Ünlüler isyan etti!
Guardian gazetesinin bugün ana sayfa manşetinde, dünyanın dört bir yanından 500’den fazla ünlü yazar ve sanatçının imza atarak dijital çağdaki kitlesel gözetlemeyi eleştirdiği manifestoyla ilgili haber var.
Metinde, istihbarat servislerinin milyonlarca insanın dijital iletişimini gözetlemesinin dünyada yaşayan herkesi potansiyel şüpheli durumuna düşürdüğü ve demokrasinin altını oyduğu belirtiliyor. İmzacılar arasında Türkiye’den Orhan Pamuk, Yaşar Kemal, Buket Uzuner ve Murathan Mungan bulunuyor.
81 ülkeden metne imza koyan diğer isimlerden bazıları şöyle Günter Grass (Almanya), Arundhati Roy (Hindistan), Nick Cave (Avustralya), Björk (İzlanda), Amos Oz (İsrail), Tarık Ali (İngiltere), Ian McEwan (İngiltere), Louis de Bernieres (İngiltere), Hanif Kureishi (Abd, Pakistan), Paul Auster (ABD).
Yazarlar, bu alandaki hakların korunması amacıyla Birleşmiş Milletler’e Uluslararası Dijital Haklar Beyannamesi oluşturma çağrısı yapmış.
Haberde dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinin, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı ve Kongresi'ne mektup yazarak izleme faaliyetlerinde geniş çaplı değişiklik yapılmasını talep ettiği de hatırlatılıyor.
AOL, Apple, Facebook, Google, LinkedIn, Microsoft, Twitter ve Yahoo şirketleri "Devlet İzlemesinde Reform Yapın" adlı bir grup oluşturmuştu.
Guardian’ın son dönemde yayınladığı Edward Snowden belgelerinde istihbarat servislerinin dünya çapındaki gözetimlerinin boyutu ve yöntemleriyle ilgili çarpıcı bilgiler ortaya çıkmıştı. (BBCTÜRKÇE)