Ya ölüm ya işsizlik
Zonguldak’ta 22 maden üretimi durdurdu
12.09.2014 - 22:02 |
‘Torba Yasa’daki madencinin çalışma koşullarını iyileştiren düzenlemeleri maliyetli bulan Zonguldak’taki 22 işletme kömür üretimini durdurdu. Bu kararla yaklaşık 4200 madenci işsiz kaldı.
Madencilerin çalışma koşullarında iyileştirme yapmayı amaçlayan hükümlerin yer aldığı ‘Torba Yasa’ madencileri mağdur etti. Zonguldak’ta 22 özel maden işletmecisi yasada öngörülen şartların sektöre ekonomik yük getireceği gerekçesiyle üretimi durdurma kararı aldı. Bu madenlerde çalışan 4 bin 200 madenci de işsiz kaldı. Karaman da 9 özel maden işletmesinin önceki akşam üretimi durdurma kararı aldı.
Vardiya bitince...
Zonguldak’ın Kilimli ilçesi Gelik Beldesi’nde 24 yıldır hizmet veren 150 işçinin çalıştığı Arılar Madencilik Şirketi de üretimini durduran işletmelerden birisiydi. Şirket görevlisi Ali İhsan Aygün, 16.00-24.00 vardiyasında çalışan 21 işçiye, iş çıkışında maden yasasından dolayı yönetim kurulunun saat 24.00 itibariyle üretime ara verdiğini, işçilerin yasal haklarının ödeneceğini duyurdu. Yerin 85 metre altında çalıştıktan sonra işsiz kaldıklarını öğrenen elleri ve yüzleri kömür karası madenciler büyük şaşkınlık yaşadı.
Anlaşmaları lazım
21 yıllık madenci 52 yaşındaki Mustafa Cepcioğlu, şunları söyledi: “Mesai bitirmiş eve giderken işsiz kaldığımızı öğrendik. Arkadaşların hepsi mağdur. İnşallah çözüme kavuşur. Bu kanunun şirkete belirli bir yük getirdiğini biliyoruz. Devlet bunun alt yapısını bilmeden, düzeltmeden bu kanunu çıkardı. Bizim lehimize bir kanun ama işverene de bir yük getiriyor. İşveren ile hükümet arasında bir anlaşma sağlanması lazım.” Şirket görevlisi Ali İhsan Aygün ise şöyle dedi: “Maden kanununun işverene ağır yükler getirdiği için yönetim kurulu böyle bir karar almıştır. Kömür ocağından çıkan işçilerin hepsi üzgün çıktılar. Hepsi işlerini severek yapıyorlardı. Hepsi de evlerine üzgün bir şekilde gidecek. Zonguldak’taki özel şirketler mağdur durumdadır. Biran önce bunun çözüme kavuşturulmasını ve işçilerin yeniden işe kavuşmalarını istiyoruz.”
Haberin Devamı
Bir gece 4200 madenci işten çıkarıldı
Bize teşvik verilmedi
Başka bir maden firmasında maden mühendisi olarak çalışan Mehmet Çebi’nin anlattıklarıysa şöyle: “Linyit kömürüne verilen teşvik taş kömürüne verilmedi. Rödevans sahibi, hesap yaptığı için geliri giderini karşılamaz duruma geldi. Kanunun onaylanmasının ardından 22 işletmeci kendi aralarında toplantı yaparak üretimi durdurma kararı aldı.” Maden işçisi Hüseyin Bıçak da “İşçi için çok güzel ama işverenin de düşünülmesi gerek. Ne olacak şimdi? İş veren zorlanınca mecburen işi bırakacak. İşveren bizim gemimizin kaptanı, biz de tayfayız. Şu an üretim durduruldu. Kömür çıkarmadığımız için para kazanamayacağız. Borçlarımız da birikecek” dedi.
Kaza olmayan iş yerine ödül
Başbakan Ahmet Davutoğlu İş Güvenliği Eylem Planı Toplantısı’nda yaptığı açıklamada iş kazalarına karşı alınacak önlemleri anlattı. Davutoğlu, şöyle dedi: “Yasal düzenlemeler çok kapsamlı. Kazaları engelleyecek olan şey performans ve ehliyet. 1 Ocak 2015 itibarıyla mesleki yeterlilik kurumu bütün hazırlıklarını tamamlayıp sertifika verebilecek duruma gelecek. Hangi işçi hangi işte uzmansa onun belgesini alacak. Vasıfsız işçi diye bir kavramın kalmaması lazım. İşverenin itibara zarar veren harcamalardan çekinilmemesi lazım. Kamu olarak bundan sonra yaptırımları artıracağız. Ama ödülü de artıracağız. Eğer işverinin işyerinde hiç kaza olmamışsa onlardan alınan kesintiler alınmayacak. Bir ödül mekanizması kuracağız. Eğer ölümcül bir kaza olmuşsa şimdiki cezalardan çok daha ağır cezalar gündeme gelecek. Ödül-ceza dengesini bir arada tutarak işverenlerimizi teşvik etmek istiyoruz. Denetim elemanı gittiği yerde çay bile içemez. Gittiği yerde oradakilerle herhangi bir yakın ilişki içine giremez.
Haberin Devamı