ders çıkartmaya çalışırız. Nasıl engel olunabilirdi diye düşünürüz. Burada birbirimize suç atma oyunu oynamıyoruz. Türkiye ile ABD müttefiktir. Savunma sistemimizi, işbirliğimizi geliştirmek için birlikte çalışıyoruz. Daha çok istihbarat, daha erken paylaşılabilir miydi? Birbirimizin açıklarını kapatabilir miydik? Her zaman daha iyi yapma yolu var. Zayıflık aramıyor kimse. Kimse kimseyi suçlamıyor. Türk yetkililer çok çabuk müdahale ettiler. Türk makamları, bir süre önce bu terör örgütünün tekrar aktif olduğu uyarısında bulundular. Birkaç hafta önce DHKP-C tutuklamaları oldu. Türk yetkililerin desteği konusunda hata görmüyoruz. Aksine birlikte daha fazla şey yapmak istiyoruz.
FBI Ankara’da
DHKP-C konusunda Türk makamlarından gelen, genel bir uyarıydı. Bu terörist ya da böyle bir eyleme dair spesifik bir istihbarat değildi. Polisin elinde belki ama bizim elimizde böyle net bir bilgi yoktu. Şimdi sizin Emniyet birimleriniz ile bizim FBI görevlilerimiz birlikte çalışıyor. Komşu bir başka müttefik ülkede çalışmakta olan, özellikle bombalar konusunda uzman bir FBI ekibi pazar günü öğleden sonra, yani olaydan 40 saat sonra Ankara’ya intikal etti. Burada, Ankara’da benim misyonumda da FBI mensupları var. Yani şimdi soruşturmaya FBI da dahil oldu. Ve bunlar, ABD dışındaki kişileri yargılama yetkisine de sahipler. DHKP-C Avrupa’daki özgürlükten yararlanmaya çalışıyor. Her ülke ifade özgürlüğünün sınırlarını çizmekte zorlanabilir. DHKP-C’nin şiddete başvurduğunu gösteren kanıtlar, Allah biliyor ki ortada.
Sarai Sierra dosyası
ABD vatandaşı Sarai Sierra’nın ölümü, kolluk kuvvetlerini ilgilendiren bir konu. Türk makamlarına güveniyoruz. Son derece olağanüstü emeği takdir ediyoruz. Polis çok çalıştı bu davayı sonuçlandırmak için. Mağdurun cesedi bulundu. Ailesine başsağlığı diliyoruz. FBI Sarai için geldi mi, benim haberim yok. Gelmiş olabilirler.
Büyükelçilik taşınacak
ABD Dışişleri Bakanlığı müfettişleri yıllardır elçilik binasının taşınmasını öneriyorlar. Uzun arayışlar sonunda aslında yeni bir arsa da bulduk Ankara’daÖ Daha modern ve güzel bir bina yapabilmek için hükümetinizle çalışma yapıyoruz.
‘Tutuklu vekiller ve askerler var suçları belli değil’
SİZİN Başbakanınız, Meclis Başkanınız, Cumhurbaşkanınız da değindi. Adli sisteminizde doğru gözükmeyen hususlara kendileri değindiler. Uzun süre hapiste olan milletvekilleri var. Suçları bile belli değil. Askeri yetkililer aynı şekilde. Onlara bu ülkeyi koruma görevi verilmiş ama terörist diye hapse koyuldular. Profesörler, eski YÖK Başkanı demir parmaklık arkasında. Tam anlaşılamayan suçlamalar, 16 yıl önceki çalışmalarla ilgili belirsiz suçlamalar var. Hüküm öncesi uzun süren mahkemeler, şeffaflık eksikliği gibi hatalar... Sorunları teşhis ettiniz ve çalışıyorsunuz. Başarılı olacağınıza inanıyoruz. Bu insanlar terörist olarak yorumlanıp kafalar karışırsa Avrupa ve ABD mahkemelerinin buna uyumlu şekilde karşılık vermesi, anlam vermesi zor olur. Burada iyi haber şu: Hükümet son derece örnek bir çaba ile yeni bir Anayasa yapmaya çalışıyor. Bunu Türkiye dışında yapan yok. Eminim daha iyi bir Anayasa olacak. Ayrıca Adalet Bakanı, bir değil, 2 değil, tam 4 yargı paketi gündeme getirdi. Türkiye, hukukun üstünlüğüne dayalı, mükemmel bir yasamaya sahip. Halkın mahkemelere güveni tam olmalı.
İmralı sürecinde PKK ne yapacak?
Terörizm, hukukun egemen olduğu yerde asla başarılı olamaz. Bunu IRA da gördü, FKÖ de. Şiddeti kınayıp, görüşmeler için muhatap taraf olmaya karar verdi. Umarım PKK da şiddetin başarı getirmeyeceğinin farkına varmıştır. Şu an gündemde olan barış süreci bir Türk süreci. Biz dahil değiliz. Böyle bir talep de olmadı ama moral destek vermek istiyoruz. PKK’ya diyoruz ki; Davanız ne olursa olsun silah kullanarak başarılı olamayacaksınız. Bunun sonu bir yere varmayacak. PKK yönetimi, liderleri farkına varıp bunu ifade edebilecekler mi? PKK silahlı bir terörist grup oymaya devam ettikçe, ABD de hep Türkiye’nin yanında olacaktır. Aynı zamanda Türk hükümetini tebrik ediyoruz çünkü ekonomik, siyasi ve sosyal soruları da ele almaya çalışıyorlar. Bu soruları PKK yıllarca istismar etti. Türkiye nüfusunun bir parçası olan bu topluluğun ana dilini kullanması konusunda birlikte attıkları adım için de hem hükümeti hem de muhalefeti kutluyoruz.
Bin Ladin modeli
ABD ve Türkiye’nin üst düzey askeri liderleri arasında çok önemli ziyaretler oldu. Bunları gizli tutmam gerekiyor. Bizim, ‘operasyonel istihbarat füzyonu’ dediğimiz bir çalışma sistemi var. Pakistan ve Afganistan ile ilgili bu sistemin detayları gizlidir. Ama askeri liderlerimiz arasında deneyim paylaşımı oldu. Birbirimizden dersler almak istiyoruz. Kandil ile ilgili kapasitelerimizin bu bağlamda artacağını umuyorum. Savunma Bakan Yardımcımız buradaydı. Farklı makamlarla bir araya geldi ve bu ziyarette de operasyonel füzyonun nasıl artırılabileceğini araştırıyorlar. Bu sadece bilgi değil. Bir süreç. Yani bilgilerin bir araya getirilmesi ve bunların doğru kişilerin kullanımına sunulması, ulaştırılması süreci. Örneğin karargahtan, arazideki birinin hareket ettiğini görmek önemli ama bunun bir çoban mı, kaçakçı mı, terörist mi olduğunu belirlemek daha önemli. Bunun için de pek çok gözlemi bir araya getirmeniz ve bu bilgiyi askere götürmeniz gerekiyor ki asker gereğini yapabilsin. (Bu örnek üzerine Büyükelçi’ye, “Uludere örneğindeki gibi mi?” diye soruldu. Ricciardone’nin yanıtı, “Bu benim değil, sizin yorumunuz” oldu.)