Yargı yasağa ‘dur’ dedi
26.03.2014 - 23:14 | | ÇINAR ÖZER / ANKARA
Ankara 15. İdare Mahkemesi, Twitter’ın kapatılmasına ilişkin kararın yürütmesini durdurdu. Mahkeme, bu yasağın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde yer alan ‘ifade ve haberleşme özgürlüğü’ne aykırı olduğunun altını çizdi.
Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB) Twitter’e erişimi tamamen engellemesine ilişkin Ankara 15. İdare Mahkemesi’nden yürütmeyi durdurma kararı geldi. Mahkeme oy çokluğuyla aldığı kararında TİB’in yasağının Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde (AİHS) yer alan “ifade ve haberleşme özgürlüğü” ilkesine aykırı olduğunu vurguladı. Mahkeme Başkanı ise, davalı idarenin savunması alınmadan karar verildiği gerekçesiyle karşı oy kullandı.
Baralor Birliği başvurdu
Türkiye Barolar Birliği, TİB’in Twitter’a erişimin tümüyle engellenmesiyle ilgili verdiği kararın iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle dava açmıştı. Ankara 15. İdare Mahkemesinin, oy çokluğuyla Twittar’a tedbir amaçlı erişimin engellenmesi işleminin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.
Mahkeme üyelerinin oyuyla alınan kararın gerekçesinde, “Dava konusu işlemin ‘twitter.com’ isimli internet sitesine erişimin tamamen engellenmesine ilişkin olması, bu durumun Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve AİHS ile güvence altına alınan ifade ve haberleşme hürriyetini kısıtlayabilecek nitelikte olması ve uygulanması halinde telafisi güç zarar doğurabilecek nitelikte bulunması nedeniyle davalı idarelerin savunması ve ara kararı cevabı alınıp ya da savunma ve ara kararına cevap verme süresi geçip yeni bir karar verilinceye kadar dava konusu işlemin yürütülmesinin durdurulmasına karar verildi” denildi.
Hangi yetkiye istinaden alındı?
Ayrıca, “siteye tümü ile erişimin engellenmesine ilişkin işlemin hukuki dayanağının ve söz konusu işlemin hangi yetkiye istinaden tesis edildiğinin sorulması, dava konusu işleme dayanak teşkil eden tüm bilgi ve belgelerin bulunduğu işlem dosyasının gönderilmesinin istenmesi” de mahkemece kararlaştırıldı.
Mahkeme Başkanı Musa Heybet ise karara muhalefet şerhi düştü. Heybet gerekçesinde, “Bir idari işlemin yürütmesinin durdurulmasının incelenmesi için öncelikler davalı idarenin savunmasının alınması veya savunma süresinin geçmiş olması” gerektiğini belirterek TİB ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun yani davalı taraflarının savunmalarının alınmadığını, bu nedenle çoğunluğun kararına katılmadığını belirtti.
TİB’in itiraz hakkı var
İdare mahkemesinin, yürütmeyi durdurma kararına kadar TİB’ten herhangi bir savunma talebinde bulunmadığı ve bugün alınan kararın, henüz TİB’e ulaşmadığöğrenildi. TİB’in kararı 30 gün içinde uygulaması gerekiyor. Bununla birlikte TİB, bu sürede Ankara 15. İdare Mahkemesi kararına karşı Bölge İdare Mahkemesine itiraz edebilir. Bölge İdare Mahkemesinin alacağı karar kesin nitelik taşıyor.
Bu çok iyi bir fikir değil
Ünlü aktör Russell Crowe, Türkiye’deki Twitter yasağını eleştirdi. Doğan Haber Ajansı muhabiri Barbaros Tapan’a konuşan Oscarlı oyuncu, şunları söyledi: “Bu bence çok iyi bir fikir değil. Çünkü böyle şeyler her zaman beraberinde ne kadar sınırlanacağı sorusunu da getiriyor. Böyle kararların hep başka ülkelerde Twitter’i kontrol etmeyi düşündü gibi savunmaları oluyor ama hangi kontrolleri uygulayacağını konuşmak ile tamamen yasaklamak arasında büyük fark var. Sosyal medyayı bir kesim öfkelerini dışa vurmak için kullanıyor. O durumlara bakılmalıdır.”
Haberin Devamı