Toplumcu Gerçekçi Yazarlar Kimlerdir? Toplumcu Gerçekçi Yazarların Eserleri Nelerdir?
Toplumcu gerçekçi akımı 1. yüzyılın ilk çeyreğinde hem sinema hem de edebiyat alanında ortaya çıkmıştır. Sinemada İtalyan Yeni Gerçekçi adı ile bilinen bu akım edebiyatta özellikle hikaye ve şiir gibi pek çok türü de kapsamaktadır. Bu anlamda Türk Edebiyatında pek çok yazara rastlamak da mümkündür.
Toplumcu Gerçekçi Yazarlar Kimlerdir?
Toplumcu gerçekçi yazarlar pek çok edebiyat severler tarafından araştırılmaktadır. Toplumcu gerçekçi hikaye büyük şehirlere göçün beraberinde getirdiği sorunlar ve sosyalizm üzerinde durulmaktadır. BU eserlerde genellikle siyasi ideolojiler ön plana çıkmaktadır. Bu akımı savunan tüm sanatçılar sanat toplum içindir anlayışını benimsemektedir.
Toplumcu gerçekçi akımı yazarları üzerine aldıkları sosyal sorumluluklarını eserleri ile dile getirmişlerdir. Bu sanatçılar için sanattan ziyade bazı düşüncülerin eserler vasıtasıyla aktarılması çok büyük önem taşımaktadır. Bu doğrultuda toplumcu gerçekçi yazarlar şunlardır:
- Sabahattin Ali
- Yaşar kemal
- Kemal Bilbaşar
- Fakir Baykurt
- Kemal Tahir
Toplumcu Gerçekçi Yazarların Eserleri Nelerdir?
Toplumcu gerçekçi yazarların eserlerinde genellikle büyük şehirlere göçün yol açtığı sorunlar ve sosyalizm üzerinde durulmuştur. Türk Edebiyatında toplumcu gerçekçi akımını benimsemiş yazarların birçok eserine rastlamak mümkündür. Bu yazarlar ve eserler şunlardır:
- Sabahattin Ali: Sabahattin ali toplumcu gerçekçi akımını benimsemiş yazarlardan birisidir. Kaleme aldığı eserlerinde insan psikolojisinin derinliklerine inerek romanlarında ve öykülerinde insan ilişkilerini detaylı olarak analiz etmiştir. Eserleri ise kağnı, sırça köşk, ses ve esirler olarak açıklanabilir.
- Yaşar Kemal: Öykü haricinde deneme, roman, röportaj, makale ve şiir türünde eserler kaleme almıştır. İnce Mehmet serisi 20'den fazla sayıda farklı dile tercüme edilmiştir. Yazarın sarı Sıcak kitabı ismi de buna örnek verilebilir.
- Kemal Bilbaşar: Öykülerinde zengin fakir arasında varlık gösteren fark ve yabancılaşma gibi temaları işleyen yazar toplumsal gerçekçi yazarlar arasında yer almaktadır. Kaleme aldıkları öykü kitapları ise Irgatların öfkesi ve cevizli bahçe isimli kitaplardır.
- Fakir Baykurt: Toplumcu gerçekçi akımı yazarlarından birisi de Fakir Baykurt olmaktadır. En ünlü eseri ise Yılanların Öcü kitabıdır. Fakir Baykurt roman ve öykülerinde genellikle köylülerin günlük yaşantılarından kesitler sunmuştur.
- Kemal Tahir: Türk Edebiyatında başarılı yazarlardan birisi olan kemal Tahir 50'den fazla kitap kaleme almıştır. Yazarın bazı kitapları Osmanlı Tarihine ışık tutan bir nitelik barındırmaktadır. Bazıları eserlerinde ise günümüzün sorunlarını ele almıştır. Yazarın en çok okunan eser devlet Ana kitabıdır. Toplumcu gerçekçi yazarlardan olan Kemal Tahir'in eserleri Rahmet Yolları kesti, Esir Şehrin İnsanları ve Yediçınar Yaylası eserleridir.
Toplumcu Gerçekçi Hikaye Anlayışının Özellikleri Nelerdir?
- Toplumcu gerçekçi akımı ile eser veren pek çok yazar bulunmaktadır. Bu eserler şu özeliklere dayalı olarak kaleme alınmıştır:
- Eserlerde büyük şehirlere göçün yol açtığı sorunlar üzerinde durulur.
- Roman ve hikayelerde çok güçlü bir kurgu bulunmamaktadır.
- Siyasi ideolojiler daha fazla ön plandadır.
- Eserlerde köylü ağızlarına yer verilir.
- Anadolu coğrafyası insanı, köy ve küçük yerleşim yerlerindeki problemler, Zengin-fakir, Güçlü-güçsüz gibi konular üzerinde yoğunlaşılır.