Gazete Vatan Logo

Ünlü profesörden deprem uyarısı: 6.5 büyüklüğünde olacak...

Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Yalova Çınarcık merkezli 4.5 büyüklüğündeki depremin ardından açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Ercan, "Büyük depremin habercisi olabilir. Deprem 6.5 büyüklüğünde olabilir ve süresi de 25-30 saniye olacak" dedi.Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü de yaptığı açıklamada depremin Esenköy, Yalova ve İstanbul'da hissedildiğini duyurdu.

Ünlü profesörden deprem uyarısı: 6.5 büyüklüğünde olacak...

Yalova Çınarcık'ta bu sabah 09:34'te meydana gelen deprem İstanbul ve çevre illerde de hissedildi. Prof.Dr. Övgün Ahmet Ercan da Yalova'daki depremle ilgili çok önemli uyarılarda bulundu. Geçtiğimiz ay yine aynı bölgede 4.3'lük bir depremin olduğuna dikkat çeken Ercan, "Bir ay içerisinde 4.3'lük ve 4.5'lik iki deprem. Yeterli gerginlik biriktirdiği anda biz depremi ciddi şekilde İstanbul'dan hissedeceğiz. Özellikle Ataköy Silivri, Ayamama Deresi ve Gürpınar keza Haramidere'de olan konutlar depremden bayağı etkilenecektir" dedi.

İşte Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'ın Posta.com.tr'ye yaptığı açıklamalar:

Marmara'da bir deprem değil üç deprem bekleniyor. Bu depremler kuzey kolda olacak. Küçükçekmece'nin önünde, Marmara Ereğlisi'nin önünde ve İmralı depremi. Bu daha çok İmralı depreminin ön gerginlikleri. Kuzey Anadolu kırığının Gölcük kolu 1999'da 180 kilometre olarak kırılmıştı. Kırığın ucu Çınarcık Esenköy'e kadar gelmişti.

"6.5 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM OLABİLİR"

Esenköy'e kadar kırdıktan sonra depremin enerjisinin yüzde 25'i burada kalmıştı. Ve o enerji kırmak için yükleniyor. Yüklendiği zaman Gemlik Körfezi'nin olduğu yerde Armutlu Burnu, İmralı Adası, Mudanya üçgeninin içinde bir deprem yaratacak. Bu depremin büyüklüğü 6.3 ile 6.5 arasında olabilir.

Haberin Devamı

"DEPREM 25-30 SANİYE SÜRECEK"

Sığ bir deprem olacak. Bu deprem 25-30 saniye arasında sürecek. Özellikle 99 depreminde Çınarcık'ta kötü olarak güçlendirilmiş yapıları yıkabilir. İmralı'da etkili olur. Mudanya'da ve özellikle Gemlik'in çukur kesimlerinde çok etkili olur. İstanbul'da çok fazla etkili olmaz.

"DEPREMİ İSTANBUL'DA CİDDİ ŞEKİLDE HİSSEDECEĞİZ"

Marmara Adası'nı ana karadan ayırmaya çalışan bir kırık. Doğum öncesi gerginlik boşalmaları. 4.5 büyüklüğünde deprem yıkım yapmaz ama bizim için çok önemli. Bir ay içerisinde 4.3'lük ve 4.5'lik iki deprem. Yeterli gerginlik biriktirdiği anda biz depremi ciddi şekilde İstanbul'dan hissedeceğiz.

"ATAKÖY, SİLİVRİ VE GÜRPINAR..."

Özellikle Ataköy, Silivri, Ayamama Deresi ve Gürpınar keza Haramidere'de olan konutlar depremden baya etkilenecektir. Büyük depremi yapmadan önceki uyarı depremleri bunlar böyle okumak gerekiyor. Tarihi konusunda net bir şey söylemek mümkün değil. Orta kol için bir tarih veremiyoruz.

Haberin Devamı

KANDİLLİ'DEN İLK AÇIKLAMA

Boğaziçi Üniversitesi (B.Ü.) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nden Yalova Çınarcık'ta meydana gelen 4.5 büyüklüğündeki deprem ile ilgili açıklama yapıldı. Açıklamada şöyle denildi: "Saat 09.34de, aletsel büyüklüğü 4.5 olan hafif şiddette bir deprem meydana gelmiştir. Depremin odak derinliği yaklaşık 5 km civarında olup, sığ odaklı bir depremdir. Deprem özellikle Esenköy, Yalova ve İstanbulda hissedilmiştir.
Yalova il sınırlarının tamamı genelde Kuzey Anadolu Fay Zonunun, kısmen de Batı Anadolu açılma rejiminin etkisi altındadır. Yalova ili Kuzey Anadolu Fay Zonunun kuzeyden ve güneyden geçen kolları ili çevirmektedir. Bu yüzden bölgede çok miktarda irili ufaklı diri fay parçası bulunmaktadır. MTA tarafından 2011 yılında hazırlanan Türkiye Diri Fay Haritasında da görüleceği gibi, il sınırları içerisinden Altınova, Yalova, Esenköy ve Orhangazi Fayı geçmektedir"
"DEPREME DAYANIKLI BİNALARDA OTURULMALI"
"Marmara Denizi ve İzmit Körfezi içerisinden geçen Kuzey Anadolu Fay Zonunun Adalar, Çınarcık, Karamürsel, Gölcük, Darıca fay parçaları ve Gemlik Körfezinden geçen Gemlik ve Gençali Fayları bölgedeki önemli tektonik yapılardır. Genelde ana yapıların doğrultuları Doğu -Batı ve Kuzey Batı -Güney Doğu gidişlidir. Merkezimiz tarafından yapılan hızlı fay düzlemi çözümü depremin normal faylanma ile meydana geldiğini ortaya koymaktadır. Fay düzleminin doğrultusu genel olarak Kuze Batı -Güney Doğu gidişli fay parçasının depreme neden olduğunu ortaya koymaktadır. Bölgede yaşayan vatandaşlarımızın bölgenin deprem riskinin yüksek olduğu bilincinde olarak, depreme dayanıklı binalarda oturmaları veya satın alacakları konutların depreme dayanıklı olarak inşaa edilmiş olmasına dikkat etmeleri depreme karşı alınacak en güvenli tedbir olacaktır"

Haberin Devamı