Türbanıyla yemin etti
İlk türbanlı vekil yeminden sonra alkışlandı
Belçika’da, 7 Haziran bölgesel seçimlerinde Türk asıllı Mahinur Özdemir’in (26) Avrupa’nın ilk ve tek türbanlı milletvekili olarak Brüksel Parlamentosu’na seçilmesiyle başlayan tartışma dünkü yemin töreni sırasında da devam etti. Federal yapılı Belçika’nın Brüksel Parlamentosu’na, Hristiyan Demokrat Parti (CDH) adayı olarak seçilen Mahinur Özdemir’in öğle saatlerinde gerçekleşen yemin töreninde yerini alması öncesinde Türkiye’de yaşanan Merve Kavakçı krizini hatırlatan sahneler yaşandı. Özdemir’in en genç milletvekili sıfatıyla katip üyelik yapmasını ve türbanla yemin etmesini engellemek isteyen ana muhalefet partisi Valon Liberaller’in “meclise dini sembol girmesi ülkeyi 40 yıl geri götürür. Buna izin verilmesin” önerisi kabul görmedi. Özdemir, meclis kürsüsünde örtüsüyle yemin etti. Senato Başkanı liberal Hermand De Decker ve Meclis Başkanı liberal Patrick Dewael, okullarda ve kamuda başörtüsüne karşı olduklarını, ancak bir milletvekilinin parlamentoya başörtüsüyle girmesini engelleyen yasa olmadığını söyledi.
Muhalefet “kışkırtma” dedi
Brüksel Parlamentosu Başkanı sosyalist Eric Tomas, çok kültürlü bir toplumda bu tür tartışmaların kendisini şaşırttığını ve gereksiz olduğunu anlattı. Valonya Parlamentosu Başkanı sosyalist Jose Happart ise, politikanın “açık yüzle” yapılması gerektiğini, başörtüsünü bir “kışkırtma” olarak algıladığını söyledi.
Özdemir’in Brüksel Parlamentosu’nda, türbanıyla görev yapmasına karşı olmadıklarını belirten Hristiyan Demokratlar, Sosyalistler ve Yeşiller koltuk sayısında çoğunluğu ellerinde bulunduruyor. Ancak Özdemir’in bakanlık görevine getirilmesi durumunda bu desteği çekebilecekleri sinyalini verdiler.
Belçika’da dini ve felsefi sembollerin kullanımına ilişkin hiçbir yasa veya genel kural bulunmuyor. Ancak işverenler çalışanlara dini semboller taşımayı yasaklama hakkına sahip. Polis, asker, avukat, yargıç gibi üniformalı veya özel giysili çalışanlar ve halkla doğrudan temasta olanların dini sembollerle görev yapmaları uygun görülmüyor. Okullarda uygulama kurumların tavrına göre değişiyor. Parlamentolarda da dini ve felsefi sembollerin taşınmasına ilişkin genel bir kural bulunmuyor.