Türkiye'nin füze ihalesi sil baştan!
Davutoğlu, ABD'den açıkladı
Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun bir günlük Washington gezisinde, iki ülke arasında Gezi Olayları’yla başlayan soğukluk aşılmaya çalışıldı. Davutoğlu ve Amerikan Dışişleri Bakanı Kerry, bakanlıkta düzenledikleri toplantının ardından sıcak mesajlar verirlerken, Davutoğlu, “Aramızdaki model ortaklık ilelebet sürecek” dedi. Davutoğlu, 'Füze ihalesi' konmusunda Türkiye’nin yeni teklifler beklediğini duyurdu.
Ahmet Davutoğlu, Mayıs ayında Başbakan Erdoğan ile yaptığı ziyaretin ardından dün beş ay sonra yeniden Washington’daydı ve sabah önce Pentagon’da Savunma Bakanı Chuck Hagel ile ardından Dışişleri Bakanı John Kerry ve Beyaz Saray’da Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice ile görüştü.
ORTAKLIĞIMIZDAN ŞÜPHE YOK
Sabah, ağırlıklı olarak Suriye tehdidi ve Türkiye’nin Çin’den almayı planladığı füzelerin ele alındığı Hagel görüşmesinden sonra Pentagon yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, Bakan Hagel’ın Davutoğlu ile ABD-Türkiye ikili ilişkileri ve NATO müttefikliğini desteklemek için bir araya geldiği belirtilerek, ABD’nin Türkiye’ye konuşlandırılan Patriot füzelerinin görev süresini uzatıldığı duyuruldu. 45 dakika olarak planlanan ancak uzayan toplantıya dair açıklamada, “Patriot konuşlandırmasının yenilenmesi, savunma amaçlı ve öyle olmaya devam edecek, bu sadece ittifakın birliğini sergileyen somut bir gösterge” denildi.
FÜZE İHALESİ SİL BAŞTAN
Ahmet Davutoğlu’nun Washington ziyaretinin en önemli gündem maddelerinden biri de Türkiye’nin füze savunma ihalesinde Çin’in teklifinin birinci gelmesi meselesiydi. ABD Yönetimi’nin daha önce bu konudaki ciddi kaygılarını Türk Hükümeti’ne ilettiğini açıklamasının ardından konu Davutoğlu’nun hem Hagel hem de Kerry görüşmesinde gündeme geldi. Ve Davutoğlu, Amerikan Dışişleri Bakanlığı çıkışında Türk gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye’nin yeni teklifler beklediğini duyurdu. Davutoğlu şunları söyledi:
“(Kerry ile)Yemekte konuştuk füze savunma sistemi ile ilgili konuları. Herhangi bir rahatsızlık ifadesi şeklinde değil, kesinlikle. Türkiye’nin bu konudaki objektif kriterlerini, attığı adımları aktardık. Onlar da kanaatlerini paylaştılar ve Amerikan şirketinin de Avrupa şirketinin de Türkiye’nin en başından beri proje konusundaki beklentilerini bildiklerini ve bunları karşılamaları halinde tabii ki… Nihahi kararın verilmediğini bir kez daha vurguladık. Onlar da bu konuda çalışmaya devam edeceklerini söylediler. Bir rahatsızlık konusu veya bir görüş ayrılığı şeklinde bir fikir teatisi söz konusu değil. Yeni tekliflerle gelinir ve tekrar bu konular ele alınır.”