Üçüncü maddede gerilim yükseldi
Anayasa teklifinin ilk iki maddesi gece yarısı komisyonda kabul edildi. Milletvekilliği yaşını 18’e düşüren değişiklik sırasında tansiyon yükseldi, ancak madde kabul edildi.
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin birinci ve ikinci maddeleri, TBMM Anayasa Komisyonunda kabul edildi. AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop başkanlığında toplanan önceki gün 7’nci kez toplanan komisyon toplantısının 15 saati aşan ve bugüne sarkan çalışmaları sonucu iki madde kabul edildi. Komisyon, dün saat 14.00’te yeniden toplanarak çalışmalarına üçüncü maddenin görüşmeleriyle devam etmek için toplandı. Toplantının başında komisyonun CHP grubu, son toplantının bitiminde CHP’li Kemal Zeybek’in fenalaştığını ama Meclis’te doktor bulunmadığını belirterek, yaşanabilecek benzer durumlar için önlem alınmasını talep etti. Bu tartışma üzerine söz alan CHP Milletvekili Muharrem Erkek, söz isteyen milletvekillerinin konuşma hakkının gasp edildiğini, bunun usule aykırı olduğunu söyledi. Dördüncü kez bu tartışmanın yapıldığını belirten Komisyon Başkanı Mustafa Şentop ise içtüzük hükümleri doğrultusunda çalışmaların sürdüğünü söyledi.
‘Talimat aldın’
Şentop’un sözleri üzerine CHP G.Antep Milletvekili Akif Ekici, “Talimat aldım, yaparım diyorsun. Teslim edilmiş bir kişilik görüyorum burada. Bu ülkeyi bu hale getiremezsiniz. Hiç mi vicdanınız yok. Yazıklar olsun size” diye bağırdı. Komisyon Başkanı Şentop ise Ekici’ye “Yasama faaliyetlerini engelliyorsunuz” diye tepki gösterirken, AK Partili milletvekilleri ise “Şov yapma” diye bağırdı.
‘Tiyatro oynamıyoruz’
Tartışmalardan sonra kısa süre ara verilen oturumda vekillik yaşını 18’e düşüren madde kabul edildi. Bu maddeyle ilgili Ak Parti’nin verdiği kifayeti müzakere (teklifin tümü üzerinde görüşme yeterliliği) önergesi, komisyonda sert tartışmaların tekrar alevlenmesine neden oldu. Üçüncü maddeyle birlikte bu önergenin de kabul edilmesi üzerine çıkan tartışmada CHP Milletvekili Levent Gök, “Burada tiyatro oynamıyoruz. Muhalefetin söz hakkı engelleniyor. Kargaşa yaratarak, karga tulumba maddeleri geçirmek istiyorsunuz. İç tüzüğü ihlal ediyorsunuz” dedi. Komisyonu yöneten sözcü Abdurrahman Öz ise “Müzakereleri öyle ya da böyle yürüteceğiz. Kısıtlama yapıyoruz” ifadelerini kullandı. Görüşmeler Cumhurbaşkanı seçimine ilişkin düzenlemeleri içeren 4. madde ile sürdü.
TRT 3’te canlı yayınlansın
Anayasa teklifinin maddeleri görüşülürken değişiklik önergesi vermeme kararı alan CHP, komisyon çalışmalarının daha geniş kitlelere ulaşması için bir önerge sundu. CHP’li üyelerin imzasıyla verilen önergede komisyondaki görüşmelerin TRT 3’ten canlı yayınlanması istendi. Önerge oylanarak reddedildi. Ret kararı üzerine CHP’li milletvekilleri “halktan ne kaçırıyorsunuz” sözleriyle tepki gösterdi.
Yargı yetkisine ‘tarafsız’ ibaresi ve 600 vekil kabul edildi
Anayasa Komisyonu’nda AK Parti oylarıyla kabul edilen ‘yargı yetkisi’ başlıklı birinci maddeye ‘tarafsız’ ibaresi eklendi. Yargı yetkisi maddesinin mevcut anayasadaki hali şöyle:
İlk madde
MADDE 9 - Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılır.
Kabul edilen değişiklik şöyle:
YARGI YETKİSİ MADDE 9 - Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız ve tarafsız mahkemelerce kullanılır.
İkinci madde
MADDE 2- 2709 sayılı Kanunun 75’inci maddede düzenleme yapılarak, milletvekili sayısı 550’den 600’e çıkarılacak.
Üçüncü madde
Anayasanın 76’ncı maddesindeki “Yürmibeş yaşını dolduran her Türk milletvekili seçilebilir” şekilndeki ibaresi “18 yaşını dolduran” olarak değiştirildi.
‘Gerilim yüzünden kalp spazmı geçirdi’
Ak Parti’nin Anayasa teklifiyle ilgili fire vereceğini ve teklif için gerekli 330 oyun çıkmayacağını söyleyen CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, komisyondaki kavganın ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, bir önceki geceyi anlatarak “Dün akşam ikinci maddeden sonra çoğunluğunuza güvenerek Kemal Zeybek arkadaşımız sinirlendi kalp spazmı geçirdi. İktidar partisinin burada yaptığı despotluktur” ifadelerini kullandı ve ekledi: Bu kanunların bir oldu bittiyle geçmesine izin vermeyeceğiz. Herkes bilsin ki referanduma giderse meydanlarda da demokrasi ve parlamenter sistemi savunmaya devam edecektir. Yasamayı da yargıyı da yürütmeyi de bir kişinin iki dudağının ucuna bırakan bir yönetim sistemi faşist diktatörlüklerde vardır. Padişahlıkta bile padişahın danıştığı bir meclis vardı. Bu rejimin sonu Türkiye için felakettir. Bugün bana bir şey olmaz diyen vatandaşlarımız varsa bilsinler ki sıra onlara da gelir. 15 Temmuz’da üniformalı teröristlere teslim etmediğimiz demokrasiyi bir kişiye teslim etmemeliyiz. Tayyip Erdoğan için söylemiyorum, herhangi bir kişiye bu kadar yetki verirseniz o kişi diktatör olur.
‘Yılbaşı gecesi de dahil müzakereler sürmeli’
Önceki gün MHP lideri Bahçeli için söylediği “Tarihin en büyük U dönüşü” sözleri gündem yaratan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, dün mecliste yaptığı basın toplantısında anayasa değişikliği teklifine ilişkin, “CHP olarak her gün ve Adalet ve Kalkınma Partisi kaç saat istiyorsa bu konuyu müzakere etmeye, anayasaya aykırılığını vurgulamaya ve vatandaşın bu konuda bilincini artırmaya, dikkatini çekmeye devam edeceğiz. Buna 31 Aralık gecesi de dahildir. Bu şartlar altında yılbaşı kutlanamaz, müzakereler sürmeli” dedi ve şunları kaydetti: “Biz CHP olarak müzakereleri kesme ve zamansızlık tartışmaları üzerinden ‘yeterince görüşüldü, artık bunu kapatalım’ teklifine ve taleplerine karşı ne olarak şunu söylüyoruz: Yılbaşı gecesi dahil, çünkü Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en önemli, en tehlikeli girişimiyle karşı karşıyayız. 15 Temmuz’u araçsallaştıran, kendi hedefine ulaşmak için bir araç haline dönüştürmüş olan ve darbe girişimini bahane edip kendi sivil darbesini, saray darbesini yapmaya çalışanlar bu ülkenin geleceğini karartıyor.”