Gazete Vatan Logo

Üniversiteye hazırlıkta kafaları karıştıran uygulama!

Devlet okullarındaki 'Yardımcı Yayın' sorunu akılları karıştırmaya devam ediyor. Müsteşar serbest derken, MEB yasakladı ve vali 4 okul müdürüne soruşturma açtı. Veliler ise uygulamayla ilgili ihtilafa düştü.

Üniversiteye hazırlıkta kafaları karıştıran uygulama!

Dershanelerin kapatılmasının ardından ortaya çıkan üniversiteye hazırlık sorunu devlet eliyle 'çözüldü'. Hafta sonu dershaneye gider gibi okullarında eğitim alan öğrencilerin şimdi de yeni bir sorunu var: "Yardımcı Yayın"

MEB müsteşarı Muammer Yılmaz yardımcı materyaller yasak değil derken uygulamada ve valiliklere gönderilen genelgelerde öğrencilerine yardımcı kitap tavsiyesinde bulunan MEB personeli hakkında işlem başlatılacağı açıklaması kafaları karıştırdı. Veliler ise uygulamayla ilgili ikiye bölündü.

Genelge ile yasaklandı

Bir çok il valiliğine gönderilen ve Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz adına Genel Müdür Ercan Türk imzalı genelge ile 'Yardımcı Yayın Aldırılması' yasakladı. Gerekçe ise 'Öğrencilere Aldırılmayacak Kitaplar' ile ilgili yönetmeliğin 37. maddesinde yer alan "Bakanlık tarafından belirlenmeyen ders kitapları ile okutulacak diğer eğitim araçları öğrencilere aldırılamaz' ifadesi gösterildi.

İdari işlem yapılacak

Söz konusu kararda "Yabancı dil derslerine yönelik okullarımızda yardımcı materyallerin sınıf içerisinde kullanıldığı, bu materyallerden ödev verildiği ve dolayısıyla velilerin de eğitim materyallerine almaya mecbur kaldıkları Bakanlığımıza ulaşan bildirimler arasındadır" denilirken bu materyallerin alınmasını isteyen yönetici ve öğretmenler hakkında idari işlem yapılacağı da belirtildi.

Haberin Devamı

Müsteşar serbest dedi ama...

Ancak Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşar Yardımcısı Muammer Yıldız, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) propagandasının yer aldığı yardımcı ders kitaplarının dışındaki yardımcı materyallerin kullanılmasının önünde engel bulunmadığını devletin resmi haber ajansı AA'ya açıklamasına rağmen Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş Sakarya'da 4 okul müdürüne soruşturma açtıklarını doğrulamış ve ilgili okul müdürleri ve bazı öğretmenlerin velilere yardımcı ders kitabı almaları konusunda baskı da yaptıklarını da iddia etmişti.

MEB kaynakları yetersiz

Kaynak kitap ihtiyacını doğuran nedenler yerine kaynak kitapların tartışılması ise öğrencileri endişelendiriyor. MEB'in okullarda öğrencilere dağıttığı kaynakların (ders kitabı, çalışma kitabı, kazanım kavrama testleri) özellikle yabancı dil öğrencilerine yeterli gelmediğini savunan eğitimciler ise devlet okullarında eğitim alan öğrencilerin özel okullar ile yarışamayacağını savunuyor. Mevcut kaynakların ihtiyaca tam olarak cevap vermemesi;PYBS, TEOG, YGS, LYS gibi sınav sistemlerinin teste dayalı olması, MEB'in kazanım kavrama testleri adını verdiği hizmetin yetersiz kalması sorunun temelini oluşturduğu ileri

Haberin Devamı

sürülüyor.

Veliler ihtilafa düştü

Öte yandan okullarda hafta sonu dersleri için öğrencilere 'zorla' kaynak aldırıldığı şikayetleri gelirken veliler de ihtilafa düştü. Kimi veliler özel okullarda okuyan öğrenciler ile kendi çocuklarının aynı sınava girdiğini ve kaynak bakımından kısıtlı bırakılan öğrencilerin bu okullardaki akranları ile yarışamayacağını savundu. Kimi veliler de yardımcı kitapların ihtiyaç olduğunu ancak kendi bütçelerinin bu kitapları almaya yetmediğini savundu. Yardımcı kaynak alabilen öğrenciler ile öğretmenlerin bu kitaplar üzerinden ders işlemesi ise bırakın özel okulları kendi okullarında bile çocuklarının arkadaşlarından geri kalmasına neden olduğunu ileri sürdüler.

Haberin Devamı