‘Vur dedik öldürdü’ diyecekler!
New York Times, Suudi Arabistan yönetiminin, gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesinden Veliaht Prens Muhammed bin Selman’a yakın üst düzey istihbarat yetkilisi General Ahmed el Assiri’yi sorumlu tutacak
Amerikan New York Times gazetesi haberini, adlarını açıklamadığı üç kaynağa dayandırdı. Gazete, bu kaynakların Suudi Arabistan’ın gündemdeki planlarından haberdar olduklarını yazdı. Habere göre, Suudi Arabistan yetkililerinin, General Ahmed el Assiri’nin, Veliaht Prens’ten Kaşıkçı’nın ülkesinde sorgulanması yolunda talimat aldığını ancak bu talimatı yanlış anladığını ya da yetkisini aşarak Kaşıkçı’yı öldürdüğünü söylemeleri bekleniyor.
Adını verdiler bile
New York Times, Assiri’nin suçlanmasının makul bir açıklama olarak görülebileceği ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman’a yönelik suçlamaların başka bir kişiye yönelmesini sağlayabileceği yorumunda bulundu. Hatta iddialara göre Assiri’nin adı Beyaz Saray’a yakın kişilere verildi bile. Gazete, Amerikan istihbarat servislerinin ise giderek artan bir oranda, Kaşıkçı’nın kaybolmasının ardında Muhammed bin Selman’ın olduğundan emin olduklarını yazdı.
Koalisyon sözcüsüyd
Arapça’nın yanı sıra akıcı bir şekilde İngilizce ve Fransızca da konuşan Ahmed el Assiri, geçmişte Yemen’de Suudi Arabistan liderliğinde koalisyon güçlerinin sözcülüğünü de yapmıştı. Mevcut istihbarat görevine geçen yıl atanan Assiri, New York Times’ın iddialarla ilgili sorularını yanıtlamadı.
El Cezire: Nerede öldürüldüğü belli oldu
El Cezire haber kanalı, Cemal Kaşıkçı’nın konsoloslukta nerede öldürüldüğünün tespit edildiğini iddia etti. El Cezire’nin Türk yetkililere dayandırdığı haberinde gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda tam olarak nerede öldürüldüğünün tespit edildiği öne sürüldü. Kanal, Cemal Kaşıkçı’nın konsolosluk binasında birkaç kişi tarafında saldırıyı uğradığını ve ardından öldürüldüğünü belirtti.
Türkiye’de bana bir şey yapamazlar
Ak Parti Genel Başkan Danışmanı Yasin Aktay, Cemal Kaşıkçı ile ilgili BBC’nin sorularını yanıtladı. Kaşıkçı için “Korktuğu, fazlasıyla başına gelmiş oldu” diyen Aktay, ortada bir cinayet olduğunu ve bu cinayeti kimin işlemiş olduğunun tespitinin takipçisi olacaklarını söyledi. Yasin Aktay, Cemal Kaşıkçı’nın sadece İstanbul’dakiler değil, yurt dışındaki tüm Suudi Arabistan vatandaşlarının güvenlikleri konusunda endişeli olduğunu söyledi. Aktay, bununla birlikte Kaşıkçı’nın kendisine “Suudi Arabistan ile Türkiye arasındaki ilişkinin iyi olmasından dolayı, Türkiye’de bir şey yapamazlar” dediğini açıkladı.
Aktay, Kaşıkçı’nın kaybolduğu günü de şöyle anlattı: Ortak tanıdığımız bazı Arap arkadaşları hemen aradım dedim ki, “Cemal Bey böyle bir işlem yapmak için, evlilik işlemlerini gerçekleştirmek için konsolosluğa girmiş. Uzun süredir çıkmamış, sizce ne anlama geliyor bu?” dedim.
Gitsem ne olur?
Bunu duyar duymaz telefondaki sesler o kadar endişelendiler ki... Ve kızdılar da. “Biz o kadar gitme dedik, neden gitti ki?” dediler. Demek ki bu fikri daha önce birilerine açmış, “Konsolosluğa gitsem bir şey olur mu?” diye. Onlar da gitmemesini tavsiye etmişler. O da buna rağmen gitmiş oldu.
ABD Dışişleri Bakanı Pompeo
Ses kaydını dinledi mi?
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun, Suudi gazeteci Kaşıkçı’nın S. Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda “öldürüldüğüne” ilişkin ses kayıtlarını Ankara ziyaretinde dinlediği iddia edildi. Amerikan ABC televizyonunun bir Türk yetkiliye dayandırdığı haberinde, Pompeo’ya kaydın deşifresinin de verildiği öne sürüldü. ABC, Trump’ın fikrinin bu gelişmeden hemen sonra değiştiğini ve ABD Hazine Bakanı’nın da Riyad’daki konferansa gitmekten vazgeçtiğini bundan hemen sonra açıkladığını vurguladı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert ise “Bakan Pompeo, Kaşıkçı’nın ortadan kaybolmasına ilişkin ne bir ses kaydını dinledi ne de kaydın deşifresini gördü” dedi.
Başkan Trump da yalanladı
ABD Başkanı Trump ise dün akşam Twitter’dan, “Konsolosluktaki olayla ilgili Pompeo’ya ne bir video verildi, ne de gösterildi” diye yazdı.
Kimseye ses kaydı vermedik
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı olayına ilişkin, “Türkiye’nin Pompeo ya da herhangi bir Amerikalı yetkiliye herhangi bir ses kaydı vermesi söz konusu değil” ifadesini kullandı. Konuya ilişkin şeffaf bir soruşturma yürütüldüğünün altını çizen Çavuşoğlu, “Ortaya çıkacak sonuçları tüm dünyayla paylaşacağız. Herhangi bir ülkeyle o ya da bu bilgiyi paylaşmamız söz konusu değil” diye konuştu.
20 konsolosluk çalışanı ifade verdi
İSTANBUL Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcılığı, Başkonsolosluk çalışanlarını ifadeye çağırdı.
Makam şoförü de var
Dün akşam Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na gelen 20 çalışan ayrı ayrı savcılara ifade verdi. İfadeye gelenler arasında Konsolos’un makam şoförü de bulunuyor. Diğer tanıkların da muhasebeci, teknik servis sorumlusu, santral çalışanı gibi görevlerde bulundukları belirtildi. Savcılığın 25 çalışanı daha ifadeye çağıracağı öğrenildi. Böylece toplam 45 çalışan tanık sıfatıyla ifade vermiş olacak. (ELİF ALTIN / İSTİHBARAT)