Gazete Vatan Logo

Türkiye'ye bir uyarı daha!

S&P Başanalisti Frank Gill, Geri Sayım programında Berfu Güven’in sorularını yanıtladı.

Gill. faiz indirimlerinin Merkez Bankası rezevlerini eritmesi durumunda kredi notunun olumsuz etkileneceğini belirtti.

Frank Gill, "Bizim takip ettiğimiz kriterlerden birisi net rezervdir. Dış finansman ihtiyacını takip ederiz. Net rezervler, beklenen net finasman ihtiyacının altına düştüğünde endişelenmeye başlarız. İhracat performansı canlı görünüyor şu anda. Bu da ekonominin canlandığı anlamına geliyor" dedi.

Gill, Merkez Bankası'nın rezervlerinin düşmesinin potansiyel anlamda kredi notunu etkileyebileceğine de söyledi. Gill, MB gibi kurumların bağımsız çalışıp çalışmadıklarını da takip ettiklerini söyledi.

MERKEZ'İN FAİZ İNDİRİMİ

Merkez Bankası'nın faiz indirimini de değerlediren Gill, "Merkez Bankası'nın sorumluluğu enflasyon hedeflemesi yapmaktır. Birkaç senedir Merkez Bankası'nın enflasyon hedefini tuturamadığını görüyoruz. Bana göre, indirime gitme tercihi, enflasyonla beraber başka hedefleri de takip ediyor anlamına gelebilir. Parasal anlamında yetkililer, aslında rezerv biriktirmektense faize yönelmeyi tercih ettiler. Rezervler düşük, bizim için endişeler de bu şekilde" dedi. Gill, bu yıl içinde Türkiye’nin kredi notunu gelecek yıl değerlendireceklerini söyledi.

EN OLASI SENARYO

Gill, “Önümüzdeki sene kredi notu yeniden değerlendireceğiz. En olası senaryo mevcut not teyit edilir. Şu anda BB+’dır şu anda. Ekonomide sert iniş olasılığı görüyoruz. Burada da tabiki mali pozisyon zayıflayabilir. Ama nispeten daha canlı dış düzelme görüyoruz. İhracatta toparlanma görüyoruz” dedi.

S&P, Türkiye'yle ilgili değerlendirmesini 21 Kasım'da yapacak.

'TÜRKİYE ÜRETTİĞİNDEN DAHA FAZLA TÜKETİYOR'

Frank Gill, sert iniş senaryosunun temellerinin neye dayandığını şöyle açıkladı:

“Türkiye ürettiğinden daha fazla tüketiyor. Türkiye’de bir cari işlemler açığı var. Evet daralma yaşadı ama hala yüzde 6 seviyesinde GSYH’ye. Bunun finansmanı hızlı parayla yapılıyor. Borçlanmayla birlikte kredi büyümesi de etkileniyor. Dış koşullar iyi görünüyor şu anda. Sermaye akışları da devam ediyor. Ancak bir noktada bu akışlar sona erecek. Sermaye akışları eskisi kadar canlı olmayacak bu da ekonomiyi etkileyecektir.''

Gill, "Ürettiğinizden daha fazlasını tüketirseniz ve finansman anlamında dışarıya bağlı olursanız, dış şoklara daha dayanıksız hale gelirsiniz" dedi.

Haberin Devamı