Uzlaşma ‘final’de bile uzlaşamadı!
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, “fiilen” nokta koydu
Meclis Başkanı, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun bu şekilde yeni anayasa yapamayacağını söyledi ve yöntem değişikliği için liderlere başvuracağını söyledi Muhalefet: “Biz, siz olmadan da devam ederiz”
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, çalışmaları yılan hikayesine dönen Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na dünkü kritik toplantıda yaptığı hamle ile “fiilen” nokta koydu. Anayasa Uzlaşma Komisyonu geçen hafta görüşmeleri yarım kalan “Tamam mı devam mı?” tartışmasına nokta koymak için dün Çiçek başkanlığında toplandı. Yaklaşık 3 saat süren toplantının 2,5 saatlik bölümünde çalışmaların hızlanması konusunda görüş ve önerileri tartışıldı. Çiçek ile muhalefet temsilcileri arasında yaşanan “yetki” tartışması komisyonda iplerin kopmasına neden oldu.
Liderlere soracak
Çiçek, şunları söyledi: “Gelinen noktada ilerleyemiyoruz. Bence bunun nedeni 4 partinin uzlaşmak zorunda olması. Komisyonun bu minvalde devam etmesi halinde yeni bir anayasa yapamayacağı ortada. Bunun için konuyu Genel Başkanlar’a götüreyim. Partilere soralım bakalım 4’lü mutabakat şartı korunsun mu diyorlar. Yoksa 3’lü mü 2‘li mi istiyorlar. Gelecek cevaba göre de yolumuzu çizeriz.”
MHP’li Faruk Bal ve BDP’li Bengi Yıldız, “Eğer 3 parti 4’lü mutabakatla devam der 1 parti hayır derse o zaman ne olacak?” diye sorarken, CHP’li Süheyl Batum da, “Liderlere raporunuzu, mektubunuzu yollayın. Ama ben sizin AKP ve Başbakan ile Meclis Başkanı kimliğiniz arasında sıkıştınız diye düşünüyorum” ifadesini kullandı. Çiçek bu soru ve tepkileri “Aynı minvalde nasıl devam edeceğiz?” diyerek yanıtsız bırakırken, MHP’li Faruk Bal “Yarın saat 15.00’de toplanıyoruz değil mi?” diye sordu.
‘Toplantı yok’
Çiçek’in, Bal’ın sorusuna verdiği “ Genel Başkanlardan yanıt gelene kadar komisyonun çalışmasına gerek yok. Toplantı yok” yanıtı ise toplantıda iplerin kopmasına yol açtı. AK Partili Mehmet Ali Şahin “Bu komisyonu Sayın Başkan kurdu. Nasıl sona erdirileceği konusunda da görev ve sorumluluk kendisindedir. Yetkisi vardır. O toplantı yok diyorsa karar budur” derken, CHP’li Batum ise, “Böyle bir kesintiyi kabul etmiyoruz” çıkışında bulundu. CHP, MHP ve BDP’li üyelerin “Biz bu kararı kabul etmiyoruz. Yarın (bugün) saat 15.00’de toplanıyoruz. Başkan’ın toplantılar bitti deme yetkisi yok” ortak çıkışı üzerine sinirlenen Çiçek, “O zaman ben de istifa eder giderim” diyerek ayağa kalktı ve önündeki dosyaları toplamaya başladı.
‘Siz olmadan toplanabiliriz’
Edinilen bilgiye göre muhalefet temsilcileri Çiçek’in restine, “İstifa edebilirsiniz. Ama biz aynı usulle devam edeeceğiz. Komisyon siz olmadan da toplanabilir” restiyle karşılık verince Çiçek yeniden yerine oturdu ve “Nasıl aynı minvalde devam edeceğiz?” yakınmasını dile getirdi. Muhalefet ise “Biz yarın saat toplanacağız. Protokolomüze göre bu komisyon ancak bir partinin çekilmesi halinde ya da 3 kez mazaretsiz olarak toplantıya gelmeyen bir partinin çekilmiş sayılması halinde sona erer” dedi.
Toplantının ardından CHP’li Atilla Kart, MHP’li Faruk Bal ve BDP’li Bengi Yıldız, 3 parti olarak toplantılara devam edeceklerini açıkladı. AK Partili komisyon üyesi Ahmet İyimaya ise “Meclis Başkanı Çiçek toplantıya çağırırsa katılırız” dedi.
İki yılda sadece 60 madde kabul edildi
Haziran 2011’deki genel seçimden sonra esen ‘yeni anayasa’ rüzgarıyla Uzlaşma Komisyonu kurulmuş ve 19 Ekim 2011’de ilk toplantısını yapmıştı. Komisyon, sadece dört partinin de mutabakata vardığı maddeleri kabul ettiği için çalışmalar oldukça yavaş ilerlemişti. Bugüne kadar 60 maddenin geçtiği komisyonun devam edebilmesi için Meclis Başkanı Çiçek komisyonun görev süresini uzatmıştı.