Yargıda 100 gün kuralı geliyor!
Yargılamaları hızlandıracak model, yeni adli yıl başladığında uygulamaya geçecek. Davalara önceden süre belirlenecek. Birçok davada 100 gün sınırı uygulanacak. Bakan Gül: 101’inci güne gelince teftiş başlayacak, notu düşecek. Hakim gerekirse eğitime alınacak
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, İbn Haldun Üniversitesi’nin lise son sınıf öğrencilerini alanında uzman isimler, akademisyenler ve kanaat önderleriyle bir araya getirmek amacıyla düzenlediği “Geleceğim Sosyal Bilimler Zirvesi”ne katıldı. Gül bu toplantıda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 100 günlük icraat planında bahsettiği, yargının hızlandırılması konusunda ayrıntılı bilgi verdi. Gül şunları söyledi:
3 Eylül’de başlıyor
Cumhurbaşkanımız bu hafta açıkladılar, bizim üzerinde yaklaşık 6-7 aydır çalıştığımız ve adli yıl başladığında 3 Eylül’de uygulamaya girecek bir uygulamamamız var. Vatandaş bir dava açtı; diyelim ki tazminat davası. Biz tüm çalışmalarımızı yaptık. Hakim ve savcılarla da oturduk. Ortalama süreleri belirledik. Türkiye’de süre kaç gün, 200 gün. Olması gereken kaç gün 200 gün. Biz bir davanın 200 günü ya da 100 günü aşmaması için hedef koyduk. O süreyi aştı vatandaşımız. Yaklaşık 600 dava konusunu belirledik, bunları hakim ve savcılara bildirdik, herkes biliyor. Bu dava 101’inci güne gelince hakkında teftiş başlayacak, notu düşecek. Hakim gerekirse eğitime alınacak.
1 Ocak sonrası açılanlar
Bakan Gül, 1 Ocak’tan itibaren açılan davalar için süre kotası verileceğini söyleyerek, şöyle devam etti: Böyle bir çalışma başlattık. 1 Ocak’tan itibaren vatandaşımız davasını açtığında eline belgeyi vereceğiz. Dava açarken davayı açan kişinin elindeki belgede senin davan 1 Ocak’ta açtıysa, 30 Haziran’da tamamlanacak gibi bir hedef süre vereceğiz. Kendimizi onunla yarıştıracağız. Bunu yapmayı hedefliyoruz. Buna başlayacağız. Güzel bir sonuç alacağız. İbn Haldun’un bir sözü var ‘Adaletsizlik medeniyetleri mahveder’ biz güzel ülkemizin mahvolmaması, daha da güzel gelişmesi için adaleti, ama gecikmeden adalet gecikmeden tesis etmeye çalışacağız.
17 bin hakim ve savcı var
“Yaklaşık 4 bin hakim-savcı ihraç edildi. Bundan dolayı da hakim-savcı ihtiyacımız oluştu. Sadece sayısal olarak değil, nitelik olarak da çok ciddi ihtiyacımız oldu. Yüzde 50’nin üzerinde 5 yıl ve altında hakim-savcı tecrübemiz var. Genç hakim ve savcılarımız çok fazla. Son 3 yılda alınan hakim ve savcıların yüzde 50’sinin üzerinde de kadın hakim ve savcılarımız daha fazla. Şu anda yeni aldıklarımızla birlikte hakim ve savcı sayısı 17 bin. Şu anda 1300 hakim ve savcının atamasını yaptık. Bir yıllık eğitimden sonra kura çekecekler. Bundan sonra yılda 4-5 bin hakim ve savcı almayı planlıyoruz.”
ABD’ye tepki: Gerçekten komik
Adalet Bakanı Gül, “ABD sizin mal varlığınıza el koydu, ne yapacaksınız?” sorusu üzerine şöyle dedi: Gerçekten komik bir tercih. Büyük devlete yakışmayan bir tavır. Hukuk rasyonalite demek, hukuk muhakeme demek. Gerçekten burada bu disiplini almış olsa, uluslararası hukukun bir çerçevesinin adalet, hakkaniyet ve makuliyet içerisinde olduğunu görürlerdi bu kararı alanlar. Ama biz Türkiye olarak 2 bin yılın üzerinde büyük bir kadim ve hukuk devletiyiz. Hukuk çerçevesinde ve makuliyet çizgisi içerisinde süreci yöneteceğiz.
Savcılıklara gelen dosya sayıları
Devreden: 4.266.724
Yıl içinde gelen: 4.212.831
Toplam: 8.475.555
Ceza Mahkemesi
Geçen yıldan gelen: 1.082.755
Yıl içinde açılan: 1.421.877
Bozularak gelen: 132.215
Toplam: 2.636.851
Yıl içinde çıkan karar sayısı: 1.408.367
Hukuk Mahkemesi
Geçen yıldan gelen: 1.553.720
Yıl içinde açılan: 1.962.485
Bozularak gelen: 77.992
Toplam: 3.554.197
Yıl içinde çıkan karar sayısı: 1.984.974