Travestilere sığınma evi!
Erkek genelevinden sonra...
TBMM’ye, ’Erkek Genelevi’ açılması için sunduğu dilekçeyle gündeme gelen Konya merkezli Şefkat-Der Genel Başkanı Hayrettin Bulan, erkek sığınma evi açma kararı alan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan travestiler için de sığınma evi açmasını istedi.
Dernek olarak 1995 yılından itibaren faaliyette olduklarını belirten Hayrettin Bulan, o dönemden itibaren yaptıkları çalışmalarda kadınlara yönelik sığınma evlerinin arttırılması, erkekler ve travestilere yönelik sığınma evi açılması için çalıştıklarını, bunun içinde Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Bakanlıklar ile valiliklerin önünde sayısız eylem yaptıklarını kaydetti.
1995 yılında kadın sığınma evini açtıktan sonra 2001 yılında da şiddetin cinsiyeti olmadığına vurgu yaparak erkek sığınma evi açtıklarını ifade eden Bulan, travestiler için de sığınma evi açılmasını isteyerek şunları söyledi:
”Erkek sığınma evini açtığımızda Türkiye gündemine oturmuştu. İnsanlar gülerek karşıladı. Bu son derece önemli bir çalışmaydı. Avrupa’nın, hatta dünyanın ilk erkek sığınma eviydi. Töreden, kan davasından kaçan, aileleri tarafından istenmeyen ve intiharı düşünen erkeklerin barındığı bir yuva oluşturduk. ’Erkekler ağlamaz’ diye bir şey yok. Erkekler de kadınlar da en büyük sıkıntıları yaşayabilir. O dönemden itibaren her yıl erkeklere yönelik sığınma evlerinin açılmasını istedik. Aradan 12 yıl geçti. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bu yıl erkekler için de sığınma evine ihtiyaç olduğunu kavradı ve harekete geçiyor. Şimdi de Bakanlığımızın travestiler için sığınma evi açmasını istiyoruz. Bu da sembolik olarak bir tane değil birçok şehre açılmalı."
ŞİDDET MAĞDURU KADINLAR İÇİN SİYASİ PARTİ
Bulan, devlet tarafından aileler içinde sığınaklar oluşturması gerektiğini belirterek, ailelerin başta ekonomik nedenler olmak üzere parçalandıklarını, sokaklarda yaşadıklarını söyledi. Siyasi yönden de atılım içerisinde olacaklarını ifade eden Bulan sözlerini şöyle sürdürdü:
"Önümüzdeki dönemde şiddet gören, cinsel tacize uğrayan, ezilen haksızlığa uğrayan kadınların ön planda olduğu siyasi parti kurulmasına yönelik bir çalışma yapacağız. Çünkü şu an da Türkiye’de 81 ilde sadece 1 kadın vali var. Bakanlarımızdan 1’i kadın. Devlet bir erkek devleti gibi hareket ediyor. Partilerde kadınlara verdikleri görevler kadın kolları adı altında oluyor. Biz bu ayırımcılığa karşı geldiğimiz için böyle bir çalışma yapacağız."