Gazete Vatan Logo

Valiler kararnamesindeki 3 önemli kriter

20 ilin valisini değiştiren son kararname, hükümetin bundan sonraki yol haritasında temel şifreleri gözler önüne serdi.

Kritik illeri kapsayan valiler kararnamesiyle Türkiye'nin önümüzdeki süreçteki yol haritası da belirlenmiş oldu. Kararnameyle hükümet 'paralel yapıyla mücadele', 'çözüm süreci' ve 'Suriyeli göçmenlerin durumları'na ilişkin yeni süreçte atacağı adımlara uygun isimlerle çalışma yürütecek. Paralel yapıyı 'milli güvenliğe karşı tehdit' olarak konumlandıran hükümet, bu konuda daha etkin mücadele için İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Seyfullah Hacımüftüoğlu'nu Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreterliği'ne atadı. Yerine ise Antalya Valisi Sebahattin Öztürk getirildi. Eski MGK Genel Sekreteri Muammer Türker ise Antalya'nın yeni valisi oldu. 20 il valisinin değiştiği kararnamede 9 isim merkeze çekildi, merkezdeki 7 vali de yeni illere atandı.



KGM VE DİYARBAKIR Çözüm sürecini doğrudan kendisine bağlayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, çözüm sürecinin koordinasyonunu yürüten Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı'nda da (KGM) adım atacak. 62. Hükümet'in yaptığı 2. Bakanlar Kurulu toplantısında KGM'yi ilk kurulduğu gibi yeniden İçişleri Bakanlığı'na bağlayan Davutoğlu, çözüm sürecine ne kadar önem verdiğini ortaya koydu. Bu süreçte KGM'nin başındaki isim Mehmet Ulvi Saran görevinden istifa etti. Yerine atanacak ismin, çözüm sürecine ilişkin kararlı adımlar atacak bir bürokrat olması bekleniyor. Bunun yanında Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç da merkeze alınan isimler arasında yeraldı. Çözüm süreci açısından kilit önemdeki kentte son dönemde yaşananların, Kıraç'ın görevden alınmasında etkili olduğu belirtiliyor. 2. Taktik Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda bayrak indirme eylemi yaşanmış, daha sonra bu birim lağvedilmişti. Lice'deki yol kesme eylemlerinin ardından Kıraç da eleştiri oklarının hedefi olmuştu. Bu iki olay sonrası Diyarbakır Valisi merkeze çekilirken yerine Samsun Valisi Hüseyin Aksoy atandı.

SURİYELİ GÖÇMENLER İSTANBUL'U SALLADI İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da merkeze çekilen isimlerin arasında yeraldı. 4 yıldır bu görevi yapan Mutlu'nun yerine ise Malatya Valisi Vasip Şahin atandı. Mutlu'nun görevden alınmasında, İstanbul sokaklarındaki Suriyeli göçmenlerin durumlarına karşı çözüm üretememesinin yattığı belirtiliyor. Mutlu'nun, 'dilencilik' gibi sosyal olaylar ve asayiş vakalarındaki artışın önüne geçemediği için görevden el çektirildiği konuşuluyor. Diğer yandan Mutlu'nun yerine atanan Vasip Şahin'in ise kendi ilindeki 'Gezi' eylemlerinin olaysız bir şekilde bitirilmesini sağladığı biliniyor. Bu arada hükümet, IŞİD ile mücadele kapsamında sınır güvenliğini de artıracak. Kararname ile Suriye ile sınırı olan Hatay ve Osmaniye'nin yanısıra güneydeki kilit kentlerden Mersin ve Kahramanmaraş'ın valileri de değiştirildi. (Yeni Şafak)

Haberin Devamı