Vatandaşlara 'kıyma' uyarısı
Kurban Bayramı'nda ticari kazanç elde etmek isteyenler, şimdiden hazırlıklarını tamamlamaya çalışıyor
Kasaplar, bayramda kıyma çekimi ve et parçalama işlemi için gerekli hazırlıkları yaptıklarını söylüyor. Ancak kasaplar, sokak aralarında seyyar veya sabit olarak kıyma çekimi ve et parçalama işlemi yapanlardan dolayı tedirgin olduklarını belirtiyor. Uzmanlar ise sağlık açısından zararlı olabilecek bu tür yerlerden çekilen kıymaların, dikkat edilmediği takdirde birçok hastalığı beraberinde getirebileceği uyarısında bulunuyor.
Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla birçok sektörde hareketlilik yaşanıyor. Ancak farklı işlerle uğraşıp, bayramda sokak aralarında et parçalama ve kıyma çekimi yapanlar, insan sağlığını tehdit ediyor. Bu tür yerlerden çekilen kıymaların kalitesinin düştüğünü belirten Konya Kasaplar Odası Başkanı Mehmet Cengiz, Kurban Bayramı'nda ya da bayram sonrasında birçok kişinin ticari amaçla seyyar veya sabit olarak kıyma çekimi ve et parçalama işlemi yaptığını söyledi. Hiçbir altyapısı olmayan bu tür yerlerde çekilen kıymaların ve parçalanın etlerin insan sağlığını olumsuz etkilediğini aktaran Cengiz, "Kıyma makinesi bulunduran her yerden kıyma çekimi yapılmamalıdır. Bu tür yerlerde çekilen kıymalar, bakımı ve dezenfeksiyonu yapılmamış makinelerle yapıldığından sağlık açısından sorun meydana getirebilir." dedi.
Kasaplar olarak bu konuda tedirgin olduklarını ifade eden Cengiz, sağlıklı ve kaliteli bir hizmet için konusunda uzman olan kasapların tercih edilmesi gerektiğini dile getirdi. Sokak aralarındaki geçici olarak çalışanlara kıyma çektirilmemesi gerektiğini bildiren Cengiz, tedbir alınması konusunda gerekli yerlerle irtibata geçtiklerini söyledi. Kasaplardaki kıyma makinelerinin soğutmalı sisteme sahip olduğunu ve kıyma çekiminin kilosunun 75 ile 80 kuruş arasında değiştiğini ifade eden Kasaplar Odası Başkanı Mehmet Cengiz, "Etlerin parçalanması, kuşbaşı ve kıyma haline getirilmesi, sağlık açısından hassas bir konudur. Vatandaşlar ucuz diye sokak aralarında kıyma çekenleri tercih etmesinler. Bu tür yerlerden kıyma çektirenler, aynı kıymayı tekrar kasaplara getirerek ikinci bir ücret ödüyorlar. Bunun yaşanmaması için sadece kasaplar tercih edilmelidir." diye konuştu.
Cengiz, etlerin sağlıklı bir şekilde muhafaza edilmesi için şu tavsiyelerde bulundu:
*Kesilen kurbanın etleri 3- 4 saat dinlendirdikten sonra buzdolabında muhafaza edilmelidir.
*Dinlendirilmeden buzdolabına koyulan etler sertleşebilir. Bu yüzden dinlendirilme işlemi yapılmalıdır.
*Etler dinlendirildikten sonra pişirilmeli, ya da kıyma olarak çektirilmelidir.
*Çözdürülen etlerin tekrar dondurulması sağlık açısından zararlı olabilir. Çeşitli mikroorganizmalar üreyebileceğinden, çözdürülen etlerin hemen pişirilmesi gerekir.
*Kurban etler birer yemeklik olacak şekilde, küçük parçalar halinde poşetlere koyulmalı ve buzdolabında saklanmalıdır.
*Etlerin büyük parçalar halinde buzdolabına koyulması da bozulmaya neden olabilir. Çünkü etlerin hava alması zorlaşıyor ve buzdolabındaki hava, etin iç kısmını soğutmayabiliyor.
*Yeşillenmiş etlerin kesinlikle tüketilmemesi gerekiyor. Çünkü zehirlenmeler meydana gelebilir. Etlerin en geç bir hafta içerisinde tüketilmesi gerekiyor. Bu süre kıymalar için 3- 4 gündür.
*Etlerin buzdolabında taze olarak saklanması için, etin su alması engellenmelidir. Bunun için de çelik, plastik veya camdan oluşan saklama kapları tercih edilmelidir.