‘Utanç müzesi olana kadar biz buradayız’
33 aydının yakıldığı Sivas katliamının 22’nci yılında Madımak Otel önünde toplanan 15 bin kişi, binanın ‘utanç müzesi’ yapılması talebini tekrarladı. ‘Sivas’ın hesabı sorulacak’ sloganları atan kalabalık, ellerinde de hayatını kaybedenlerin fotoğraflarını taşıdı
Sivas’a 2 Temmuz 1993 tarihinde, Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri kapsamında kente gelen davetlilerin konakladığı Madımak Oteli’nin ateşe verilmesi sonucu 33 aydın ve 2 otel görevlisi ile 2 eylemci olmak üzere toplam 37 kişinin öldüğü olayların 22’inci yılı binlerce kişinin katılımıyla anıldı. Alevi Dernekleri öncülüğünde çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan gruplar, Seyrantepe Mahallesi üzerinde toplandıktan sonra Ethembey Parkı önünde toplanarak yürüyüşe geçti. Yaklaşık 15 bin kişilik kortej 3 kilometrelik yürüyüş ardından kent meydanı üzerinden Atatürk Caddesi’ni izleyerek eski Madımak Oteli’nin bulunduğu bina önüne geldi.
En acı yoklama
Ellerinde olayda yaşamını yitirenlerin fotoğraf, pankart ve dövizleri taşıyan grup, ’Sivas’ın ışığı sönmeyecek’, ’Sivas’ın hesabı sorulacak’ sloganları attı. Olayda yaşamını yitirenlerin aileleri ile milletvekilleri otel binasının önüne geldi. Burada bazı aileler içeriye girip anı köşesi önüne giderken, diğerleri tepki göstererek, bina ’Utanç Müzesi’ yapılıncaya kadar içeri girmeyeceklerini söyledi. Bunun üzerine içeri girenler de dışarı çıktı. Madımak Oteli önündeki anma etkinliği saygı duruşu ile başladı. Olayda hayatını kaybedenlerin isimleri tek tek okundu. Kortejde bulananlar ise ’Burada’ diyerek karşılık verdi.
‘22 yıldır kalbim hep buradaydı’
Olaylarda yaşamını yitirenler arasında yer alan şair Metin Altıok’un CHP’den milletvekili seçilen kızı Zeynep Altıok, olaydan sonra ilk kez Sivas’a gelerek anma etkinliğine katıldı. Eski Madımak Oteli’nin bulunduğu binasının önüne gelen ve duygulu anlar yaşayan Altıok, “Bu dava biz ’bitti’ demeden bitmez demiştik. Kim incinirse incinsin, karanlıklar aydınlansın demiştik. 22 yıl boyunca adaletsiz bir yolda acıyla, ağır bir yükle yürüdük. Ben 22 yıl buraya gelemedim. 22 yıl sonra artık başka bir sorumlulukla burada olmam anlamlı ve gereklidir, bir sorumluluktur. Bu nedenle de bugün ailelerimizle birlikte buradayım. 22 yıldır gelemediğim her sene bedenim olmasa da kalbim hep buradaydı.”
‘O alevler bizi aydınlatacak’
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu, “Yaşı çok genç olanlar hatırlamaz. Aradan 22 sene geçmiş. O insanlar alevlerin, ateşlerin, dumanların arasında öldü. O alevler bizi daha da aydınlatacak. Yolumuz hep aydınlık, hep barış olacak. Buna gönülden inanıyorum. Ölenleri de rahmetle anıyorum” diye konuştu.
‘Bu dava kapanmaz’
HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ da Sivas’taydı. Yüksekdağ, “Biz bu davayı böyle bırakmayacağız, bu dava böyle kapatılamayacak, unutturulamayacak. Bu davayı yeniden açacak, dündeki, bugündeki sorumlularını açığa çıkaracak bir adalet hareketini hep birlikte geliştireceğiz” dedi.
‘İçim yanıyor!’
Olaylarda yaşamını yitiren halk ozanı Nesimi Çimen’in eşi Makbule Çimen, otel binası girişinde kapıyı yumruklayarak, “Olaydan sonra hastanede yattım ben 2.5 ay. Hiç birisi gelmedi sormadı. Ben otelin dördüncü katından el ele tutarak indim aşağıya. İçim yanıyor” dedi.
Sıkı önlem alındı
Anma programları öncesi kente giriş yapan araçlar kontrolden geçirildi, yolculara kimlik kontrolü yapıldı. Ayrıca otobüslerde seyahat eden kişilerin de kimlikleri kontrolden geçirildi. Kontrol işlemleri tamamlanan araçların kent merkezine girmelerine izin verildi.
Sivas’ta ne olmuştu?
2 Temmuz 1993’te Sivas’ta yapılan Pir Sultan Abdal Şenlikleri’nin protesto eden radikal dinci bir grup Madımak Oteli önündeki araçları ateşe verdi. Araçların yakılmasıyla başlayan yangın, otele sıçradı. Yangın nedeniyle, otele sığınmış olan aydınlardan, aralarında Asım Bezirci, Nesimi Çimen, Muhlis Akarsu, Metin Altıok, Hasret Gültekin, Ozan Türkyılmaz’ın da bulunduğu 33’ü aydın, 2’si otel görevlisi 35 kişi yanarak ya da dumandan boğularak yaşamını yitirdi.