Uyuşturucu baronu 24 yıl yedi, kayboldu
507 kilo eroin ile ilgili olarak yargılanan ve uzun tutukluluk süresi nedeniyle tahliye edilen Urfi Çetinkaya’nın yakalama kararına rağmen aylardır polise teslim olmadığı belirtildi.
Narkotik Şube Müdürlüğü ekipleri, 2004 yılında İstanbul ve Rize’de eroin imalathanesi olarak kullanılan iki çiftlik evini basmış ve bu operasyonlarda 507 kilo eroin ele geçirmişti. Urfi Çetinkaya bu operasyonun ardından tutuklanırken cezaevine konulmuştu. Yargılama sürerken Çetinkaya, uzun tutukluluk süresi nedeniyle 2012 yılında tahliye olmuştu. Operasyon sonrası İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan dava karara bağlandı. Mahkeme heyeti uyuşturucu baronu olarak bilinen Urfi Çetinkaya, Talip Doğan ve Enver Sarı’yı ‘teşekkül halinde eroin imal etmek’ suçundan 60 yıl hapis cezası verdi. Daha sonra bu cezayı hapis cezası için belirlenen süreyi dikkate alarak 24 yıla indirdi. Mahkeme üç sanığın 121 bin 587 lira adli para cezası ödemesine de karar verdi.
Telefonu değiştirdi
Abdülkadir Soybay’ı “uyuşturucu madde ticareti yapma” suçundan 10 yıl hapis ve 45 bin TL adli para cezası ile cezalandıran mahkeme daha sonra Talip Doğan’ı cezaevinde kaldığı süreyi dikkate alarak tahliye etti. Operasyon sonrasında yakalanan ve 2012 yılına kadar cezaevinde kalan Çetinkaya, uzun tutukluluk süresi gerekçesiyle tahliye edilmişti. Tahliye olduğu yıl içerisinde Ağrı’da ele geçirilen 103 kiloluk eroin soruşturmasında yine adı geçen Çetinkaya hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Kayıplara karışan Çetinkaya’nın tahliye olduktan sonra gizliliğe büyük önem verdiği belirtilirken sık sık telefon değiştirdiği ve görüşmelerin çoğunu yüz yüze gerçekleştirdiği belirtildi.
AİHM’e gitmişti
Çetinkaya, ‘uyuşturucu kaçakçısı’ olarak lanse edilmesi ve uzun tutukluluk nedeniyle Türkiye’yi AİHM’e şikayet etmişti. AİHM Çetinkaya’nın 7 yıl hapiste olduğunu belirterek, uzun tutukluluk süresi sebebiyle Türkiye’yi makhkum etmişti.