‘Tunç filo’ koruyacak!
HARM özellikli tek Bombardıman Filosu tetikte bekliyor
Suriye’nin olası saldırısına karşı Merzifon’daki 5. Ana Jet Üs Komutanlığı’nda konuşlu ‘Tunç’ olarak adlandırılan 151. Bombardıman Filosu tetikte bekliyor.
ABD’nin başını çektiği uluslararası güçlerin, kimyasal silah kullandığı iddia edilen Şam yönetimine karşı askeri operasyon seçeneğini gündeme almasının ardından Türkiye olası operasyon için hava filolarını hazır bekletiyor. Esad yönetiminin elinde, harp başlığı takılabilen 600 - 800 kilometre menzilli balistik füzeler bulunuyor. Kimyasal silah kapasitesi de bulunan Şam yönetiminin, kendisine yönelik bir müdahale sırasında Türkiye’yi hedef alma riski bulunuyor. Söz konusu durum, Türkiye’nin, Suriye ile olan sınır hattının derinliklerinde pek çok yerleşim yerinin hedef alınabilmesi anlamına geliyor.
Akıncı ve Zıpkın da hazır
Tehdidin önüne geçmek için Suriye’ye yönelik hava denetiminde Suriye hava savunma sistemlerinin geriletilmesi kritik önem taşıyor. Bu nedenle Diyarbakır 2. Hava Kuvvet Komutanlığı’na bağlı olan Amasya Merzifon’daki 5. Ana Jet Üs Komutanlığı’nda, modernize edilmiş, “Tunç” olarak adlandırılan 151. Bombardıman Filosu’nun tetikte bekletildiği öğrenildi. Tunç Filo, belirli bir sahadaki düşman hava savunmasının etkisinin azaltılması, nötralize edilmesi veya elektronik harp usullerini kapsayan hava harekatını yürütüyor. Olası operasyonun seyrine göre de 152. Akıncı, 101. Havadan Yakıt İkmal ve 162. Zıpkın filoları da devreye sokulacak.
HARM özellikli tek filo
Tunç filosunda yüksek teknoloji F-16C/D Block 50 Fighting Falcon tipi uçaklar yer alıyor. C serisi F-16’lar av ve bombardıman görevleri için kullanılıyor. Tunç Filo’nun görev tanımı SEAD olarak adlandırılan Hava Savunma Baskısı Suppression of Enemy Air Defence olarak geçiyor. Bu görevlerde HARM Füzeleri kullanılıyor. HARM (High-speed Anti-Radiation Missile - Yüksek-hızlı Anti-Radar Füzesi) füzeleri, yerdeki radar sistemlerinden yayılan sinyalleri buluyor. Füze bu sinyalleri takip ederek hedefini yok ediyor. Tunç Filo diğer F-16 filoları gibi dönem dönem İncirlik’e intikal ederek “CAP” olarak adlandırılan sınır boyunca silahlı devriye uçuşları gerçekleştiriyor. Herhangi bir ihlal durumunda anında müdahale etmek ve gerektiğinde de ihlali yapan hava aracını vurmak görev tanımıyla faaliyet gösteriyor