Gazete Vatan Logo

Unakıtan’a dünürden böbrek!

3 yıldır böbrek yetmezliği çekiyordu

Eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’a 30 yıllık dostu olan dünürü Ali Rıza Üstün’den alınan böbrek nakledildi. Unakıtan’ın durumu iyi.

YAKLAŞIK 3 yıldır böbrek yetmezliği çeken Kemal Unakıtan, geçen 10 Aralık’ta Antalya’daki Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’ne dünürü Ali Rıza Üstün’den alınacak böbreğin kendisine nakledilmesi için başvurdu. Organ Nakli Merkezi Enstitüsü’nde 8 gün yatan ve bu sürede tetkikleri yapılan Unakıtan’ın dosyası 18 Aralık’ta Etik Kurul’a girdi. Etik Kurul Unakıtan’a Üstün’den böbrek nakli yapılmasında bir sakınca görmedi.

Dün sabah Ali Rıza Üstün’den alınan böbrek Unakıtan’a nakledildi. Organ Nakli Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, operasyonla ilgili bilgileri verdi: “Eski Maliye Bakanı Sayın Kemal Unakıtan hastanemize daha önce de gelmişti, tetkikleri yapılmıştı ve beklememiz gerekiyordu. Bu süreci atlattık ve kendisine bugün böbrek naklini gerçekleştirdik. 3.5 saat süren bir ameliyat oldu. Gayet başarılı geçti. Kendisi yoğun bakıma bile çıkmadı. Böbreği takar takmaz, idrar çıkarmaya başladı. Şu an kendisi özel odasında, bütün rutin bulguları normal. Verici de başarılı bir ameliyat geçirdi. Biz normal bir nakilde 4- 5 gün sonra hastaları taburcu ediyoruz.”

Kök hücreyi denedi ama

Unakıtan böbrek nakline gerek kalmaması umuduyla yaklaşık 3 ay önce İrail’de kök hücre nakli yaptırmıştı. Henüz deneysel aşamada bir tedavi yöntemi olan kök hücre naklinin beklenen sonucu vermemesi üzerine eski bakanın nakil konusunda karar kıldığı sanılıyor.

Haberin Devamı