Türkiye için zor kararlar!
Milliyet Gazetesi Yazarı Sami Kohen, Suriye'de yaşanan olayların Türkiye'yi zora sokacağını düşünüyor. İşte Kohen'in o yazısı;
Suriye’deki tablo giderek Türkiye’yi zora sokan bir durumu yansıtıyor.
Olaylar gerçekten çok can sıkıcı: Rus uçaklarınınyoğun bombardı- manlarının desteğinde, Esad ordusunun kara birlikleri Halep bölgesinde hızla ilerliyor, Türkiye ile ikmal yolunu kontrolü altına alıyor... Türkiye’nin öteden beri desteklediği muhalif güçler(Özgür Suriye Ordusu) bozguna uğruyor; Türkmen savaşçılar da direnmekte zorlanıyor... Kürt PYD/YPGgüçleri bu fırsattan istifade ederek Türkiye’nin kendi kırmızı çizgisi ilan ettiği bölgeyi ele geçirmeye çalışıyor... Bu arada Halep bölgesinde savaştan kaçan on binlerce sivilsınır bölgesinde toplanmış, Türkiye’nin onlara da kapıları açmasını bekliyor... Ve nihayet IŞİD tehdidieskisi gibi devam ediyor...
Böyle bir tablo karşısında Türk hükümeti yeni stratejiler geliştirmek durumunda.
Şu anda Ankara’nın kararını bekleyen ivedi konulardan biri “güvenlik”,diğeri de “göç”sorunu.
Her iki konuda son günlerde yapılan açıklamaların, kamuoyunda zihin karışıklığı yarattığı, alınacak kararların ne yönde olacağının henüz netlik kazanmadığını belirtmek lazım.
Askeri müdahale mi?
Güvenlik sorunundan başlayalım.
Suriye’nin kuzey bölgesinde olup bitenler karşısında Türk hükümetinin sınır ötesi bir askeri müdahale planladığınadair söylentiler yoğunlaştı. Bu arada Rusya Savunma Bakanlığı’nın sözcüsü, Türk ordusunun Suriye’ye girmeye hazırlandığını iddia etti.
Ankara bu haberleri resmen yalanladı.Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan, Latin Amerika gezisine katılan gazetecilere demecinde, Irak’la ilgili mart tezkeresine benzer bir yanlışın Suriye’de tekrarlanmayacağını söyledi ve TSK’nın Suriye’de her ihtimale karşı hazır olduğunu belirtti.
Bu sözleri Ankara’nın Kuzey Suriye’ye karşı bir askeri müdahalede bulunmak niyetinde olduğu şeklinde yorumlayanlar var. Ne var ki askeri hazırlıklar muhakkak saldırıya geçileceği anlamına gelmez.Kuşkusuz Ankara böyle bir kararın lehteki ve aleyhteki sonuçları iyice değerlendiriyordur...
Kapalı kapı mı?
Türkiye’yi zorlayan diğer güncel konuya, yani göç sorununagelince: Halen sınıra dayanan yüz bine yakın Suriyelinin Türkiye’ye sığınma isteği henüz karşılanmadı.
Sınır kapısı şimdilik onlara kapalı.Bu, Türkiye’nin krizin başından beri izlediği “açık kapı” politikasıyla çelişiyor.
Ancak 2.7 milyon mülteciyi barındıran Türkiye’nin de belirli bir kapasitesi var.Kaldı ki bu Suriyelilerin sınırın öteki tarafındabarındırılması mümkün. Türkiye halen yaptığı yardımlarla bunu sağlamaya çalışıyor.
Bununla beraber, Cumhurbaşkanının ifadesiyle, Türkiye “gerekirse”bu insanlara da kapılarını açacak. Tabii “gerekirse” sözcüğü de bunun bölgedeki şartların nasıl gelişeceğine bağlı olduğunu ifade ediyor.