‘Ya eş zamanlı uygularız ya bir kenara bırakırız’
Alman Bild gazetesine konuşan Çavuşoğlu, geri kabul anlaşmasıyla ilgili açık konuştuğunu belirterek “Ya anlaşmaları eş zamanlı olarak uygularız ya da bir kenara bırakırız” ifadelerini kullandı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Birliği’nın (AB) 15 Temmuz’daki darbe girişimi sonrası Türkiye’yi yeterince desteklemediğini söyledi. Çavuşoğlu, Alman Bild gazetesine verdiği röportajda, “Avrupa ülkeleri, Türkiye’ye yardım etmektense bizi aşağılıyor” dedi. Çavuşoğlu, aksi takdirde yüz binlerce sığınmacının sonbaharda yeniden Avrupa’ya mı geleceğine dair bir soruya ise “AB ile görüşmeler devam ediyor, şimdiden en kötüsünü söylemek istemiyorum” yanıtını verirken, sığınmacılarla ilgili olarak varılan anlaşmayı hatırlattı ve şöyle konuştu: Ancak şu açık: Ya anlaşmaları eş zamanlı olarak uygularız ya da bir kenara bırakırız.
‘Türk halkı travma geçirdi’
Türk halkının 15 Temmuz gecesi olanlar sonrası travma geçirdiğini kaydeden Çavuşoğlu, Türkiye’nin AB üyeliği yolunda da bütün koşulları yerine getirmek için neredeyse hiçbir ülkenin harcamadığı kadar çaba sarf ettiğini vurgularken buna karşın sadece tehditler, hakaretler ve üyeliklerinin engellenmesiyle karşı karşıya kaldığını söyledi ve ekledi: Kendime soruyorum: Biz hangi suçu işledik? Bu Türkiye düşmanlığı niçin var?
‘ABD Fırat sözünü tutmalı’
Çavuşoğlu, “ABD’nin ve hatta bizzat Obama’nın Menbiç operasyonu bittikten sonra oradaki demokratik güçlerin içinde bulunan PYD’lilerin tekrar Fırat’ın doğusuna geçeceğine yönelik sözü var. Şimdi ABD’nin bu sözünü tutması gerekiyor. Beklentimiz de budur. Bu konudaki temaslarımızı sürdürüyoruz” dedi.
Gülen’in iade süreciyle ilgili sürecin devam ettiğini, Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı belgelerin ve tutuklama taleplerinin ABD Dışişleri Bakanlığı üzerinden ABD Adalet Bakanlığı’na iletildiğini belirten Çavuşoğlu, “Şimdi darbe girişimiyle ilgili edinilen bilgiler, belgeler, deliller toplanıyor ve bu süreçte siyasi görüşmelerimizi devam ettiriyoruz” diye konuştu.
‘Yenikapı’ ruhuna devam
OHAL ilanında Başbakan Binali Yıldırım’ın ilk vurgularından biri 3 ay süresince çıkacak Kanun Hükmünde Kararnameler’in (KHK) muhalefet partileriyle müzakere edilerek kararlaştıralacağı olmuştu. İlk KHK’lar yayınlanmaya başladıktan sonra CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Yenikapı davetine ilk başta olumlu yanıt vermemiş, gerekçe olarak KHK’larla ilgili eleştirilerinin dikkate alınmadığını göstermişti. Kılıçdaroğlu, kamuoyu çağrısıyla kararını değiştirip, siyasette yeni bir pencere olarak adlandırılan 7 Ağustos mitinginde yer almıştı. Siyasette iktidar ve muhalefet müzakereleriyle adım adım ilerleyen yeni sürecin bir parçası olarak dün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, önce CHP Genel Merkezi’nde Kılıçdaroğlu ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz ile CHP Genel Merkezi’nde, ardından MHP Genel Merkezi’nde Genel Başkan Yardımcısı Erkan Akçay ile yaklaşır birer saatlik görüşmeler gerçekleştirdi.
‘İş birliğini sürdüreceğiz’
Çavuşoğlu, görüşme sonrası yaptığı açıklamadan dış politikada atılan adımlar ve yaşanan gelişmelerle ilgili kendilerine bilgiler verip, sorularını yanıtladıklarını söyledi. Çavuşoğlu, görüşmenin son derece faydalı olduğunu, dış politika konusunda Meclis’i bilgilendirmeye hazır olduklarını her zaman ifade ettiklerini anımsatarak, “Şu oluşan yapıcı ortamda, uzlaşı kültürünün gerçekten yerleşmeye başladığı bir ortamda, bundan sonraki süreçte, dış politikayla ilgili konuları Meclis’teki muhalefet partileriyle de paylaşmayı düşünüyoruz. Ne zaman isterlerse ya da kritik meseleler olduğu zaman biz de talepte bulunuruz. Bu şekilde iş birliğini önümüzdeki süreçte de devam ettirmek istiyoruz” dedi.
Cumhurbaşkanı da vurgulamıştı
cumhurbaşkanı Erdoğan, Pazar günü Ak Parti’nin kuruluş yıl dönümünde de Yenikapı ruhunun devamı vurgusu yapmış ve “15 Temmuz’a kadar Ak Parti’ye oy verenlerden aldığımız güçle tüm Türkiye’ye hizmet etmenin çabası içindeydiniz. Artık hangi partiye oy vermiş olursa olsun tüm millete karşı kayıtsız şartsız sorumluluğunuz var” demişti.