Turgut Toplusoy kimdir, nereli? İşte Turgut Toplusoy biyografisi…
İş insanı Turgut Toplusoy’un evinden 6.5 milyon lira değerindeki tarihi eser tablolar çalındı. Toplusoy’un arkadaşı Habip A., Toplusoy ve eşi evde yokken çalışanları kandırıp tabloları aldı. Polis, Habip A.'yı arıyor. Söz konusu gelişmenin ardından Turgut Toplusoy hakkında yapılan aramalar arttı.
İstanbul Çekmeköy'de ikamet eden iş insanı Turgut Toplusoy, seneler önce sanat galerisi sahibi olan Habip A. ile tanıştı. İkilinin dostluğu yıllar geçtikçe güçlendi. İddiaya göre Habip A., iş insanının evinde iki adet tarihi eser değerinde (Vecihi Bereketlioğlu ve Hikmet Onat imzalı) tablo bulundurduğunu öğrendikten sonra plan yaptı. Toplusoy'un, evinde bulundurduğu 350 bin dolar (Yaklaşık 6.5 milyon TL) değerindeki tabloları çalındı. Ünlü bir giyim markasının sahibi olan Toplusoy olayla ilgili, sanat galerisi sahibi olan yakın arkadaşı Habip A.'yı sorumlu tutup şikayetçi oldu.
Turgut Toplusoy kimdir?
1950 yılında İstanbul’da doğan Turgut Toplusoy iş hayatına 1973’te inşaat ve gayrimenkul alım satımıyla başladı. 1980’de Nişantaşı’nda açtığı ilk Roman mağazasıyla tekstil sektörüne adım attı. 1983 yılında şirketleşen Roman özellikle 90’lı yıllarda hızlı bir yükseliş yakalayarak Türkiye’nin önemli hazır giyim markalarından biri oldu.
Toplusoy ailesi hakkındaki bilgiler Süleyman Toplusoy tarafından şu şekilde verilmişti:
"1960 yılında Çekmeköy'de doğdum. O zaman çok ufak bir köydü. Şimdi değişti tabi. Babama köyde Durmuş Ağa derlerdi. Civar köylerden çalı ve odun toplattırır, onları fırınlara satardı. Enteresan bir girişimciydi."
Süleyman Toplusoy'un anlattığına göre girişimci bir ruha sahip olan Durmuş Ağa, uzun bir süre hayvan alım satım işi de yapar. Dönemin deyişiyle hayvan cambazlığı yani. Ardından de kasap dükkanı açar. 53 yaşında vefat ettiğinde geride Turgut, Muharrem ve Süleyman adında üç oğul bırakır. Durmuş Ağa'nın oğullarına bıraktığı en değerli miras ise girişimcilik ruhudur.
Büyük abi Turgut Toplusoy, o dönem arsa alım işiyle uğraşmaktadır. Babaları vefat edince ortaokulda okuyan en küçük kardeş Süleyman Toplusoy'un kendisiyle beraber çalışmasını ister. Ortanca kardeş Muharrem Toplusoy ise üniversitede okumaktadır.
Süleyman Toplusoy büyük abisiyle beraber bir süre sonra Kapalıçarşı'da kuyumculuk işi yapmaya başlar.
"Biz aile olarak birbirimize çok bağlıyız. Ortağımızla problem yaşayınca bu işi bırakıp askere gittim. Askerden dönünce Rumeli Caddesi'nde abimin bir arkadaşıyla beraber konfeksiyon mağazası açtık. Ardından da 10 makinayla küçük bir atölyede imalata başladık" diye anlatıyor.
O yıl ürettikleri kabanlar büyük ilgi görür. Bir kış sezonu Roman'ın ibresi doksan derece döner. "40 metrekarelik bir dükkanda günde 80 kaban satardık. Yıldızımız bir anda parladı ve yoğun talep gördük. Başarılı oldukça işi büyüttük. Mağaza sayımızı ve üretimimizi artırdık." diyor.
Roman'ın bir mağaza ile başlayan yolculuğu bugün 11 mağaza, 20 bayi ve 80 satış noktasıyla devam ediyor.
Şirketin kuruluşundan bir süre sonra önemli bir pazar olduğunu düşünüp Rusya'ya ağırlık verdiklerini söyleyen Toplusoy, şöyle devam ediyor: "Dolayısıyla o pazara uygun ürünler üretmeye başladık. Türkiye'de alıcısı olmayan iddialı tarzda ürünlerdi bunlar. Dolayısıyla iç pazarda müşteri kaybettik. Bunu fark edince departmanları ayırdık. İç piyasaya da önem vermeye başladık ve Roman'ın eski kimliğini yakaladık. Öyle bir kan kaybı gerekiyormuş demek ki. Çünkü Roman'ı seven, kemikleşmiş bir müşterimiz vardı. Onları yeniden kazandık ve olumlu dönüşler almaya başladık."
Oyuncu Ceyda Ateş’in eşi Buğra Toplusoy Roman Mağazalarının (Roman Hazır Giyim A.Ş.) sahibi Turgut Toplusoy’un oğludur. Annesi ise babasının ilk evliliğini gerçekleştirdiği Efsane Erdoğan’dır. Turgut Toplusoy ikinci evliliğini ise Suzan hanım ile yapmıştır.