Almanya’nın etkin gazetelerinden Süddeutsche Zeitung’un Türkiye’nin Suriye’den gelebilecek olası saldırılara karşı sınıra konuşlandırmak üzere NATO’dan Patriot füzeleri isteyeceği yönündeki iddiaları ülkeyi karıştırdı.
Türkiye’nin Suriye’den gelebilecek olası saldırılara karşı sınıra konuşlandırmak üzere NATO’dan Patriot füzeleri isteyeceği iddiaları Almanya’yı karıştırdı.
Almanya’nın etkin gazetelerinden Süddeutsche Zeitung’un cumartesi günü yayımladığı haber, hafta sonu gündemine damgasını vurdu. Haberde Türkiye'nin kendi topraklarını olası saldırılara karşı korumak üzere pazartesi günü NATO'dan resmen Patriot füzesi talebinde bulunacağı belirtiliyor. Habere göre talebin kabul edilmesi durumunda Husum kentindeki hava alayından bir ya da iki bölüğün, 85 ila 170 askerin Türkiye'ye gitmesi gerekecek.
Almanya Savunma Bakanı Thomas de Maiziere haberin yayınlanmasından önce perşembe günü yaptığı bir açıklamada, yapılacak herhangi bir katkının sadece ve sadece Türkiye’nin korunmasına yönelik olacağını ve asla Suriye’deki iç savaşa karışmak anlamına gelmeyeceğini belirterek endişeleri gidermeye çalışmıştı. Leipziger Volkszeitung gazetesine göre Alman Savunma Bakanı iki hafta önce de kapalı bir meclis oturumunda Patriot konusunu gündeme getirdi ve mümkün olduğunca Hollanda ile birlikte yapılacak bir Patriot misyonu konusunda bilgi verdi. Alman Savunma Bakanı şubat ayında yaptığı açıklamada, Alman ordusunun NATO’nun hava savunmasına Patriot birlikleriyle katkıda bulunmak istediğini açıklamıştı. NATO içinde sadece ABD, Almanya ve Hollanda ordularında Patriot füze sistemi bulunuyor.
"Savaşın içine sürükleniriz"
Muhalefet partileri ise endişeli. Sosyal Demokrat Parti meclis grubunun savunma politikaları sözcüsü Rainer Arnold, öncelikle olası senaryolar üzerine açık bir tartışma yürütülmesi gerektiğini belirterek, Suriye’deki iç savaşın füze kullanımını meşru kılmayacağını kaydetti. Arnold, “Bu şekilde gerçek bir savaşın içine sürükleniriz” uyarısında bulundu.
Sosyal Demokrat Parti’nin dış politika sözcüsü Gernot Erler ise bu tür bir misyon için meclisten yetki alınması çağrısında bulundu. Erler, “Türkiye-Suriye sınırındaki manzarayı biliyoruz. Sürekli olarak sınır ötesi eylemler, çatışmalar var. Ve bu bağlamda tabii ki bir tehlike söz konusu ve Alman askerleri de bunun içine sürüklenebilir. Bunun için yetkiye ihtiyaç var” diye konuştu. Patriot uçaksavar füze sisteminin Almanya'daki geleceği belirsiz.
Yeşiller'den blokaj tehdidi
Yeşiller partisinin güvenlik politikaları sözcüsü Omid Nouripour da BM Güvenlik Konseyi kararı olmadan Suriye’deki çatışmaların içine sürüklenmenin delilik olduğunu söyledi. Nouripur, Yeşiller partisi olarak Almanya'nın devletler hukukuna aykırı bir Suriye savaşının içine sürüklenmesini engellemek için mecliste mümkün olan her tür araca başvuracaklarını açıkladı.
Sol Parti de Alman askerlerinin Türkiye-Suriye sınırına gönderilmesinin kabul edilemez olduğu görüşünde. Parti Yönetim Kurulu üyesi Wolfgang Gehrcke, böyle bir önlemin sadece dile getirilmesinin bile bölgede şiddet sarmalını derinleştireceği uyarısında bulunarak, meclisin konuyla ilgili acilen toplanmasını talep etti.
Patriotlar gözden düşüyor
Diğer yandan 2003'teki Körfez Savaşı’nda İsrail’i Saddam Hüseyin’in Scud füzelerinden koruyan Patriotların becerisi de aradan geçen zamanda sorgulanmaya başladı. Patriot uçaksavar füze sisteminin Almanya'daki geleceği belirsiz. Pek çok politikacı tarafından, Soğuk Savaş’tan kalma, ömrünü doldurmuş bir sistem olarak görülen Patriot'un, Alman ordusundaki reform çerçevesinde büyük ölçüde tasfiye edilmesi planlanıyor. 2015 yılına kadar 24 bölükten eski teknolojiye sahip 12'si tasfiye edilecek, kalanlar Kuzey Almanya'ya toplanacak. Modern sistemlerin de 2025'ten itibaren artık kullanılamayacağı ve modernizasyonunun da öngörülmediği belirtiliyor. ABD'de 60’lı yıllarda tasarlanıp 70’lerde geliştirilen Patriot sistemi, Berlin Duvarı’nın yıkılmasından sadece kısa bir süre önce, 1989'da Alman ordusuna girmişti. (Deutsche Welle Türkçe)
HOLLANDA SAVUNMA BAKANI: TÜRKİYE'YE FÜZE GÖNDERİLEBİLİR
Hollanda Savunma Bakanı Jeanine Hennis-Plasschaert, NATO üyesi Türkiye’nin Suriye sınırını korumasına yardım etmek için Hollanda ve Almanya’nın Patriot füzelerini gönderebileceğini söyledi.
Hollanda haber ajansı ANP’nin bildirdiğine göre, Bakan Jeanine Hennis-Plasschaert, “NATO, hiçbir şey yapmamak için var olmadı” ifadelerini kullandı. Haberde, Hennis-Plasschaert’in geçtiğimiz hafta Alman meslektaşı ile olası bir yerleştirmeyi görüştüğü de belirtildi.
Hollanda Savunma Bakanlığı’ndan bir sözcü, “Herhangi bir talep olmadı. Ancak Avrupa’da sadece Hollanda ve Almanya’da Patriot füzeleri bulunuyor” açıklamasını yaptı.
Almanya Savunma Bakanlığı, NATO'ya böyle bir destek talebi gelmesi durumunda, bunun askeri ittifak tarafından inceleneceğini bildirmişti. Bir NATO sözcüsü de, Türkiye'nin böyle bir başvurusu olmadığını açıklamıştı.
Haberin Devamı