Türkiye'yi etkilemez
Türkiye'nin önde gelen jeoloji profesörleri Türkiye'nin üzerinde bulunduğu Kuzey Anadolu fay hattı ile Asya'nın güneyindeki fayın birbirini etkilemesinin zor olduğunu kaydetti. Ancak aksini düşünen uzmanlar da var
Marmara'da tsunami olmaz
* Ahmet Mete Işıkara- Kandilli Rasathanesi eski Müdürü: Güney Asya'yı vuran 8.9 büyüklüğündeki depremin Türkiye ile hiçbir ilgisi yok. Bu deprem tamamen farklı bir tektonik rejimde meydana geldi. Marmara kapalı bir alan. Tsunami açık denizlerde olur. Marmara'da en fazla 2-3 metre dalga beklerim. Lodoslarda bile dalga boyu 4-5 metreye kadar çıkabiliyor.
Aynı levha üzerinde değiliz
* Prof.Dr. Celal Şengör-İTÜ Jeoloji Mühendisliği: Yaklaşık bin km boyunda bir fay kırmış. Demek ki deprem 5-6 dakika sürmüş. Dünkü bir bindirme depremi olduğu için deniz tabanın düşey hareket yaratıyor. Bu düşey hareket deniz yüzeyinde de düşey hareket yarattığı için tsunamiye sebep oldu. Bu depremin Türkiye'ye etkisi olmaz çünkü aynı levha üzerinde değiller.
Tükiye ile ilgi kurulması yanlış
* Prof.Dr. Naci Görür İTÜ Maden Fakültesi: Bu depremin tabiki dünyanın levhaları üzerinde belki belirli bir göreceli etkileri olur ama buradaki olan deprem başka yerdeki depremi tetikleyecektir diye bir durum söz konusu değil. Bizim ülkemizle ilişkilendirilmesi de doğru değil. Çünkü ilgisiz iki sistemdir, Marmara ile orayı kıyaslamak mümkün değildir.
Önümüzdeki 10 gün çok kritik
* Prof. Dr. Ahmet Ercan (Jeofizik Kurumu Başkanı):
Şu anda bütün dünya burkulma, büzülme-şişme hareketiyle sallanıyor. Dolayısıyla bu 10 gün çok önemli; her an kırıklarda boşalma beklenebilir. Türkiye'nin 33 tane depreme duyarlı noktası var, yani bu etkinin dışında kalamayız. 10 gün içinde 6 ve 7 büyüklüğünde depremler olur. Bu depreminin artçıları 2 yıl sürer.