Vatikan’da Osmanlı izlerini süren Türk
Vatikan Gizli Arşivi’nde yaklaşık 4 yıldır Türkiye-Osmanlı tarihine dair belgeleri inceleyen araştırmacı Canan Parmaksızoğlu, bu arşivlere dair uzmanlık diploması alan Türkiye’den ilk araştırmacı oldu.
Vatikan’ın resmi yayın organı l’Osservatore Romanoya’da haber olan Canan Parmaksızoğlu, 134 yıllık tarihi olan bu okuldan aldığı uzmanlık belgesinin ve bu gizli arşivlerin önemini DHA’ya anlattı:
Abdülhamit’in daveti
“Vatikan Gizli Arşivi’nin, Paleografi, Diplomatik ve Arşivcilik Okulu’na kabul edilen ilk Türk oldum. Bu bir senelik uzmanlık okulunu bitirdim ve Vatikan Gizli Arşivi’nden arşivci diploması aldım. Türk olmama çok şaşırdılar. Tarihimize ilişkin yüz binlerce önemli belge olmasına rağmen Türk araştırmacılar buraya ilgi göstermemiş. Bu arşivlere, tarihte düşmanlıklar yaşandığı için ilgisiz kalmış olabiliriz. Vatikan’da, Sultan II. Abdülhamid ve Papa XIII. Leon’un siyasi-diplomatik ilişkisinden bahseden birçok belgeye ulaştığım. Bulduğum bir belgede, Sultan II. Abdülhamid, Papa’yı İstanbul’a davet ediyor ve onun en iyi şekilde ağırlanacağını söylüyor. Sultan ve Papa bizzat görüşmüyorlar ancak çok sayıda yazışma var aralarında” dedi.
85 km.’lik arşivde milyonlarca belge
“Vatikan Gizli Arşivi” olarak adlandırılsa da, belgelerin gizlenmediği ve Papalığın özel arşivi olan yerdeki belgelerin tutulduğu rafların toplam uzunluğu 85 kilometreyi buluyor ve “dünyanın en büyük tarihi veri bankası” olarak adlandırılıyor. 1612 yılında kurulan arşivlerde 12 yüzyılı kapsayan milyonlarca doküman bulunuyor.