Gazete Vatan Logo

Uzmanlardan İstanbul depremi uyarısı! İstanbul depremi büyük depremin habercisi mi?

İstanbul Silivri açıklarında deprem meydana geldi.Son dakika habere göreAFAD, saat 11.00'de meydana gelen depremin merkez üssünün Marmara Denizi'nde Silivri açıkları, büyüklüğünün ise 4.6 olduğunu duyurdu. Deprem İstanbul'un diğer ilçelerinden ve çevre illerden de hissedildi. İstanbul Silivri'de meydana gelen depremin ardından uzmanlar, canlı yayında vatandaşları uyardı.Kandilli Rasathanesi Deprem İzleme Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat'ta depreme ilişkin "Beklenen depremin büyüklüğü 7 civarında olacak ama 17 Ağustos depremi kadar büyük olmayacak" ifadesini kullandı.

Uzmanlardan İstanbul depremi uyarısı! İstanbul depremi büyük depremin habercisi mi?

İstanbul'da meydana gelen depremle ilgili uzmanlar uyarılarda bulundu. Deprem uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, İstanbul Silivri'de meydana gelen depremle ilgili "Büyük depremi 2045'den önce beklemiyorum. Ancak büyük deprem olana kadar küçük depremleri görmemiz beklenen bu olaydır" dedi. Ercan, açıklamalarının devamında şu ifadeleri kullandı:

"Depremin 2045 yılılndan önce olacağını söylemiştim. Açıkladığımız depremlerden bir tanesi bugün oldu. O bölgedeki yer yapısı oldukça gevşek olduğu için deprem oldukça sarstı. Artçı depremle olacaktır. 4 şiddetine varana kadar 15 gün içinde depremler olacaktır. Ben diğer deprem bilimciler gibi heran bir deprem olabilir diyenlerden değilim. Benim kişisel beklentim şudur ki; çok daha büyük bir deprem benim için çok şaşırtıcı yani benim öyle bir beklentim yok. Biz bu tür depremleri gelecekte daha sıklıkla göreceğiz. 2045'e kadar olan zaman içinde şiddetler artarak devam edecektir"

DOĞAN KALAFAT: DEPREME HAZIRLIKLI OLDUN

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Bölgesel Deprem ve Tsunami İzleme - Değerlendirme Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat yaptığı açıklamada, "Bu depremden hemen sonra depremi takip eden süreç içerisinde yaklaşık 3.2 ile 2 büyüklüğünde olan artçı depremler meydana gelmiştir. Özellikle Silivri ve İstanbul, Marmara Denizi'nin kıyısında yerleşim yerlerinde vatandaşlarımız tarafından hissedilmiştir. Ama canlılar ve doğa üzerinde çok büyük bir riski yok. Yani herhangi bir hasar ya da can kaybı beklenmemektedir. Bu depremden alacağımız bilgi ve ders şu olmalıdır, bildiğiniz gibi 1999 depremi ve sonrasında Marmara Denizi'nde özellikle bir büyük deprem bekliyoruz. Bu deprem ne zaman olacağı konusunda herhangi bir şey söylememiz söz konusu olmamakla birlikte, depremin büyüklüğünü hata kavramı içerisinde verebiliriz. Bu coğrafyada yaşayan bütün toplumlar yani yerleşim yerleri depreme hazırlıklı olun, afet bilinci yüksek toplum haline gelin ve afet öncesi ve sonrası neler yapılması gerektiği konusunda bilgi sahibi olun. İkincisi ise bu deprem er ya da geç olacaktır" dedi.
"MARMARA'DAN BEKLEDİĞİMİZ DEPREMLER 6 İLE 7 CİVARINDA DEPREMLERDİR"
Kalafat şöyle devam etti:
"Marmara Denizi'nde iki önemli sistem bir şekilde çarpışıyor. Dolayısıyla hangisinin daha güçlü olacağı konusunda bir sonuç vermemiz gerekirse ağırlıklı olarak Kuzey Anadolu fayının daha tehlikeli olduğu ve daha büyük deprem üreteceğidir. Marmara'dan beklediğimiz depremler 6 ile 7 civarında depremlerdir. Bunlar depremin olacağı segment dediğimiz parçanın özelliğine bağlı olarak değişebilir. İki koldan da deprem olabilir ikisi de önemli derecede tahribata, kısmen de olsa yaralamalara can kaybına neden olabilir."
"UFAK DEPREMLER BİZE FAYIN AKTİF OLDUĞUNU İŞARET EDİYOR"
Kalafat, "Küçük depremler hiçbir zaman büyük depremin enerjisini almazlar. Ben şöyle tasavvur ediyorum, yaklaşık Marmara Denizinin 15-17 km altında bir fil ayaklarını kırmış yatıyor. Siz yalnızca 3'lük depremle filin tüyünü kopartıyorsunuz ama fili ayağa kaldırmak için gerekli olan kuvveti veremezsiniz. Dolayısıyla ufak depremler bize bu coğrafyada hazırlık safhasında olduğunu, fayın aktif olduğunu ve büyük deprem üretme potansiyelinin çok yüksek olduğunu işaret ediyor. Kuzey Anadolu fayı 1999 depremi öncesinde de aynı özellikleri taşıyordu. Dolayısıyla Kuzey Anadolu fayı deprem üretmeden önce 10'lu yıllar içerisinde önemli derecede deprem aktivitesine sahiptir ama bunlar hiçbir zaman büyük depremin enerjisini sıfırlamaz. Yaklaşık ortalama 7 civarında ama hiçbir zaman 17 Ağustos büyüklüğünde olmayacak. Veya Erzincan depremi gibi 7.9, 7.8'ler gibi olmayacak ama yine 7'nin üzerine bir deprem İstanbul ve Marmara bölgesi için yıkıcı ve tahripkar bir deprem olacaktır" diye konuştu.

Haberin Devamı

Uzmanlardan İstanbul depremi uyarısı İstanbul depremi büyük depremin habercisi mi

Haberin Devamı

"BURASI KORKUTAN BİR BÖLGE"

Haberin Devamı

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz İstanbul’da yaşanan depremle ilgili şu ifadelerini kullanıldı:

Depremin olduğu yer Orta Anadolu çukurluğu dediğimiz yer. Sığ olduğu için oldukça geniş bir alanda hissedilmesi olağan. Hassas bir bölge. İstanbul için büyük deprem olmasını beklediğimiz fayda olan bir deprem. Bir süre beklemek lazım..

Haberin Devamı

Genellikle arkasından biraz daha küçük depremler olup sönümlenmesi gerekir. Burası korkutan bir bölge.

Çok fazla büyük bir deprem işaretçisi olarak değerlendirmek mümkün değil. Sadece bu fayın aktif olduğunu gösteren bir olay. Bir süre daha bekleyip bu depremlerin nereye doğru seyrettiğini görmek lazım.

Olağan koşullarda bunun arkasından artçıların gelmesi gerekir. 4.7’lik deprem olağan koşullarda hasar yaratacak bir deprem değil…

99 depreminde bu tür küçükten başlayıp giderek büyüyen bir deprem serisine rastlamadık

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. ŞÜKRÜ ERSOY:

Bu tabi gelecek büyük Marmara depreminin ayak sesleri olarak kabul edilebilir. 4'ü geçen her depremde çevre illerin bunu hissetmesi çok normal. Bu deprem de öyle 4,7. Ama bu yer kabuğunu kırabilecek bir enerjiye sahip değil. Öncü müdür değil midir bunu bilme şansımız yok. Ben şunu öneriyorum. Yakın hissedenler; bir süre sokakta hava almalarında fayda görüyorum. Ama bundan büyük deprem bekleniyor anlamı çıkmasın. Gördüğünüz gibi Marmara denizi dinamik, hareketli bir yer. Eninde sonunda beklenen büyük deprem de gelecektir mutlaka. Gördüğümüz gibi Marmara Denizi çok dinamik ve hareketli bir yer eninde sonunda beklenen deprem de gelecektir. Deprem ne kadar sığsa çevrede daha çok hissedilir. Sığ bir depremin sarsıntısını insanlar daha çok hissetmiştir. Depremin artçıları mutlaka olacaktır. Daha büyüğü olabilir demek çok spekülatif bunu bilme şansımız yok. Türkiye bir deprem bölgesidir ve ülkede her ay 2 bin deprem oluyor. Bu da onlardan birtanesi bizi korkutan Marmara hem nüfus olarak hem de yapı olarak kalabalık bir bölge. Büyük deprem de beklendiği için kaygılarımız bundan kaynaklanıyor.

CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. ORHAN TATAR:

Bu depremden önce saat 06:21'de bir deprem daha oldu. Bu depremler 17 Ağustos'tan sonra özellikle gelecekte beklediğimiz büyük İstanbul depreminin üzerinde olduğu fay hattındaki depremler. Olası İstanbul depremi 130 kilometrelik bir fay kırığı üzerinde olması bekleniyor. İstanbul'un güneyinde gelecekte büyük bir deprem beklentisi var. Bugünkü olan depremler de fay sistemi üzerinde meydana gelen depremler. Orta Marmara çukuru diye adlandırdığımız yerde meydana gelen bir deprem. Onun biraz daha doğusunda da bu sabah bir deprem meydana geldi. Bu depremlerin büyüklüğüne baktığınızda yer kabuğunu kıracak bir deprem değil. En az 6.2'nin üzerinde olması gerekir. Ancak bu depremlerin olması önemli. Birkaç ay öncede güney Marmara'da yine Çınarcık'ta bir takım depremler olmuştu. Sürekli Marmara Denizi'nin içerisinde değişik büyüklükte depremler meydana geliyor.

GAZİ ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. SÜLEYMAN PAMPAL:
İstanbul'u 17 Ağustos'tan beri konuşuyoruz ve oldukça da ayrıntılı çalışmalar sonucu çok da gelişme kaydedildi. Marmara'nın altındaki Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın tüm ayrıntılarını biliyoruz. O nedenle de oldukça isabetli konuşmalar söz konusu. Marmara'da söylediğimiz gibi çalışmalar şunu gösterdi ki 4.6'lık depremin meydana geldiği yer bizi korkutan bir bölge. 17 Ağustos'ta kırılan kısım. Silivri'nin güneyinde kırılmamış bir kesim var. Bu 50-70 km arasında uzunluğu olan bir parça olarak öngörülüyor. Burası kırılırsa 7'den büyük bir depremi özellikle Avrupa Yakası'nın kıyı kesmi başta Silivri olmak üzere yaşayacak. Bu depremin üs merkezi kıyıya oldukça yakın. Fay parçası tamamen kırılmasın ve 7'den büyük bir depremi yaşamayalım desek de önümüzdeki dönemde yaşayacağız. Bu bölgede kırılmamış parçanın beklemekte olduğu bu hareketlerin bu kesimde olması bir miktar korkutucu olduğunu belirtmek istiyorum.
İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. ZİYADİN ÇAKIR:
Mutlaka bu fay üzerinde gerilim değişimine neden olmuştur. Ama bu iyi yönde mi olmuştur, bunu söylemek zor. Bu depremin yeri kritik bir yer. Marmara depreminde kırılmasını beklediğimiz fay segmentinin üzerinde sayılır. Deprem kırılması beklenen fay zone içerisinde… Tetikleyebilir ihtimal dahlinde. Bir depremin öncü olduğunu söylemek mümkün değil.