Topyekûn saldırı!
ABD’nin iki günlük hava bombardımanı ve topçu atışının ardından Musul’un DEAŞ’tan kurtarılması için kara harekatı da başladı. Irak savaşı sonrası en büyük operasyona Türkiye’nin Başika’da eğittiği askerler de katılıyor
2014 yılında terör örgütü DEAŞ’ın 1000 militanla 60 bin kişilik Irak ordu ve polis gücünü saf dışı bırakarak aldığı Irak’ın en büyük ikinci kenti Musul’un geri alınmasına yönelik kara harekatı dün başladı. Operasyonun başladığını, günün ilk saatlerinde televizyondan halka hitap eden Irak Başbakanı Haydar El İbadi duyurdu. “Zafer vakti geldi ve Musul’un kurtarılması için operasyon başladı” diyen İbadi, Musul’a sadece Irak ordusunun ve polis güçlerinin gireceğini söyledi.
2000 Ninova Bekçisi
Topçu ateşi ile başlayan askeri operasyona Irak ordusundan yaklaşık 30 bin asker, Şii milis güçleri, 4 bin dolayında peşmerge ve Türkiye’nin Başika’da eğittiği askerler katılıyor. Başika kampında eğitilen Türkmen, Ezidi, Hristiyan ve Şii Musullulardan oluşan ‘Ninova Bekçileri’nden 2000 asker operasyonda görev yapıyor. 1.2 milyon sivilin yaşadığı Musul’da halen 8 bin dolayında DEAŞ’lı olduğu sanılıyor. Son cuma namazında halka direniş çağrısı yapan DEAŞ, Musul’u savunmak için ilk iş olarak petrol kuyularını ateşe verdi. Bu şekilde oluşan dumanda İHA ve savaş uçaklarının görüş açısını kısıtlamaya çalışıyorlar.
8 köy alındı 5 asker öldü
Musul’da geniş bir tünel ağı oluşturulduğu ve teröristlerin hemen tamamının bu tünellerde Irak ordusunu beklediği belirtiliyor. Harekata katılan 600 dolayında ABD askeri danışman olarak görev yapıyor ve savaşı 40 kilometre öteden takip ediyor. Fetih Operasyonu adı verilen harekatın ana komuta merkezi Kuveyt’teki Amerikan üssü. Bağdat ve Erbil’de de yerel komuta üsleri bulunuyor. Harekatın ilk saatlerinde doğudan Musul’a giren peşmerge 8 köyü DEAŞ’tan arındırdı. Çıkan çatışmalarda 5 peşmerge askeri hayatını kaybetti.
3 merkezden yönetiliyor
Irak’ta Peşmerge Bakanlığı Sözcüsü Cabbar Yaver, Musul operasyonunun ikisi Erbil, biri Hazır bölgesinde olmak üzere 3 merkezden yönetildiğini bildirdi. Yaver, Erbil’deki birinci merkezin Irak Savunma Bakanlığı’na bağlı General Ali el-Ferici, Hazır bölgesindeki ikinci merkezin Bağdat’a bağlı Musul Operasyonlar Birimi Komutanı General Necim Cuburi, Peşmerge Bakanlığı binasındaki üçüncü merkezin ise Erbil ve Bağdat hükümetine bağlı yetkililer tarafından yönetildiğini ifade etti.
‘Gurur duyuyoruz haftalar sürebilir’
ABD Başkanı Barack Obama’nın DEAŞ ile Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, Twitter mesajında “Tanrı kahraman Iraklı güçleri, Kürt Peşmergeleri ve Ninova gönüllülerine yardım etsin. Bu tarihi operasyonda sizinle yan yana olmaktan gururluyuz” ifadelerini kullandı. ABD Savunma Bakanlığı da (Pentagon) Musul operasyonu için 600 ek asker görevlendirildiğini açıkladı. Bölgedeki Amerikalı komutanlardan General Stephen Townsend ise zor bir mücadelenin kendilerini beklediğini ve operasyonun haftalar sürebileceğini söyledi.
ABD askerleri Zertek Dağı’nda
Operasyona daha önce danışmanlık hizmeti sunacakları belirtilen ABD askerlerinden bir grup, Zertek Dağı’na geldi. ABD’li 6 asker, havan ve Katyuşa füzelerinin bulunduğu mevzilerde inceleme yaptı. ABD askerlerinin özellikle kritik noktalara yapılacak olan hava saldırıları için hedef belirleme ve koordinat verme işlerini kolaylaştırdıkları öğrenildi.
PENTAGON SÖZCÜSÜ
Bu Iraklıların savaşı
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Peter Cook, “Musul harekatında Sünni güçler de kritik bir rol oynuyor. Uzun sürecek bir mücadele bekleniyor. Ancak şu ana kadar hedeflere ulaşıldığı görünüyor” dedi, ekledi: Bu Iraklıların operasyonu, liderlik rolünde onlar var. Kimin katılacağına onlar karar verir. Irak’ta 5 bin Amerikan askeri var. Hepsi de DAEŞ’e karşı orada bulunuyor. ABD Özel Kuvvetleri operasyonel güçlere destek verdi.
DEAŞ’TAN İNTİHAR SALDIRISI:
70 Iraklı asker öldü
MUSUL’A operasyona giden Irak’a ait askeri konvoya, DEAŞ bomba yüklü araçla intihar saldırısı düzenledi, 70 Iraklı asker öldü. Sputnik’in haberine göre, Musul operasyonunda güneyden ilerleyen Irak ordusu birliklerine DEAŞ dün intihar saldırısı düzenledi. Irak birliklerine Bilawet köyünde DEAŞ’in bomba yüklü araçla düzenlediği intihar saldırısında 70 Iraklı asker yaşamını yitirdi.
Musul’a sadece Irak askeri ve polisi girecek
Irak Başbakanı Haydar İbadi, Musul’u DEAŞ’tan kurtarma harekatının başladığını açıkladı. Askeri üniforma giyen ve ortak operasyonlar komutanlığı binasında komutanların arasında oturan İbadi, Musul’un içine sadece Irak ordusu ve polisinin gireceğini duyurdu. Şii milisler Haşdi Şabi ile peşmerge güçlerinin kent içine girmeyeceği bildirildi.
Şii milisler harekatın dışında
Şii milis gücü Haşdi Şabi kısmen Musul harekatın dışında bırakıldı. Ancak Haşdi Şabi’nin, DEAŞ’ın elindeki bir başka yerleşim yeri olan Sünni kasabası Havice’ye yönlendirilmesi, bu kez de o bölgede mezhep temelli çatışma endişelerine yol açtı.
100 bin kişi Türkiye’ye sığınabilir
Uluslararası yardım kuruluşları operasyonun insani bir krize yol açmasından kaygılı. Birleşmiş Milletler (BM) daha önce, operasyon sonucu Musul’da yaşayan bir buçuk milyon kişiden üçte ikisinin evlerini terk etmek zorunda kalacağı uyarısında bulunmuştu. Dün yapılan açıklamada da operasyonun ilk günlerinde 200 bin dolayında Musul vatandaşının evlerini terk edeceği, bunların 100 bininin Türkiye’ye sığınacağı öngörüsünde bulunuldu. DEAŞ ise Musul’da yaşayan kişilerin kenti terk etmesine kesinlikle izin vermiyor. Kaçmaya çalışanları infaz edip evlerini bombalıyor.