Gazete Vatan Logo

Türkiye'de inşası süren mega proje dünyanın takibinde

Ana terminal binası ve pistleri büyük oranda tamamlanan üçüncü havalimanındaki çalışmalarda sona yaklaşılıyor. İkinci zorlu süreç Atatürk Havalimanı’nın yeni havalimanına taşınması olacak. İstanbul Valiliği taşınma görevini AKOM’a verdi

Türkiye'de inşası süren mega proje dünyanın takibinde

Türkiye’nin son yıllardaki en büyük ve önemli yatırımlarından birisi, hiç şüphesiz İstanbul’da yapımı devam eden üçüncü havalimanı.

Bu yatırımı dünya da izliyor, yakından takip ediyor. Öyle ki kimi zaman üçüncü havalimanının Türkiye’nin jeopolitik konumunu etkilediği yorumları var.

Hükümetin çalışmalarına göre, henüz ismi konulmayan havalimanının 29 Ekim 2018’de faaliyete geçmesi planlanıyor.

Her ne kadar önümüzdeki şubatta havalimanından ilk uçağın havalanacağı açıklansa da tarifeli uçuşlar öngörüldüğü gibi 29 Ekim 2018’de başlayacak.

Türkiyede inşası süren mega proje dünyanın takibinde

Operasyona start

Üçüncü havalimanının faaliyete geçmesi için Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na (UDHB) bağlı Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) çalışma yürütüyor. Bu çalışmanın en önemli ayaklarından birisi ise Atatürk Havalimanı’nın 3. havalimanına taşınması.

Bakanlık, bu çerçevede İstanbul Valiliği ile ortak çalışma başlattı. Taşınma kolay olmayacak. Sadece uçaklar ve havayolları işletmeleri değil, havalimanında yolculara hizmet veren tüm paydaşlar yeni havalimanına taşınacak.

Haberin Devamı

Atatürk Havalimanı’nda halen çeşitli meslek kollarında 130 dolayında firma faaliyet yürütüyor. Taşeron firmalarla birlikte bu sayı artıyor.

Bazı firmalar yeni havalimanında bulunmayacak.

Bilişim sistemlerinin taşınmasının yanı sıra özellikle yer hizmetlerinin gerçekleşmesinde kullanılan otobüsler, forkliftler, paletli araçlar, kargo taşıyan araç grupları gibi binlerce ekipman, mal sahibi firmalarca yeni havalimanına taşınacak. Yeni havalimanında faaliyet yürütecek kimi firmaların yeni ekipmanlarla hizmete başlayacağı, bazılarının ise eldeki ekipmanla yola devam etmesi planlanıyor.

Görev AKOM’un

Atatürk Havalimanı’nın taşınması için İstanbul Valiliği harekete geçti. Taşınmada yapılacak iş ve işlemler için çalışma grubu oluşturuldu. İstanbul Vali Yardımcısı’nın başkanlığında oluşturulan çalışma grubu, taşınma için eylülden bu yana çaba sarf ediyor.

Yeni havalimanının hizmete girmesiyle birlikte ilk günden itibaren işlerin aksamaması için hummalı bir süreç yürütülüyor.

Haberin Devamı

İstanbul Valiliği, havalimanının taşınmasında ana gücü İstanbul Afet Koordinasyon Merkezi’ne (AKOM) verdi.

Süreci AKOM yürütüyor. Eski havalimanından yeniye geçiş yapacak tüm paydaşlar hazırlıklarına AKOM’un koordinesinde şimdiden başladı. Bu hazırlıkların son günü şimdilik 20 Ekim 2018 olarak planlandı. Yeni havalimanında faaliyetlerine devam edecek eski paydaşlar, kendilerine ait alt ve üst yapı hizmetlerini tamamlayıp taşınabilir hale getirmekle görevlendirildi.

Taşınma harekatının büyük bölümünün bir gecede tamamlanması öngörülüyor.

Türkiyede inşası süren mega proje dünyanın takibinde

İlk uçuş 29 Ekim’de

Dünya Sivil Havacılık Otoritesi’nin (IATA) yakından izlediği taşınma süreci 28 Ekim’i 29 Ekim’e bağlayan gece gerçekleşecek.

Taşınma sırasında Basın Ekspres Yolu kullanılacak. Yol üzerinde 8 kilometrelik konvoylar oluşturulacak. Basın Ekspres Yolu dönüşümlü biçimde araç trafiğine kapatılacak. Taşınmada oluşacak konvoylar Kuzey Otoyolu’nu takip ederek yeni havalimanına ulaşacak.

Atatürk Havalimanı’ndan son ticari uçuş 28 Ekim 2018 gecesi yapılacak. Yeni havalimanından ilk ticari uçuş ise 29 Ekim 2018 gününün ilk saatlerinde gerçekleşecek.

Haberin Devamı

Uçuşlar konusunda UDHB bünyesindeki Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, uluslararası kurumlarla resmi yazışmalar yapıyor. Yürürlükteki uluslararası havacılık kurallarına göre, yıllık uçuşların programıyla ilgili ilk planlama bir süre önce IATA’ya bildirildi.

Yeni kodlar geliyor

Yeni havalimanının faaliyete geçmesiyle birlikte İstanbul’un uluslararası uçuş kodu değişecek.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, yeni havalimanının uçuş kodunun IST olması için IATA’ya bildirimde bulundu. Halen kullanılan Atatürk Havalimanı’nın AHL olan uluslararası uçuş kodunun ise IAT olarak resmileşmesi bekleniyor. IATA’dan her iki uluslararası uçuş kodunun henüz onayı gelmedi.

Yeni havalimanının devreye girmesiyle Atatürk Havalimanı’nın şu anda kullanılan iki pisti kapatılacak. Küçük pistin kalması öngörülüyor.

Bu pisti genel havacılık, kargo hizmetlerinin yanı sıra iş adamlarına ait jetler tarafından kullanacağı belirtiliyor.

Haberin Devamı

Yeni havalimanının taşınmasıyla ilgili son durum “şimdilik” böyle. Süreç, planlandığı gibi yürüyor.

Türkiye’nin en büyük yatırımlardan birisinin “yaşama merhaba” demesi kolay olmayacak. Heyecanlı ve hareketli günler yaşanacak.

Kaynak: Milliyet