Türk keneşi ne demek? Türk Konseyi ülkeleri hangileri? Aksakallılar Konseyi'nde kimler var?
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde düzenlenen Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi) Devlet Başkanları 8. Zirvesi başladı. Pek çok kişi de Türk Konseyi ile ilgili bilgileri merak ediyor. Peki, Türk keneşi ne demek? Türk Konseyi ülkeleri hangileri? Aksakallılar Konseyi'nde kimler var? Aksakallılar Konseyi'nde Türkiye'den kim var? İşte Türk Konseyi ve Aksakallılar Konseyi ile ilgili tüm detaylar...
Türk Konseyi 8'inci Zirvesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nda gerçekleştiriliyor. Zirve, 'Yeşil Teknolojiler ve Dijital Çağda Akıllı Şehirler' teması altında gerçekleştiriliyor. Peki, Türk keneşi ne demek? Türk Konseyi ülkeleri hangileri? Aksakallılar Konseyi'nde kimler var? Aksakallılar Konseyi'nde Türkiye'den kim var? İşte Türk Konseyi ve Aksakallılar Konseyi ile ilgili tüm detaylar...
TÜRK KONSEYİ'NE HANGİ ÜLKELER KATILIYOR?
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov ile Türk Konseyi Genel Sekreteri Baghdad Amreyev deniz yoluyla Demokrasi ve Özgürlükler Adası'na Türk Konseyi'ne katılmak için geldi.
TÜRK KONSEYİ NEDİR?
Sovyetler Birliği’nin 1991 yılında dağılmasının ardından bağımsızlıklarını kazanan Türk Cumhuriyetleri ile birlikte gündeme gelen bağımsız işbirliği arayışları Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi/Keneşi) çerçevesinde inşa edildi.
Orta Asya Türk Cumhuriyetleri’nin bağımsızlıklarını kazanmaları ile birlikte 1992 yılında başlayan ve Türk Konseyi Sekretaryası’nın kurulduğu 2010 yılına kadar devam eden süreçte, Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan Devlet Başkanları arasında ‘Zirveler Süreci’ olarak isimlendirilen 10 zirve toplantısı gerçekleştirildi.
1990’ların başında büyük bir heyecanla başlayan zirvelerde, gümrük, serbest ticaret, ortak bir banka kurulması, telekomünikasyon, ulaşım, doğal kaynaklar gibi pek çok konuda işbirliği için görüşmeler gerçekleştirildi.
Ekim 2009’da Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in ev sahipliğinde Nahçivan’da gerçekleştirilen zirvede daha somut adımlar atıldı. Zirve sırasında Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi/Keneşi) kurulmasına dair “Nahçivan Anlaşması” Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan tarafından imzalandı. Ulusal parlamentolarda onaylanan anlaşma, 17 Kasım 2010’da resmi olarak yürürlüğe girdi.
AKSAKALLILAR KONSEYİ NE ZAMAN KURULDU?
2001 yılında İstanbul’da gerçekleştirilen toplantıda dönemin Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev’in zirveler süreci çerçevesinde Aksakallılar Konseyi ve Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenterler Asamblesi kurulmasını önerdi.
2010 yılında İstanbul’da düzenlenen yeni bir zirve toplantısında Devlet Başkanları Konseyi, Dışişleri Bakanları Konseyi, Kıdemli Memurlar Komitesi, Aksakallar Heyeti ve Sekreterya gibi bölümleri barındıran Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi resmi olarak hayata geçirildi.
Konseyin İstanbul’daki daimi Sekretaryası’na ilk Genel Sekreter olarak oldukça tecrübeli bir Büyükelçi olan Halil Akıncı atandı.
TÜRKİYE'NİN AKSAKAL'I KİM?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nda düzenlenen Türk Konseyi 8. Zirvesi'nde Türkiye'nin Aksakal'ı olarak Binali Yıldırım'ın atandığını duyurdu.Ayrıca Erdoğan, Türk Konseyi'nin adını "Türk Devletleri Teşkilatı" olarak değiştireceklerini açıkladı. Erdoğan Kuzey Kıbrıs'ın tanınması için de çağrı yaptı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konseyde şunları söyledi:
"Malum Sayın Binali Yıldırımı Aksakallılar Konseyi'ne atadık. Binali bey birikimiyle ulaştırma başta olmak üzere katkılar sağlayacaktır. Bu görevde kendisine başarılar diliyorum.
Teşkilat olarak bu konularda ortak politikalar oluşturmalıyız. Dijital dönüşümün yol haritasını belirlemeliyiz. Terörün her türlüsüyle mücadeleye kararlıyız, bu konuda iş birliğimizi artırmalıyız. PKK-YPG, DEAŞ ve FETÖ gibi şer odakları başta olmak üzere, terörün her türlüsüyle mücadelemizi sürdürmeye kararlıyız. Bu konuda iş birliğimizi artırmalıyız.
Doğal afetler konusunda Türkiye olarak ortak hareket etmek üzere 'Türk Devletleri Teşkilatı Sivil Koruma Mekanizması' kurulmasını teklif ediyoruz.
Paris İklim Antlaşması'nı onaylayıp yürürlüğe koyarak iklim değişikliğiyle mücadele noktasında yeni bir dönemin kapılarını açtık.
İslam ve yabancı düşmanlığı gibi çağımızın vebası olan yıkıcı akımlarla mücadelede birlikte hareket etmeliyiz
Türk Dünyasının ayrılmaz bir parçası olan Kıbrıs Türklerinin maruz bırakıldığı tecrit ve ambargonun hafifletilmesinde kıymetli desteklerinize güveniyorum.
Aile resmimizin daha da zenginleşmesi için önümüzdeki dönemde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni aramızda görmeyi canıgönülden arzu ediyoruz"
Dört yıldır ülkemizde başarıyla düzenlenen TEKNOFEST'i gelecek sene Azerbaycan'da gerçekleştireceğiz