Türkiye, 5 yıl boyunca görev yapacak bin 389 belediye başkanı ve 50 binden fazla muhtarı seçmek için sandık başında.
31.03.2019 - 07:09 | | AA
Türkiye, 5 yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticileri seçmek için sandık başında. 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri için 32 ilde seçmenler, saat 07.00'den itibaren sandık başına giderken, diğer illerde de oy verme saat 08.00'de başladı. Yaklaşık 57 milyon 58 bin 636 seçmen, 194 bin 390 sandıkta oy kullanıyor. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararına göre, Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis'te ve bu illerde bulunan ceza infaz kurumlarında oy verme işlemi saat 07.00 itibarıyla başlamıştı. Bu illerde oy verme işlemleri saat 16.00'da tamamlanacak. Bu illerin dışında kalan diğer illerde de oy verme işlemi saat 08.00'de başladı. Bu illerde yaşayan seçmenler, saat 17.00'ye kadar oylarını kullanabilecek.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, eşi Semiha Yıldırım ve iki torunuyla Tuzla Aydınlı Emlak Konut Cemil Meriç İlk ve Ortaokulunda oyunu kullanan Yıldırım, burada basın mensuplarına açıklama yaptı. İstanbul'da, Türkiye'nin 80 vilayetinde, ilçelerde, beldelerde, köylerde ve mahallelerde yerel seçimlerin yapıldığını ifade eden Yıldırım, "Seçime oldukça yoğun bir ilgi olduğunu görüyoruz. Seçimler demokrasinin bayramıdır. Bugün gelecek 5 yıl için yerel yöneticilerimizi seçeceğiz." diye konuştu. Hem Tuzla Belediye Başkanı, meclis üyeleri ve mahallenin muhtarı hem de Büyükşehir Belediye Başkanı adayı için oy kullandıklarını dile getiren Yıldırım, seçimlerin İstanbul ve 39 ilçe için hayırlı, uğurlu olmasını dileyerek, "Seçimlerin kardeşliğimizin, birliğimizin, beraberliğimizin, ortak geleceğimiz, İstanbul için hayırlara vesile olmasını Rabbimden niyaz ediyorum." ifadelerini kullandı.
"Bizimkiler de dedesine oy istiyorlar"
Sorular üzerine Yıldırım, torunlarının bu güzel günde kendilerini yalnız bırakmadığını belirterek, 6 torunu olduğunu, 2'sinin kura ile belirlenerek kendilerine eşlik ettiği esprisini yaptı. Bir gazetecinin "Kapıdan girerken küçük bir çocuk yanınıza yaklaşarak, oy istedi." şeklindeki sözleri üzerine Yıldırım, "Gayet doğal bir şey. Bizimkiler de dedesine oy istiyorlar." dedi. Seçim çalışmalarının iyi geçtiğini, renkli ve keyifli bir kampanya yürüttüğünü vurgulayan Yıldırım, İstanbul'u bir baştan bir başa en az iki kez turladığını, vatandaşlarla bir araya geldiğini, çok güzel anılar yaşadığını, sohbetler yaptığını söyledi. Vatandaşlardan İstanbul'u dinlediğini belirten Yıldırım, "Şimdi artık çalışma zamanı. İstanbul için hizmet üretme, proje gerçekleştirme zamanı." şeklinde konuştu. Youtube kanalından seçim sonuçlarının paylaşılıp paylaşılmayacağına ilişkin soru üzerine Yıldırım, "Seçim sonuçları hayırlısıyla belli olsun. Bizim kanalı izlemeye devam edin." dedi. Yıldırım, soru üzerine seçimi evinden ve ofisten takip edeceğini söyledi.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Cumhur İttifakı Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mehmet Özhaseki oyunu kullandıktan sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Mehmet Özhaseki'nin konuşmasından satır başları şu şekilde: "Takdir milletin, millet ne derse o olur. Ankara’mız için de ülkemiz için de hayırlı olmasını diliyorum. Seçim sonuçlarını parti genel merkezinde takip edeceğim. Sonuçları alıp, arkadaşlarımızla değerlendirmelerde bulunacağız."
Haberin Devamı
EKREM İMAMOĞLU OYUNU KULLANDI
Millet İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkan adayı Ekrem İmamoğlu oyunu kullandı. İmamoğlu ilk açıklamasında, "İstanbul için güzel bir netice olacak" dedi.
CHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mansur Yavaş, oyunu Çukurambar semtindeki Mehmet Emin Resulzade Anadolu Lisesinde "Cumhuriyet katı" olarak adlandırılan 2. kattaki 4297 nolu sandıkta kullandı. Oy kullanacağı okula eşi Nursen ve kızı Armağan ile gelen Yavaş, kontrol için nüfus cüzdanlarını görevlilere verdi. Yavaş ailesi, yapılan kontrolün ardından oylarını kullandı. Daha sonra gazetecilere açıklamada bulunan Mansur Yavaş, sonucun Ankaralı hemşehrilerine hayır getirmesini diledi.
Haberin Devamı
Her seçmen, kanunda sayılan istisnalar dışında, hangi sandık seçmen listesinde kayıtlı ise ancak o sandıkta oy kullanabilecek. Bir seçmen, aynı seçim türü için birden fazla oy kullanamayacak.
OY VERME İŞLEMİ 2 SAATTE TAMAMLANDI
Kilis'te 21 seçmenli Tamburalı köyünde oy verme işlemi iki saatte tamamlandı.
Seçmenler köyde kamu binası bulunmadığı için yaklaşık 20 yıldır muhtarlık yapan ve bu dönem aday olmayan Sedat Hayta'nın evinde kurulan 1264 nolu sandıkta tercihlerini sandığa attı.
İSTANBUL
İstanbul'da, 2019 Mahalli İdareler Genel Seçimleri için oy verme işlemi başladı
Kentin 39 ilçesindeki okullarda kurulan sandıklardaki görevliler, sabah erken saatlerde görev yapacakları okullara giderek hazırlıklarını yaptı.
Oy kullanacakları okulların önüne gelen seçmenler, saat 08.00'den itibaren oylarını kullanıyor.
İstanbullular, büyükşehir belediye başkanı, belediye başkanı, belediye meclis üyeliği ile muhtarlık ve ihtiyar heyeti için oy veriyor.
Zeytinburnu'ndaki Kırımlı İsmail Rüştü Olcay Anadolu Lisesi'ne gelen bazı vatandaşlar, sabah erken saatlerden itibaren okulun önüne gelerek beklemeye başladı.
Seçmenler, saat 08.00 itibarıyla okul kapısından içeri alındı. Seçmenler, okuldaki görevliler tarafından oylarını kullanacakları bölüme yönlendirildi.
ANKARA
Ankara'da Mahalli İdareler Genel Seçimleri için oy verme işlemi, saat 08.00 itibariyle başladı.
Ankara'da oy kullanma işlemi saat 08.00'de başladı. 3 milyon 922 bin 163 seçmenin bulunduğu Başkent'te vatandaşlar, sabahın erken saatlerinden itibaren oy kullanacakları okullara gelmeye başladı. Çankaya İlkokulu'na gelen vatandaşlar, heyecan içerisinde oylarını kullandı. Kentte oy kullanma işlemi saat 17.00'a kadar devam edecek.
Ankara'da, 12 bin 194 sandığın kurulduğu bin 706 oy verme alanında, 19 bin 538 polis ve 2 bin 663 jandarma olmak üzere toplam 22 bin 201 güvenlik görevlisi görevlendirildi.
İZMİR
İzmir'de 3 milyon 250 bin 780 kayıtlı seçmen, yerel yöneticilerini seçmek için oy vermeye başladı.
Saat 08.00'den itibaren sandık başına gitmeye başlayan İzmirliler, büyükşehir belediye başkanını, kendi ilçelerinin belediye başkanını, belediye meclisi üyelerini ve muhtarları seçmek için oy veriyor.
İzmir'de oy verme işlemi saat 17.00'ye kadar sürecek. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) verilerine göre, İzmir'de 3 milyon 250 bin 780 kayıtlı seçmen 10 bin 142 sandıkta oy kullanıyor.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için 4'ü bağımsız 12 aday yarışıyor. İzmirliler ayrıca 30 ilçede toplamda 16'sı bağımsız 235 aday için oy kullanıyor.
Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon ve Van'daki seçmenler, "büyükşehir belediye başkanı", "belediye başkanı", "belediye meclis üyeliği" ile "muhtarlık ve ihtiyar heyeti" için oy kullanacak.
Büyükşehir olmayan illerde ise "il genel meclisi üyeliği", "belediye başkanı", "belediye meclis üyeliği" ve "muhtarlık ve ihtiyar heyeti" için oy verilecek. Köylerde ise "il genel meclisi üyeliği" ile "muhtarlık ve ihtiyar meclisi" için oy atılacak.
Büyükşehir belediye başkanlığına ilişkin oy pusulası "beyaz", il genel meclisi üyeliklerine ilişkin pusula "turuncu", belediye başkanlığına ilişkin oy pusulası "mavi", belediye meclisi üyeliğine ilişkin oy pusulası ise "sarı" renkli olacak. Oy pusulaları tek zarfa konulacak.
Hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı seçmenler için bu seçimde de seyyar sandıklar oluşturuldu. Bu seçmenler, seyyar sandıklarda oylarını kullanabilecek.
Önce belediye başkanlığı pusulaları sayılacak
Seçimde büyükşehirlerde, sırasıyla büyükşehir belediye başkanlığı, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği ve muhtarlık; diğer illerde, sırasıyla belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, il genel meclisi üyeliği ve muhtarlık seçimlerine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü yapılacak.
Oy verme saatlerinin 07.00-16.00 olduğu illerde saat 16.00, diğer illerde saat 17.00'den önce oylar sayılmaya başlanamayacak.
Sandık seçmen listesindeki bütün seçmenler, oylarını kullanmış olsa bile oy vermenin bitim saatinden önce sandıklar kesinlikle açılamayacak. YSK tarafından yayın yasağı kaldırılmadan sonuçlar açıklanamayacak.
Sandık alanı tedbirleri
Sandık alanında alınacak tedbirler, seçmenlerin sandık başı işlemlerini izlemelerini engelleyecek nitelikte olamayacak. Sandık kurulu başkanının çağırdığı zabıta kuvvetleri dışında zabıta amir ve memurları ile resmi üniforma giymiş kimseler ve silah taşıyanlar sandık alanına giremeyecekler.
Sandık başında seçmene vereceği oy hakkında hiç kimse müdahale, telkin ve tavsiyede bulunamayacak. Seçmenler oylarını kullandıktan sonra sandık başından ayrılacak.
Okuma-yazma bilmeyen seçmene, yardım istemesi durumunda, sandık kurulu başkanı parti işaretlerinin hangisinin hangi partiye ait olduğunu açıklayacak.
Seçim günü yasakları başladı
Bugün saat 06.00'dan gece saat 24.00'e kadar, her ne suretle olursa olsun alkollü içki satılması, içkili yerlerde ve umumi mahallerde her çeşit alkollü içki verilmesi ve içilmesi yasak olacak.
Oy verme süresince bütün kahvehane, kıraathane ve internet kafeler gibi bütün umumi eğlence yerleri kapalı olacak, eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda yalnız yemek verilebilecek.
Düğünler saat 18.00'den sonra yapılabilecek
Oy verme günü düğünler seçim yasaklarına ve belirtilen kurallara uyulmak şartıyla saat 18.00'den sonra yapılabilecek.
Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiç kimse 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 6. maddesinde belirtilen silahları köy, kasaba ve şehirlerde taşıyamayacak.
Oy verme günü radyolar ve her türlü yayın organlarınca saat 18.00'e kadar seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılamayacak.
Radyolarda ve her türlü yayın organlarında 18.00-21.00 saatleri arasında ancak YSK tarafından seçim ile ilgili verilecek haber ve tebliğler yayımlanabilecek.
Bütün yayınlar, saat 21.00'den sonra serbest olacak, ancak YSK tarafından gerek görülmesi halinde saat 21.00'den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri için oyunu Çankaya'daki Ahmet Andiçen İlkokulunda kullandı. Oktay, "Bugün demokrasi şöleni. Her zaman olduğu gibi bugün de tüm Türkiye genelinde demokrasi şölenimizi yaşıyoruz. Hamdolsun ciddi bir katılım oranımız var. İnşallah tüm Türkiye için hepimiz için hayırlı olacak." açıklamasında bulundu.
Her seçmen, kanunda sayılan istisnalar dışında, hangi sandık seçmen listesinde kayıtlı ise ancak o sandıkta oy kullanabilecek. Bir seçmen, aynı seçim türü için birden fazla oy kullanamayacak.