Gazete Vatan Logo

'Uçak konusunu kapatalım!'

Rusya askeri kargoyu kabul etti

Putin’in ziyareti öncesi konuşan Büyükelçi İvanovski, Türkiye’nin indirdiği uçakta uçaksavar radarı parçaları olduğunu itiraf etti. İvanovski: “Bizim şikayetimiz, uçaktaki vatandaşlarımızın yanına konsolosluk temsilcilerimizin alınmaması. Rusya da Türkiye de haklı. Artık bu konuyu kapatalım.”

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Vladimir İvanovski, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 3 Aralık’ta gerçekleştireceği kritik Türkiye ziyareti öncesinde çarpıcı açıklamalarda bulundu. İvanovski’nin Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği’nde yaptığı açıklamalar özetle şöyle:

İLİŞKİLER ÇOK YÖNLÜ: Bir sır perdesini açayım; 3 Aralık’ta yapılacak toplantıdan önce iki ülkenin dışişleri bakanları, İstanbul’da bir araya gelerek bölgedeki konuları ele alacaklar. Ülkelerimiz arasındaki ilişkiler son zamanlarda çok yönlü ortaklık seviyesine ulaşmıştır.

KATOLİK NİKAHLIYIZ: Türk Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Erman Ilıcak’ın da söylediği gibi Rusya ve Türkiye adeta Katolik bir evlenme, nikah kıydıkları gibi yan yana oturuyorlar. Bilindiği gibi Katolik Kilisesi boşanma olayına sıcak bakmaz, nerdeyse yasaklamıştır.

RUSYA’DAN KALKAN UÇAK: Bu konuyu tam açıklığa kavuşturmak istiyoruz. Öyle geliyor ki her iki taraf da bu konuda haklıdır. Rus tarafının haklılığı bu ürünlerin uçak yolcuları için hayati tehlike oluşturmadığındandır. Mühimmat, yani cephane söz konusu değildi. Türk tarafı da haklı. Taşımacılığı yapan ülkenin ürünlerini toprakları üzerinden geçirecek ülkeye haber vermesi gerekiyor.

ARTIK DEĞİNMEYELİM: Bizim şikayetlerimiz şu konuyla ilgiliydi; uçakta bulunanlara niye bizim konsolosluk yetkililerimiz alınmamıştı. Uçaktaki yüke gelince, bu Suriye’nin mülküdür. İlgili sözleşme 2004’te imzalanmıştı. Yedek parça, yani aksam mahiyetinde bir şeylerdi bu yük. Demek ki Rus malı olmaktan çıkmıştı çoktan. Bu konuyu biraz detaylarıyla size anlattım ki artık bugün itibariyle kapatalım bu konuyu, bir daha değinmeyelim...

BİLDİRİM YAPILMADI: Bu yükün içinde uçaksavar kompleksinin yedek parçaları, radarın bazı yedek parçaları aksanı vardı. Bu parçalarla ilgili bildirim yapılmadı. Zaten anlaşmazlıklar bu yüzden ortaya çıkmıştır. Sivil bir uçağa yüklenen radar aksamı ve bildiri yapılmamıştır. Geçen sene Türk Jandarma Kuvvetleri’nin helikopterleri için yedek aksan teslimatını yine sivil uçak aracılığıyla yapmıştık. Yani normal olağan sivil uçak seferiyle teslim edilmişti. Bu tatsız olayı ne kadar çabuk unutursak o kadar iyi olur bence. Ben bu konuda hiçbir problem görmüyorum.

SUÇ FİRMADA: TBMM, askeri malzeme sevkiyatının yasaklanması kararı vermişti. Taşımacılığı yapan firmanın da bu hususi hesaba alması gerekirdi. Yani karşılığında para aldıktan sonra artık bizden sorumluluk kalkmış oluyor. Geriyesi Türkiye- Suriye arasında bir konudur.

‘Sevkıyata karışmayız’

İLİŞKİLERİ ETKİLEMEZ: Rusya ve Türkiye’nin bazı uluslararası gündeme ilişkin konularda görüş farklılığı olmasına rağmen bu olay ikili ilişkilerimizi etkileyemez. Tabii ki biraz geniş bir açıdan bakarsak bu konuya, elbette aramızda bazı problemler mevcuttur.

FİLİSTİN HATIRLATMASI: Filistin için üye olmayan gözlemci devlet statüsü için BM’de oylama yapıldı. Aleyhine oy veren kimmiş acaba; Türkiye’nin en yakın müttefiki, ABD. Hem Rusya hem Türkiye bunun lehine oy vermiştir. İşte cevabımız budur.

TUTUMUMUZ DEĞİŞMEZ: Biz hiçbir şekilde ulusal koalisyona yapılacak silah sevkiyatlarına karışmayız. Bunun yapılmamasını öneriyoruz. Yeni kanlar dökülecek diye düşünüyoruz. Suriye konusunda Başkanımızın tutumu değişmez. Biz Suriye krizinin Suriye’de yaşayan halkların kendi aralarında anlaşarak çözülmesi yönünde tavır sergiliyoruz. Rusya’nın ve Türkiye’nin Suriye konusundaki tavırları prensip olarak birbirinden farklı değildir, sadece çözüm yöntemleri açısından farklıdır.

PATRIOT SAVUNMA AMAÇLI AMA: Ülkesinin emniyetiyle ilgili her türlü karar alma yetkisinin Türkiye’ye kayıtsız şartsız ait olduğunu kabul ediyoruz. Bu tartışılmaz. Türkiye’nin kararının münhasıran savunma niteliği taşıdığını Moskova dikkate almıştır. Ve bu arada NATO’nun uçuşlara kapalı bölge uygulamasının yerine getirilmemesiyle ilgili hiçbir planının olmadığını anlamış durumdayız. Ama, bunun aması var. Almanya Başbakanı Bismarck’ın 150 sene önce dile getirdiği düşünce şöyleydi; ‘Niyetlere değil potansiyele bakmamız gerekiyor’. Potansiyel arttıkça, güçlendikçe riskler de artmaktadır. Kanaatimizce Patriot sistemlerinin Türkiye’de konuşlandırılması, NATO’nun, Suriye olaylarına git gide, yavaş yavaş sürüklenmesinin bir göstergesidir. Bu sistemlerin nerelere konuşlandırılacağını göreceğiz. Ne tür hava savunma ve uçaksavar sistemlerini de konuşlandıracağını net şekilde görmüş olacağız. Ondan sonra durumu analiz edeceğiz.

Neden İstanbul?

VATAN’a bilgi veren büyükelçilik yetkilileri, Putin’in Türkiye ziyaretinin neden Ankara değil de İstanbul’da gerçekleşeceğiyle ilgili olarak, “İptal olan ziyaretin planlaması da İstanbul olarak yapılmıştı. Bunu Türk tarafı istedi” dedi.

Haberin Devamı