'Vasiyet açıklanırsa hilafet...'
Atatürk’ün vasiyeti tartışması!
Ulu Önder’in kişiye özel vasiyeti üzerindeki gizliliğin kasım ayında kalkacağını vurgulayan tarihçi Aytunç Altındal ise ‘’Vasiyet açıklanırsa Atatürk’ün hilafet meselesinde bir vasiyeti olup olmadığı bilinecek” diye konuştu.
Son yıllarda araştırmacıların en çok ilgisini çeken konulardan olan ‘Atatürk’ün Gizli Vasiyeti’ meselesi, Ak Parti İstanbul Milletvekili Erol Kaya tarafından meclise taşındı. Kaya, TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi vererek “Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili olarak, devlet kurumlarının arşivlerinde erişime açık olmayan bilgi ve belgeler bulunmakta mıdır? Şayet var ise bunların erişime açılması düşünülmekte midir?” diye sordu.
‘Vasiyet varsa açıklansın’
TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam imzasıyla verilen yanıtta ise “TBMM arşiv kolleksiyonununda bulunmamaktadır” denildi. Ancak yanıtta “Diğer kamu kurumlarında arşiv işlemleri 28.09.1988 tarihli ve 3473 sayılı Muhafazasına Lüzum Kalmayan Evrak ve Malzemenin Yok Edilmesi Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun’a göre yapılmaktadır” ifadesi de yeraldı. Ak Partili Kaya, “Demokrat Parti’nin tutanaklarına Meclis’ten ulaşıyoruz. Ancak soru önergesi ile tek parti dönemi CHP tutanaklarının Meclis’te olması gerekirken, Devlet Arşivleri’nde olduğunu öğrendik. Geçmiş dönem CHP tutanaklarını Meclis’e getirmek için çalışıyoruz. Atatürk’ün gizli vasiyeti konusunun aydınlatılmasını, şayet var ise açıklanmasını, devlet sırrı kapsamında ise ‘devlet sırrı kapsamında’ olduğunun açıklanmasını ve soru işaretinin ortadan kaldırılmasını istiyoruz” diye konuştu.
‘Kasım’da gizlilik kalkıyor’
Atatürk’ün gizli vasiyeti konusunu ilk kez 1981 yılında dile getiren Aytunç Altındal ise “Atatürk’ün Evrak-ı Mahsusesi dediğimiz kişiye özel miras veya vasiyeti üzerindeki gizlilik bu yıl kalkıyor. Gazi’nin ölümünün 50. yılı olan 1988’de 25 yıl daha gizlilik kararı alındı. Gizli kalan notların Kasım ayında açıklanması gerekir. Bunların 400 sayfalık notlar olduğu ve Kenan Evren’le birlikte merhum Turgut Özal’ın da okuduğu biliniyor” dedi. Meclis Başkanı Çiçek’in ‘Atatürk hakkında ne kadar evrak varsa en emin şekilde teslim ettik’ diye açıklama yaptığına dikkat çeken Altındal şöyle devam etti: “Atatürk’ün siyasi vasiyeti merak ediliyor. Bizim bildiğimiz, vasiyetin bir bütün halinde değil, farklı konulardan notlar veya birkaç sayfalık dökümanlar halinde olduğu. Yıllar önce Kenan Evren’le tartışma yaşadık. Gizli vasiyet için ‘Yok öyle bir şey’ dedi. Atatürk’ün Fransız bir kadınla geçirdiği gecenin notlarını söyledi. ‘Atatürk özel bir gece yaşayıp 400 sayfa not mu yazacak’ diye tepki gösterdim. En çok merak edilen konu Nutuk’ta da bahsedilen hilafet meselesi konusu. Atatürk’ün bu konuda bir vasiyeti olup olmadığı artık bilinmeli.”
‘Fransız kadınla ilişkisi yok’
- Prof. Dr. Mehmet Saray (Atatürk Araştırmaları Merkezi eski Başkanı- Atatürk tarihçisi): “45 yıldır Atatürk’ü araştırıyorum. 84 bin belgeyi inceledim. Rus, Alman, Fransız, İran, Amerikan arşivlerindeki Atatürk belgelerine baktım. Atamız, ölüm döşeğinde Celal Bayar’a hitaben Sovyetleri işaret ederek ‘Kuzeye dikkat edin’ diyor. Mal varlığını dil, tarih kurumlarına, İş Bankası'na ve evlatlıklarına bırakıyor. Bir de İnönü’nün çocuklarına tahsilleri boyunca maaş bağlanmasını istiyor. Gizli vasiyet olsa istihbarat örgütleri mutlaka ele geçirip yayınlardı. ‘Fransız kadınla ilişki meselesi’ yanlış biliniyor. İki Fransız gazeteci mülakat için Atatürk’ün yanına geliyor. Kadın gazeteciyle Atatürk arasında sonradan da yazışmalar ve iletişim devam ediyor. Aralarında duygusal bir etkileşim olabilir. İlişkiye dair belge yok. Atatürk’ün hilafete nasıl baktığı ortada. Gizli hilafet planı asla söz konusu değildir.”
‘Gizli arşiv olsa İngilizler bulurdu’
- Prof. Dr. Salahi Sonyel (Tarihçi): Atatürk ve Cumhuriyet tarihi konusunda çok önemli çalışmalara imza atan ve yaşamını İngiltere’de sürdüren 81 yaşındaki Prof. Dr. Salahi Sonyel ise konuyla ilgili VATAN’a şu bilgileri verdi: “Gizli vasiyetle ilgili herhangi bir evraka rastlamadım. Gizli vasiyet konusunun altında hilafet makamı aranıyorsa son derece yanlış. İngiliz gizli istihbarat servisinin Atatürk belgelerini bile inceledim. Atatürk’ün siyasi gizli vasiyeti olsa İngilizler bunu mutlaka bir şekilde kullanırdı. İngiliz istihbaratı Atatürk’ün yakınına kadar sokulup ona en yakın kişilerden bilgi topladı. Ancak Atatürk çok zeki bir insandı. İngiliz istihbarat örgütünün çalışmalarını biliyordu ve önlemini almıştı.”