Türkiye ‘has uşağunu’ kaybetti!
Güler yüzlü türkücü Kamil Sönmez artık yok
21.12.2012 - 00:07 | | Özlem ÜLKÜ / VATAN MAGAZİN SERVİSİ
Beyin kanaması geçirdikten sonra yoğun bakım ünitesinde tedavisi süren Karadeniz müziğinin usta sesi Türk Halk Müziği sanatçısı Kamil Sönmez, 65 yaşında yaşamını yitirdi.
Geçirdiği beyin kanaması nedeniyle bir süredir Başkent Üniversitesi İstanbul Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde tedavi gören sanatçı Kamil Sönmez(65) dün sabah hayatını kaybetti. Sönmez’in vefatının ardından basın karşısına çıkan Başhekim Kürşat Toker ‘Kamil Sönmez 2 Aralık günü acil servisimize gelmişti.
Çekilen tomografide beyin kanaması saptanmıştı. Cerrahi müdahale yapıldı ancak geçen sürede durumunda bir düzelme kaydedilmedi. 18 Aralık günü beyin ölümü gerçekleşti. Sabah 02.35 sıralarında Sönmez’i kaybettik. Kendisi şeker hastalığına bağlı olarak kronik böbrek hastalığı nedeniyle 2010’dan beri haftada üç gün diyalize giriyordu’ dedi. Basın açıklamasında doktorların yanında olan kardeşi Remzi Sönmez sanatçı ile en son bir gece önce görüştüklerini söyleyerek; ‘En son dün gece öptüm’ dedi. Sanatçının eşi Nilgün Sönmez’de Sönmez’in memleketine annesinin yanına gömülmek istediğini vasiyet ettiğini söyledi. Kamil Sönmez’in cenazesi bugün Karacaahmet Şakirin Camii’nde kılınan öğlen namazının ardından memleti Ordu’da defnedilecek.
Karadeniz türküleri onunla özdeşleşti
Karadeniz’in usta sesi Kamil Sönmez, Ordu’nun Perşembe ilçesinde, 1947 yılında doğdu. Sanatçı, ilk ve orta öğretimini Giresun’da tamamladı. Ankara Devlet Konservatuvarı Opera ve Şan Bölümü’nü kazanan sanatçı, askerlik sonrasında Avni Dilligil Tiyatrosu’nda profesyonel tiyatro oyuncusu oldu. Sanatçı, Ankara Sahnesi ve Ankara Kardeş Oyuncular Tiyatrosu’nda da çeşitli rollerde oynadı. Sanatçı ilk plağını Zülfü Livaneli’nin yapımcılığında yaptı. Kamil Sönmez, 45’lik plağın bir yüzünde Ordu türküsü olan ‘’Hekimoğlu’’nu, diğer yüzünde Zülfü Livaneli’nin Çukurova’dan derlediği sözlerle bestelediği ‘’İnce Memed’’ isimli türküyü söyledi. Kamil Sönmez, ilk 45’liğinin ardından, ‘’Yaylanın soğuk suyu’’, ‘’Çift Jandarma’’, ‘’Maçka’da buluşalım’’ gibi bugün çok bilinen Karadeniz türkülerini, ‘’Merhaba’’ isimli Long Play’e okudu. Gençliğinde Osman Yağmurdereli ve Faruk Tınaz ile aynı evi paylaşan Kamil Sönmez, sanat camiasında da en sevilen isimlerden biri oldu.
Vefa gecesinde ağlamıştı
Kamil Sönmez’e kısa bir süre önce sanat camiasından pek çok ünlünün ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katıldığı bir vefa gecesi düzenlenmişti. Gecede çok duygulanan ve gözyaşlarını tutamayan Sönmez, ‘Ben bu gün bu hastalık sırasında iki şeye inandım. Benim iki kocaman ailem var. Birincisi Sönmez ailesi ikincisi de sizler. Hepiniz, sanat camiası. Ayrıca ben burada çok özel bir teşekkür etmek istiyorum’ şeklinde konuşmuştu.
Sanat dünyasını yasa boğdu
Kamil Sönmez’in vefatı başta sanatçı dostları olmak üzere hayranlarını da derinden üzdü. Türk sanat müziği sanatçısı Faruk Tınaz, Kamil Sönmez ile uzun yıllara dayanan arkadaşlıkları olduğunu belirterek, ‘Benim için müthiş bir dosttu, güzel bir arkadaştı. Onunla aynı evi 4 yıl paylaştım ama 30 yıllık bir dostluğumuz vardı. Allah gani gani rahmet eylesin’’ dedi. Sümer Ezgü, Kamil Sönmez’in, sevenlerine ve sanat camiasına başsağlığı diledi. Sönmez’in, Karadeniz müziğinin temelindeki isimlerden biri olduğunu söyleyen Ezgü,’Onun topluma bıraktığı en büyük değer, sevgi bağıydı’ dedi.Edip Akbayram ise ‘Aşağı yukarı 20 defa Anadolu’yu baştan başa gezdiğim; insanlığıyla, müzisyenliğiyle, dostluğuyla, sevecenliğiyle her zaman saygıyla anacağım üstün bir inandı, güzel bir insandı. Kamil bir defa yanına karamsarlığı sokmayan ender sanatçılardan birisiydi’ derken Belkıs Akkale de, “Gözyaşlarımı içime akıtıyorum. Kamil Sönmez, mükemmel bir insandı. Onun mesleki yönü tartışılmaz Karadeniz müziğinin ilk yorumcularındandır. Onun o sempatikliğinin yanı sıra otantik yorumuyla da Karadeniz müziğine çok büyük emek vermiş bir usta. Kamil Sönmez’in mesleki başarısının önüne geçen bir durum varsa o da insanlığıdır. Hâlâ öldüğünü kabullenemiyorum” dedi.
Haberin Devamı