THY'ye 2. gece yarısı operasyonu!
Meclis’te bir gece yarısı teklifiyle gelen havada grev...
Meclis’te bir gece yarısı teklifiyle gelen havada grev yasağı önceki geceki teklifle son buldu. Geride, THY’de işten çıkarılan 305 kişiyle, THY’nin sistemini çökerten hacker’ların şirkete verdiği zarar kaldı
Havada grev yasağı, 143 günlük direnişin arkasından kalktı. Havayolu şirketlerinin çalışanlarına grev yasağı getiren düzenleme, kabul edilişi gibi geç saatlerde TBMM tarafından sendika yasasından çıkarıldı. Yeni düzenlemeye göre, hava çalışanları için grev, sadece Bakanlar Kurulu tarafından ulusal güvenlik gerekçesiyle engellenebilecek. Grev yaptıkları gerekçesiyle THY tarafından işten çıkarılan 305 arkadaşlarının işe dönmesi için protestolara devam etme kararı alan işçiler, özür bekliyor.
Ulusal güvenlik şartı
Yeni düzenlemeye göre; başladığı yolculuğu yurtiçindeki varış yerlerinde bitirmemiş deniz, hava ve kara ulaştırma araçlarında grev ve lokavt yapılamayacak. Grev ya da lokavt, genel sağlığı veya ulusal güvenliği bozucu nitelikte ise, Bakanlar Kurulu bu uyuşmazlıkta grev ve lokavtı 60 gün süreyle erteleyebilecek. İşçiler, greve katılıp katılmamakta serbest olacak. Greve katılmayan veya katılmaktan vazgeçenlerin iş yerinde çalışmaları hiçbir şekilde engellenemeyecek.
Grev sırasında greve karar veren sendikanın kusurlu hareketi sonucu grev uygulanan iş yerinde neden olunan maddi zarardan sendika sorumlu tutulacak.
‘ILO’nun etkisi var’
Kararı değerlendiren Hava-İş Sendikası Başkanı Atilay Ayçin, “Direnişin 143. gününde kazandık. Bu karar, tek nedene bağlanamaz. Kararlı şekilde direnen çalışanlar var. Dünya Çalışma Örgütü’nün (ILO) etkisi var. Uluslararası ilişkileri de çok iyi kullandık. Bir arkadaşımız halen Brüksel’de temaslarda bulunuyor. İç kamuoyunun ve CHP’nin sendika kökenli milletvekillerinin de çok faydası oldu” dedi.
305 İŞÇİ NE OLACAK?
Hava-İş Sendikası Başkanı Atilay Ayçin, bundan sonraki amaçlarının, greve çıktıkları için THY tarafından işten atılan 305 işçiyi işe geri aldırmak olduğunu kaydetti. Ayçin, “Hükümet yasadaki düzeltmeyle yanlışını tescillemiş oldu. Bu yanlışı yapmasaydı o arkadaşlar işlerinden olmayacaktı. Grevin karşılığı işten atma olmamasına rağmen atıldılar. Arkadaşlarımız işe iade edilene kadar eylemde olacağız” diye konuştu.
GREV YASAKLI ALANLAR...
* Can ve mal kurtarma işlerinde, defin işlerinde
* Mezarlıklarda
* Şehir şebeke suyu, elektrik, doğalgaz, petrol üretimi, tasfiyesi ve dağıtımı ile nafta veya doğalgazdan başlayan petrokimya işlerinde
* Bankacılık hizmetlerinde
* Milli Savunma Bakanlığı ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’nca doğrudan işletilen iş yerlerinde
* Kamu kuruluşlarınca yürütülen itfaiye ve şehir içi toplu taşıma hizmetlerinde
* Hastanelerde grev yasak.
THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu:
‘Meclisin takdiri, uyarız’
THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, Hava-İş kolundaki grev yasağının kalkmasının kendileri için sürpriz olup olmadığıyla ilgili olarak, “Meclis’in kararıdır. Hukuk neyse biz ona uyarız” dedi. Meclisin takdiri dışında hiçbir zaman hareket etmeyeceklerini ifade etti.
Gece geldi, gece gitti
Grev yasağı kararı gibi düzeltme kararının da gece saatlerinde çıkmasını manidar bulduklarını ifade eden Atillay Ayçin, “Hükümet bu tip şeyleri kamuoyunun gözünden kaçırmak için o saatlerde yapıyor. Kendi milletvekillerinin çoğunlukta olduğu saatlerde geçiriyor. Sırf bu kararla mutlu değiliz. Grev yasakları devam ediyor. Mücadelemiz sürecek” dedi.
Sendika yönetimi de, “Grev yasağı yasa teklifini THY yönetimi istedi diye gündeme getiren ve yasalaştıran AKP milletvekilleri ile THY Yönetim Kurulu Başkanı, kamuoyundan ve işçilerden özür dilemelidir. Anti demokratik bu grev yasağına karşı çıktıkları için işten çıkarılan 305 işçi derhal işe geri alınmalıdır” açıklaması yaptı.