Topbaş'ın hayali
İstanbul Boğazı ve bazı ilçelerdeki kot farklarından kaynaklanan boşluklardan yararlanılarak yapılacak yamaç otoparkları ile sokak aralarındaki parklanmanın bitirilmesi hedefleniyor.
İSPARK Genel Müdürü Mehmet Çevik, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, İstanbul'un ortalama otopark kapasitesinin yaklaşık 400 bin seviyesinde bulunduğunu, bunlara alışveriş merkezleri, özel otoparklar ve kamu kurumu otoparklarının da dahil olduğunu söyledi.
"Yılda 25 milyon parklanma..."
Bu parkların 60 binini İSPARK'ın karşıladığını söyleyen Çevik, İSPARK otoparklarından günde 80 bin kişinin yararlandığını ve yıllık yaklaşık 25 milyon parklanma gerçekleştiğine dikkati çekti.
"İBB Başkanı Kadir Topbaş önerdi"
Çevik, otoparkların sayısının artırılması için yer altı ve yer üstü katlı otoparklar ile teknolojik otoparklar yapmayı hedeflediklerini belirterek, İstanbul'un 600 bin araçlık otoparka ihtiyacı bulunduğunu, bu noktada en büyük kapasiteyi sağlayan İSPARK'ın, 2015 sonunda 200 bin kapasiteye ulaşmayı hedeflediğini bildirdi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın önerisiyle çalışmalarına başladıkları yamaç otoparklarının tünel sistemiyle açılacağını ve tamamen teknolojik, tam otomatik sistemde olacağını bildiren Çevik, yamaçların genellikle Hazine ya da belediyelerin mülkiyetinde bulunduğunu ve şu anda yer tespiti yaptıklarını anlattı.
"Sokak arasına parklanma bu otoparklara çekilecek!"
Doğayı bozmadan, İstanbul Boğazı ve bazı ilçelerdeki kot farklarından kaynaklanan boşluklara yapılacak yamaç otoparkları ile sokak aralarındaki parklanmayı bu otoparklara çekmeyi hedeflediklerini kaydeden Çevik, Büyükşehir Şehircilik ve İmar Daire Başkanlığı ile İSPARK Planlama Müdürlüğü'nün bu konuda birlikte çalıştığını dile getirdi.
"Yamaç otoparkına aracı, teknoloji götürecek"
Çevik, 2 katlı ve 80-100 araçlık olması planlanan bu otoparklarda, havalandırma noktasında sıkıntı olmayacağını ifade ederek, “Kişi bu otoparklara aracıyla girmeyecek, aracını bekleme yerinde bırakacak, bahsettiğim o teknoloji sayesinde araç otoparka götürülecek ve aynı şekilde de getirilecek” diye konuştu.
Merter, Harbiye ve Cihangir'de üstleri tamamen yeşil olan yer altı otoparkları bulunduğunu anımsatan Çevik, bu otoparkların sayısını artırmayı planladıklarını kaydetti.
Çevik, İstanbul'un ana arterlerindeki otopark alanlarının kaldırılmasıyla uygunsuz parklanmaların arttığını, bu noktalara alternatif katlı ya da açık otoparklar yaparak parklanmayı buralara kaydırmayı hedeflediklerini söyledi.
“Fatih Fevzipaşa Caddesi esnafı, İSPARK'ın geri dönmesini istiyor”
İSPARK Genel Müdürü Çevik, “Mesela Fatih'in ana caddesi olan Fevzipaşa Caddesi'nde insanlar perişan. Bir bakıyorsunuz iki sıra araç oluyor, çekici geliyor, vatandaşın aracını çekiyor. Bizim oradan çekilmemiz vatandaşa zulüm oldu, trafiği de artırdı. Bu bölge için esnaf dilekçe toplayıp Büyükşehir'e gönderdi. 'İSPARK tekrar dönsün' diye... Buraları tekrar açmamızda fayda var” dedi.
Çevik, İSPARK'ın değnekçi sorununu da yüzde 97 oranında bitirdiğini bildirdi.
İstanbul'da 10 bin lira geriye dönük günlük otopark borcunun tahsil edildiğini bildiren Çevik, kent genelindeki 18 bin taksiyi tek çağrı merkezi altında toplamak için teknik altyapı çalışmalarının sürdüğünü, proje ile sürücü ve yolcu güvenliğinin en üst düzeye çıkacağını kaydetti.
“Satın alma ya da ortaklık için gelip görüşen çok oldu”
Mehmet Çevik, özelleştirmenin şu anda gündemlerinde bulunmadığını belirterek, “Satın alma ya da ortaklık için gelip görüşen çok oldu. Görüşmeleri kestik. Gerek Körfez, gerekse Avrupa ülkelerinden çok ciddi talepler, yerli sermayeden de gelenler oldu. Pakistan projesinden sonra o kadar çok talep geldi ki... Özelleştirme gündemimizde yok ama borsa yoluyla halka açılabiliriz” diye konuştu.
Çevik, İstanbul trafiğine havadan çözüm sunan Heliport Projesi'nin aynı zamanda ilk yardım, ambulans hizmetleri, turistik geziler ve doğal afet durumlarında kullanıldığını hatırlatarak, şu anda 6 işlevsel heliport alanı bulunduğunu, bu noktaları artırmaya devam edeceklerini, heliportları, ayda aralarında iş adamlarının da bulunduğu yaklaşık 100 kişinin kullandığını bildirdi.
2005'te kurulan ve 2 bin 100 kişinin çalıştığı İSPARK'ın 2006-2011 yılları arasında 600 milyon lira ciro elde ettiğini, bunun sokaktan alınıp devletin kasasına konulan bir para olduğunu belirterek, geçen yıl 120 milyon lira olan ciroyu bu yılın sonunda 150 milyon liraya çıkarmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.
Bu arada, İSPARK, tarihi yarımada için başlattığı Akıllı Bisiklet Projesi'ni yakın zamanda Bostancı-Kartal hattında hizmete açmayı planlıyor.