Vize değil FETÖ krizi!
FETÖ’cülerle irtibatı nedeniyle bir ABD İstanbul Konsolosluğu çalışanının tutuklanmasının ardından ABD’nin Türkiye vizelerini durdurmasına aynı şekilde karşılık verildi. Dün konsolosluktan bir kişinin daha ifadesi alınmak istendi
FETÖ ve Suriye’de PKK/PYD’ye verilen destek yüzünden ABD ile Türkiye arasında yaşanan gerilim karşılıklı vizelerin durdurulmasıyla krize dönüştü. ABD önceki akşam, Türkiye’deki tüm ABD diplomatik misyonlarındaki göçmen olmayan vize hizmetlerini askıya alma kararını duyurmuştu. Bu karar, ABD İstanbul Başkonsolosluğu’nda görevli Türk vatandaşı Metin Topuz’un FETÖ davasında casusluk iddiasıyla gözaltına alınmasından 4 gün sonra geldi. Topuz, FETÖ’den tutuklu bazı eski polis müdürleri ve firari savcı Zekeriya Öz ile telefon görüşmeleri nedeniyle tutuklanmıştı.
İlk adım 28 Eylül’deydi
Gözaltının ardından ABD’nin ilk adımı 28 Eylül’de Türkiye’ye ilişkin seyahat uyarısı olmuştu. Buna dair duyuruda, “Güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınan ya da tutuklanan ABD vatandaşlarının konsolosluk hizmetlerine erişiminde gecikmeler yaşanması ya da erişime izin verilmemesi giderek daha yaygın bir uygulamaya dönüşmüştür. ABD misyonu Türkiye vatandaşı da olan tutuklu Amerikan vatandaşlarıyla temasa geçememektedir” ifadeleri yer almıştı.
ABD’nin vizeleri askıya almasının ise, İstanbul Başsavcılığı’nın FETÖ soruşturmasıyla ilgili ikinci gözaltı kararı vermesi nedeniyle alındığı belirtildi. İkinci gözaltı kararı verilen kişinin yien Amerikan Konsolosluğu’nda çalıştığı, bazı polislerle irtibatı olduğu ve eşinin Bank Asya’ya para yatırdığı öne sürüldü. Bu kişiyle ilgili dün işlem yapılmak istenirken, şahsın konsolosluktan çıkmayarak gözaltına alınmayı reddettiği iddia edildi. FETÖ şüphelisi bu kişinin eşi ve çocuklarının sorgulandığı belirtildi.
İlk temas Bass İle
ABD’nin vize kararı sonrası ilk diplomatik temas, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ümit Yalçın’ın önceki gece ABD Büyükelçisi John Bass ile yaptığı telefon görüşmesi oldu. Ardından Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği de “ABD’deki tüm misyonlarımızdaki ABD vatandaşlarına yönelik vize işlemleri askıya alınmıştır” açıklamasını yapmıştı.
Türkiye: Karardan dönün
Dün ise ABD’nin Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Philip Kosnett’in Dışişleri Bakanlığına çağrıldığı ve bu ülkenin Türkiye’deki vize işlemlerini askıya alması kararından dönülmesi yönündeki beklentinin iletildiği bildirildi. Büyükelçi Bass’ın Ankara dışında olması sebebiyle Müsteşar Kosnett’in bakanlığa çağrıldığı belirtildi.
METİN TOPUZ
ABD’nin resmi listesinde yok!
FETÖ soruşturmasnıda tutuklanan Metin Topuz’un tutuklanamsına ABD Dışişleri Bakanlığı tepki göstermiş, Türk Dışışileri Bakanlığı da Topuz’la ilgili olarak “25 Eylül 2017 tarihinde terörle bağlantılı suçlardan gözaltına alınan ve bilahare tutuklanan söz konusu kişi ABD Konsolosluğu’nun resmi listesinde kayıtlı personeli olmadığı gibi, herhangi bir diplomatik veya konsüler bağışıklık sahibi de değildir” açıklamasını yapmıştı.
Eşi ve oğlu FETÖ yöneticisi
ABD Başkonsolosluğu’nda ikinci bir gözaltı kararı daha olduğu yönündeki iddialar üzerine İstanbul Başsavcılığı yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “Diplomatik bağışıklığı’ bulunmayan ABD İstanbul Başkonsolosluğu çalışanı N.M.C. ifadesi için Cumhuriyet Başsavcılığımıza davet edilmiştir” denildi. Öte yandan, N.M.C.’nin eşi ve oğlunun FETÖ yapılanmasında yönetici konumunda olduğu belirtilirken haklarında gözaltı kararı verildiği ve Amasya’da yakalanarak İstanbul’a getirildikleri belirtildi. Başsavcılık açıklamasında, tutuklanan Metin Topuz’un beyanları doğrultusunda FETÖ örgütlenmesinde yönetici konumunda olduğu tespit edilen S.C. ve K.İ.C. hakkında yakalama ve gözaltı kararı verildiği belirtilerek, “Şüpheliler yakalanarak İstanbul’a getirilmişlerdir. İsmi geçen şüphelilerin eşi ve babası konumundaki, herhangi bir diplomatik bağışıklığı bulunmayan ABD Başkonsolosluğu çalışanı N.M.C ifadesi için Başsavcılığımıza davet edilmiştir.”