Türk Bayrağı Cern’de dalgalansın
Başbakan Erdoğan’dan 50 milyon YTL istediler
Başbakan Erdoğan’ı CERN’de gezdiren Prof. Dr. Samim Erhan “Türkiye’nin CERN’e üye olmak için 50 milyon YTL yıllık aidat ödemesi gerektiğini anlattık. Enerji Bakanı’-yla görüşeceğini söyledi” dedi...
Başbakan Erdoğan’a Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nde (CERN) eşlik eden Kaliforniya Üniversitesi’nden Türk bilim adalı Prof. Dr. Samim Erhan geziyle ilgili VATAN’a açıklamalar yaptı. Prof. Dr. Erhan Erdoğan’ın yaklaşık iki saat süren CERN gezisi sırasında büyük patlama da dahil yapılan çalışmalarla ilgili soru sormadığını, kendisine anlatılanları ilgiyle dinlediğini belirtti. Erhan şunları anlattı:
CERN’deki Türk bilimadamları olarak Başbakan’a neler anlattınız?
Basında çıkan bazı haberlerdeki yanlış bilgileri düzelttik öncelikle. Türkiye’nin CERN’de gözlemci olduğu yazılıyor. Bu doğru değil. Türk bilim adamları CERN’de yapılan deneylerde gözlemci. Yani deneyin kuruluşu ve ilerde çıkan sonuçlarını, bilimsel sonuçlarını üstlenmiş durumdalar. Alınacak güzel sonuçlardan Amerikalı, Alman bilim adamları kadar Türk bilim adamları da gurur sahibi olacak.
Başbakan Erdoğan’a Türkiye’nin CERN’e üye olması gerektiğini ve nedenlerini anlattık.
Bilimsel araştırma kadar, insan kaynağı yetiştirilmesinde, teknolojinin geliştirilip, başka alanlara da aktarılması için üye olmamız gerekiyor. CERN’e üye olmadığımız için bu hizmetlerden faydalanamıyoruz. Türkiye’nin CERN’in getireceği siyasi, kültürel, ekonomik teknolojik ve insan kaynaklarından faydalanamamasının büyük kayıp olduğunu anlattık.
CERN’in AB kuruluşu olduğunu hatırlatarak, AB’ye entegre olmaya çalışan Türkiye’nin CERN üyeliğinin de bunun önemli bir parçası olduğunu belirttik. CERN üyeliği ile fizikçiler olarak siyasi iradenin bizim çalışmalarımızın arkasında olduğunu düşüneceğiz. Bu bir devlet politikasıdır. Türk bayrağının burda dalgalanmasını istedik
CERN’e üyeliğin şartı nedir?
Türkiye için yıllık yaklaşık 50 milyon YTL. CERN’in bütçesi üye Avrupa ülkeleri tarafından karşılanıyor. Üyelik aidatı var yani. Bu da o ülkenin milli geliriyle orantılı bir rakam. Türkiye için yaklaşık 50 milyon YTL. Türkiye için önemli bir yekün tutuyor. Dolayısıyla bunun karşılığında beklentilerinin karşılanması gerekiyor. Türkiye’nin bir bilim politikası oluşturup CERN üyeliğinin Türkiye için nasıl karlı duruma geçileceğinin araştırılması lazım.
Erdoğan Türkiye’nin CERN üyeliği konusunda bir söz verdi mi?
Hayır ancak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanıyla bu konuyu detaylı değerlendireceğini beyan etti.
Erdoğan’ın büyük patlama ya da diğer çalışmalarla ilgili sorusu olmadı mı?
Büyük patlamayla ilgili bir sorusu olmadı. İşin bilimsel kısmı detaylı anlatılamadı zaten. Ancak deney aletlerinden ve deneyden çıkacak çok sayıda olaydan 200’ünün seçilerek bu olaylar üzerinde çalışılacağı söylendiğinde, bu seçimin neye göre hangi şartlarda yapılacağını sordu.
Medeniyetler İttifakı’na muhteşem kubbe
BİRLEŞMİŞ Milletler Cenevre Ofisi’nde İspanyol Mimar Miquel Barcelo tarafından üç buçuk yıl süren bir çalışmayla düzenlenen “İnsan Hakları ve Medeniyetler İttifakı Salonu”, Başbakan Erdoğan, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, İspanya Kralı Juan Carlos, Başbakanı Luis Rodriguez Zapatero ve Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos ile BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve BM Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Jorge Sampaio’nun katılımıyla açıldı.
Erdoğan, açılışta yaptığı konuşmada, “bu güzel ve anlamlı girişimden büyük heyecan duyduğunu” belirterek, katkısından dolayı İspanya’ya teşekkür etti ve Medeniyetler İttifakı’nın 21’inci yüzyılın barış projesi olmaya aday olduğunu söyledi.
Açılışta konuşan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ise temelde insan haklarına dayanan Medeniyetler İttifakı projesinin çok önemli ve işlevsel bir girişim olduğunu söyledi. Ban, “Bu girişimi üstlenen Türkiye ve İspanya çok dinamik bir rol oynadı. Bu girişime Türkiye’nin süren bağlılığı ve bugün aramızda bulunması nedeniyle Başbakan Erdoğan’a teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.