Gazete Vatan Logo

Uzmanlardan son dakika deprem açıklaması! 35 atom bombası büyüklüğünde...

İzmir Seferihisar'da Ege ve Marmara Bölgesi'nde hissedilen 6,6 şiddetinde deprem meydana geldi. Depremin ardından uzmanlar uyarılarda bulundu. Uzmanlardan Kocaeli Üniversitesi Prof. Dr. Fadime Sertçelik, "Binalara girmemelerinde fayda var. Deniz kenarında kalmamalarında fayda var. Küçük çaplı bir tsunami gibi görüntüler görüyorum. Denizden uzaklaşsınlar" dedi.İzmir'de meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremle ilgili Prof. Dr. Ahmet Ercan'dan önemli değerlendirmeler geldi. Ercan, depremin olacağını 3 yıldır söylediğini ifade ederek, "Bu deprem sığ bir deprem. Bu depremin yıkım gücü 9'dur. 35 atom bombası gücünde bir enerji boşalmıştır. Bu deprem göçüntülü bir depremdir. Süpürtü dalgaları Seferihisar'da, Kuşadası'nda kıyıya vurdu. Yani tsunami olmuştur. Bunu daha önce hiçbir depremde görmemiştik" dedi.

Uzmanlardan son dakika deprem açıklaması! 35 atom bombası büyüklüğünde...

İzmir Seferihisar'da meydana gelen 6,6 şiddetindeki deprem sonrasında uzmanlardan uyarılar geldi. Uzmanlar tsunamiye dikkat çekerken deniz kenarında kalmamaları konusunda vatandaşları uyardı.

Kocaeli Üniversitesi Prof. Dr. Fadime Sertçelik; Ağır hasarlı binalar olabilir 5'in üzerindeki artçı bunları yıkabilir. Binalara girmemelerinde fayda var. Deniz kenarında kalmamalarında fayda var. Küçük çaplı bir tsunami gibi görüntüler görüyorum. Denizden uzaklaşsınlar.

Uzmanlardan son dakika deprem açıklaması 35 atom bombası büyüklüğünde...

BÖLGEDE BU TİP DEPREMLERİ SÜREKLİ BEKLİYORUZ

Prof Dr. Orhan Tatar; Ben depreme İzmir'de yakalandım. Çok şiddetli hissedildi. 25-30 saniye içerisinde panik havası oluştu. 6-7 adet daha artçı meydana geldi. Kıyı hattında şu an için yıkılmış bir bina gözükmüyor. Bu bölgede bu tip depremleri sürekli bekliyoruz. 6.6'dan sonra 5'in üzerine çıkabilecek artçı sarsıntılar meydana gelebilir. Hasarlı binalardan sakınmakta fayda var.

Uzmanlardan son dakika deprem açıklaması 35 atom bombası büyüklüğünde...

Kocaeli Üniversitesi Prof. Dr. Şerif Barış; Üzücü bir durum. Deprem Türkiye’nin gerçeği, önlem alınması lazım. Deprem olunca bizleri hatırlıyor ve soruyorsunuz. Türkiye afet ülkesi ve deprem ülkesiyiz. Deprem olduktan sonra değil, deprem olmadan önce hazırlıklar yapmamız lazım. Maalesef Türkiye’nin deprem ülkesi olduğu gerçeğini farklı depremler bizlere hatırlatıyor. 6’dan büyük depremin 1.5 yılda bir olduğunu biliyoruz. Hazırlıklı olmalıyız. İnsanlar panikliyor. İnsanlara neler yapmaları gerektiğini 21 yıldır anlatmaya çalışıyoruz.

Haberin Devamı

Uzmanlardan son dakika deprem açıklaması 35 atom bombası büyüklüğünde...

Dost acı söyler. Tsunami olmuş olabilir. Ege’de olan depremlerde tsunami olabilir. Faylar aşağı yukarı hareket ediyor. Bu durum gayet normaldir. Önlem almak gerekiyor. Tatbikatlar eğlencelik yapılıyor. Hazırlık için yapılması gerekir.

HAZIRLIKLI OLMAK LAZIM

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Zafer Akçığ; İlk değerlendirmelerde değişir depremin şiddeti 4 farklı hesaplama yöntemi var. Büyüklükte ilk belirleme sonrasında değişmeler söz konusu olabilir. Merkez üstü de değişebilir. Yerleri daha doğru saptanabilir sonrasında. İzmir için bu deprem bir sürpriz değil. 2005'te Pazartesi'nden Cuma'ya kadar deprem olmuştu. Bu da İzmir'i korkutmuştu. 6.6 İzmir için ortalama büyüklükte bir depremdir.

Haberin Devamı

Uzmanlardan son dakika deprem açıklaması 35 atom bombası büyüklüğünde...

İzmir'i yıkan depremler İzmir fayında oluşmuştur. Normal seyrini artçılar da takip ediyor. En büyüğü 5.6 ya da 5.5 beklenir. Bu faya Batı Anadolu Sistemi diyelim. İzmir ve Manisa 3 defa yıkıldı. En son 1680'de yıkılmış. Tarihsel kayıtlar 20 bin ölüden bahsediliyor. O günkü teknoloji ile bugünkü aynı değil. Depremler olacak tabii. Hazırlıklı olmak lazım. İzmir en hazırlıklı yerlerden. Altyapısı hakkında İzmir Büyükşehir Belediyesi ve AFAD'da bütün bilgiler var. Binaları yıkan bina ile zemin arasındaki ilişkinin iyi kurulmamasından dolayı. İstediğiniz kadar iyi bina yakın çok zor durumlarda kalırsınız. Tüm sahil kesimi gevşek hareketli. Buna göre planlamak lazım. İzmir Türkiye'deki en şanslı şehirlerden biri. Ellerinde bu bilgiler var çünkü.

Uzmanlardan son dakika deprem açıklaması 35 atom bombası büyüklüğünde...

Prof. Dr. Süleyman Pampal; Sevindirici yanı büyük deprem sıklığı azdır bu fayda. 6.6 ile 7 arasında 10-15 kat fark var. 6.6 yine de ülkemizde yıkıcı etkiye sahiptir. Depremin ivmesi üst merkezden itibaren uzaklaştıkça azalır. Depremin denizde olması bir şanstır, yıkıcı etkisini de azaltır. Derin bir deprem geniş bir alanda hissedilir.

Haberin Devamı

YAKIN BÖLGELERDE DEPREM OLABİLİR Mİ?

Sakarya Üniversitesi Prof. Dr. Levent Gülen; Vatandaşlarımızın paniğe kapılmaması gerekiyor. Artçılar depremden sonra da olacaktır. Başlangıçta bir hayli sık aralıklarla olacaktır. Zaman içerisinde de sayıları azalacaktır. Haftalarca, aylarca sürebilir. Oldukça düşük. Fay kırılıyor ve zona ilişkin küçük depremler oluyor. Bunlara artçı sarsıntılar diyoruz. Peşpeşe büyük depremlerin olduğu bu bölgede tarihsel olarak görülmemiştir. Çok çok küçük bir olasılıktır.

Burada meydana gelen depremleri oluşturan fayların Kuzey Anadolu Fayı’yla ilişkisi yok. Ege-Batı Anadolu Sistemi’ni oluşturan fay zonu bunlar. Açılmalı tektonik rejime ait faylar. Doğrultu akımlı faylar da var ancak Kuzey Doğu Anadolu Fay Hattı’yla ilgisi yok. Hemen bu büyüklükte bir deprem beklemek pek mantıklı değil. Ege Bölgesi depremleri Kuzey Anadolu Fay zonunun ürettiği depremlerden küçük depremler üretir. Kuzey Anadolu Fay Zonu 7-8 büyüklüğünde oluyor ama Ege’deki depremler 6.5 civarında oluyor.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Okan Tüysüz; Ege Bölgesi, Türkiye'nin en sık deprem üreten bölgelerinden birisi. Bu da deniz içinde olan bir deprem. 1955'te bölgede biraz doğusunda 6.8'lik bir deprem var. Geçmişte deprem olmuşsa genelde gelecekte de aynı büyüklükte deprem olur. Şu anki bilgiler taze. Bunun arkasından 6'ya varan artçılar olacaktır.

Ege bölgesi sık faylardan oluşur. Deniz içinde varlığı bilinen faylar var. Birkaç saat sonra ne tür bir fay tarafından oluştuğu belli olur.

9 Eylül Üniversitesi Deprem Merkezi Müdürü Hasan Özbilir; Biraz daha Seferihisar taraflarında sıkıntılar olabilir Urla'ya kadar. Deprem tsunami tehlikesi de yaşatmaz diye düşünüyorum. Sisam Adası daha çok zarar görmüş olabilir.

Uzmanlardan son dakika deprem açıklaması 35 atom bombası büyüklüğünde...
YIKIM GÜCÜ 9... 35 ATOM BOMBASI GÜCÜNDE...
İzmir'de meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremle ilgili Prof. Dr. Ahmet Ercan'dan önemli değerlendirmeler geldi.Ercan, depremin olacağını 3 yıldır söylediğini ifade ederek, "Bu deprem sığ bir deprem. Bu depremin yıkım gücü 9'dur. 35 atom bombası gücünde bir enerji boşalmıştır. Bu deprem göçüntülü bir depremdir. Süpürtü dalgaları Seferihisar'da, Kuşadası'nda kıyıya vurdu. Yani tsunami olmuştur. Bunu daha önce hiçbir depremde görmemiştik" dedi.
Prof. Dr. Ahmet Ercan'ın açıklamaları şöyle:Ben bu depremin olacağını 3 yıldır söylüyorum. Sisam'ın kuzeyinde 6.8'e kadar deprem bekliyorum dedim. Bunun belirtileri vardı. Midilli-İzmir depreminin yerini söylemiştim daha önce, bu da oldu. Bu bir Sisam depremi aslında. Bu depremin büyüklüğü asla 6.6 değil. Bu depremin büyüklüğü 6.8. Neden bu depremler küçük gösteriliyor anlamış değilim. Birilerinin yazılımları düzeltmesi gerekiyor.
"BUNU İLK DEFA GÖRÜYORUZ"
Bu deprem sığ bir deprem. Bu depremin yıkım gücü 9'dur. 35 atom bombası gücünde bir enerji boşalmıştır. Bu deprem göçüntülü bir depremdir. Süpürtü dalgaları Seferihisar'da, Kuşadası'nda kıyıya vurdu. Yani tsunami olmuştur. Bunu daha önce hiçbir depremde görmemiştik. Ege'deki depremler süpürtü dalgası oluşturur ama bu dalgaların büyüklüğü hiçbir zaman Endonezya'daki gibi 5-10 metre yüksekliğinde olmaz. Yollara sel gibi, önüne masayı sandalyeyi alarak sürüklemeye başladı. Bunu ilk defa görüyoruz.
"İZMİR'DEKİ DEPREMİN YIKIM EŞİK DEĞERİ 6.4'TÜR"
İzmir'deki depremin yıkım eşik değeri 6.4'tür. Bu eşik aşılmıştır. Depremin yıkım gücü 9'dur. Depremin odağı Sisam Adası'nın kuzeyinde Seferihisar Körkezi içindedir. Yıkım çapı yaklaşık 150 kilometredir. Burada can kaybı olmaması mümkün değil. Umarız yoktur. Kırsal kesimden henüz haber yok. Rum evlerinin hepsi depreme dayanıksız evler, taş yapılar. Son dönemde satın alındı bu evler. Olasılıkla o yapılarda yıkılmalar, göçmeler bekliyorum. Burada güzel olan şey depremin oluş saati. İnsanların dışarıda olması nedeniyle ölüm ve yaralı sayısı düşük olacak. Akşam olsaydı ölüm sayılarının daha fazla olmasını beklerdik.Buradaki en kötü olay salgın döneminde olması. Salgın, 'Sakın dışarı çıkmayın' diyor. Deprem de 'evlere girmeyin' diyor. İnsanlar salgını da unuttular.