Üniversite tercihleri nasıl yapılır? Tercih işlemleri ne zaman sona erecek?
Üniversite tercihleri 18 Temmuz itibariyle başladı ve 26 Temmuz saat 23.59’da sona erecek. Adaylar aldıkları puanlar ve hedefleri doğrultusunda bir tercih listesi oluşturacaklar. Tercih işlemleri, ÖSYM tarafından yayınlanan kılavuza göre yapılacak. Peki üniversite tercihleri nasıl yapılır? Tercih yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?
18 Temmuz Salı günü başlayan tercih işlemleri devam ediyor. Adaylar sınavlardan aldıkları puanlara göre ÖSYM’nin aday işlemleri sistemini kullanarak tercih işlemlerini yapabilecekler. Tercih süresi boyunca yapılmış olan tercihlerde de değişiklik yapılabilir. Tercih süresi sona erdikten sonra adaylar tarafından tercihler ile ilgili herhangi bir işlem yapılamayacaktır.
2017 ÖSYS TERCİH İŞLEMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ!
Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.
ÜNİVERSİTE TERCİH İŞLEMİ NASIL YAPILIR?
Üniversite tercihi yapacak olan adaylar ilk olarak ÖSYM tarafından yayınlanan ve ÖSYM’nin internet sitesinde yer alan tercih kılavuzunu dikkatlice incelemelidirler. Kılavuz incelendikten sonra aday şifresi ve T.C. kimlik numarası ile sisteme giriş yapılarak tercih listesi oluşturulabilir. Adayların 24 tercih hakkı bulunuyor.
LYS puan türlerinden en az bir tanesi 180 puan ve üstünde olan adaylar, ön lisans programları için ve lisans programları için tercih yapabilirler. Puan türleri içinden en az bir tanesi 180 puan olmayanlar, ön lisans programları ile YGS puanı ile öğrenci kabul eden lisans programları için tercihte bulunabilecekler. Üniversite tercih işlemleri için baraj puanı olan 180 puan altında kalan adaylar, LYS puanıyla öğrenci kabul eden lisans programları için başvuru yapamazlar.
ÜNİVERSİTE TERCİHLERİ İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?
- Üniversite tercih listesi oluşturulurken ilk dikkat edilmesi gereken, üniversite programlarının başarı sırasıdır. Tercih yapılacak olan programların geçmiş yıl puanlarından çok başarı sıralamaları dikkate alınmalı ve bu doğrultuda bir tercih listesi oluşturulmalıdır.
- Tercih işlemleri, Yükseköğretim Programları ve Kontenjanlar kılavuzu incelenerek yapılmalıdır.
- Tercihler, puan yettiği için değil belirli bir hedefe yönelik olarak yapılmalıdır.
- Yeni açılmış olan üniversite bölümlerinin başarı sıralaması bulunmaz. Bu nedenle yeni açılacak olan üniversite bölümleri tercihi yapılırken yakın puana sahip bölümler ve benzer düzeydeki üniversiteler ile kıyas edilmelidir.
- ÖSYM tarafından son yıllarda bazı üniversite bölümleri için baraj sıralaması uygulaması getirildi. Baraj sıralaması uygulamasına göre, o bölümler için tercih yapacak adayların belirlenen baraj sıralaması içine girmesi gereklidir.
- Aday tarafından seçimi yapılacak olan meslek, ömür boyu yapılacaktır. Bu nedenle de aday puan yettiği için değil o bölümü istediği için tercih işlemi yapılmalıdır.
- Adayların üniversite tercih işlemlerinde bu noktalara dikkat etmesi ve bu doğrultuda bir tercih listesi oluşturması gereklidir. Tercihler yapıldıktan sonra, tercih süresi bitinceye dek aday işlemleri sistemine girilerek yeniden tercihler üzerinde değişiklik yapılabilir.