'Türkiye bu yıl rekor kıracak'
300 bin tonluk rekor bekleniyor
KARADENİZ Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Dursun Oğuz Gürsoy, sezonunun tamamlanmasına 4 ay kala 233 bin tona yakın fındık ihracat yapıldığını, ihracat rakamının 300 bin tona ulaşarak rekor kıracağını söyledi.
Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin 2012 yılı Olağan Mali Genel Kurulu birlik toplantı salonunda yapıldı. Divan Başkanı ve fındık ihracatçısı Sabit Sabır, fındık ihracatından çok yüksek oranda vergi kesildiğini, bunun mantığı olmadığı söyledi. Sabır, şöyle dedi:
"Yüzde 43 vergi kesiliyor. Fındıkta dünya birincisiyiz ve dünyaya fındığı biz veriyoruz. Kimden korkuyoruz da gümrük vergisi veriyoruz. Türkiye’nin aklı varsa bunu sıfıra çekmeli. Bu uygulamada mantık yok. Gerçi çok işimizde mantık yok ama. Siyaset çok önemlidir. Bu konuda Başbakana ulaşılmalıdır."
"TÜİK’İN FINDIK REKOLTE TAHMİNİ YANLIŞ"
Sabır, fındık rekolte tahminlerini ülkelerin Tarım Bakanlıklarının yürüttüğünü ancak bu yıl Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) görevlendirildiğini kaydederek şunları söyledi:
"Dünyada tarımsal üretimin tahminlerini tarım bakanlıkları yürütür. Ama Tarım Bakanlığı görevini başkasının üzerine yıkmaya çalışmıştır. Ne acı bir şey ki komiteye ihracatçılardan kimseyi almamıştır. TÜİK de rekolteyi 660 bin ton olarak belirlemiş. Rekolte 750 bin tondan aşağı inmez."
Üyelerin konuşması ardından değerlendirme yapan Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Dursun Oğuz Gürsoy da, Türkiye’nin fındık ihracatında bu sene tarihi bir rekor kırılacağını ifade ederek, şöyle konuştu:
"Bu sene 300 bin ton ihracat hedefi kırılacak. Şu ana kadar 233 bin tona yakın ihracat gerçekleştirildi. Önümüzde daha 4 ay var. Muhtemelen bu yıl Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir rekor olacak ve 300 bin ton ihracata ulaşacağız. 2023 hedefine miktar bazında erişeceğiz. Ama bunun devamlılığı, sürekliliği önemli."
Türkiye ihracatının 300-350 bin ton, iç tüketimin de 150 bin ton olabileceğini belirten Gürsoy, kabuklu fındık rekoltesinin 1 milyon tona yakın olması gerektiğini vurguladı. Gürsoy, "Doğu Karadeniz’de, 550 bin hektar dikili arazide 600 bin ton fındık alıyorsunuz. Batıda ise 180 bin hektar alanda 300 bin ton fındık alıyorsunuz. Burada vahamet ortaya çıkıyor. Öyle yerler var ki verim 50-60 kiloya düşüyor. Bu nedenle ihracat hedeflerine varılabilmesi ve sürekli ihracatın yapılabilmesi için üretim yapısında yeni modellere ve teşvike ihtiyaç duyuluyor" dedi.
Dursun Oğuz Gürsoy, fındık tarımında çocuk işçiliğinin önlenmesi konusuna değinirken, bunu önlemenin sektöre ve bazı politikalara zarar verebileceğini söyledi. Gürsoy, "Güneydoğu’dan işçi akımını durdurmak 1 günlük iş. ’Çocuk işçi getirmeyeceksin, yasak’ diyeceksin ve bitecek. Ama fındığı kim toplayacak meselesi var. İşçi maliyetleri bir anda 2 katına çıkar. Ürün bahçede kalır. Şu anda çok hassas bir siyaset dengesi var; Güneydoğu politikası. Oradan insanların buraya gelmesinin yasaklanması farklı algılanabilir. Bu konuda Çalışma Bakanlığı ve hükümetimiz hassas davranıyor. Çok fazla üzerine gitmiyor" diye konuştu.
REKOLTE TAHMİNİ DOĞRU BELİRLENMELİ
KFMİB Başkanı Gürsoy son olarak da, TÜİK’in fındık rekoltesiyle ilgili açıkladığı rakama itiraz ettiklerini belirterek, "Tarım Bakanlığının il teşkilatlarından aldığı bilgiler doğrultusunda ilk önce 700 bin ton olarak açıkladığı rakamı daha sonra 660 bin ton olarak onaylandı. Buna itiraz ettik. Komitede sanayi ve tarım ile birçok kuruluştan yetkililer var ama 1,8 milyon dolar ihracat yapanlardan kimse yok. Bize ’Mevzuat’ dediler. Ancak, bu Türkiye’nin prestijidir. Rakam 700 binin üzerindedir. İleride rekolte 750 bin çıkarsa, küçük duruma düşeceğiz. Bu konuda ihracatçılara da sorulmalı" diye konuştu. Konuşmaların ardından birliğin 2012 yılı raporları oylanarak kabul edildi.