Tezkere, OHAL ve KHK için yoğun mesai
Meclis, yeni yasama yılına yoğun gündemle başlayacak. Irak ve Suriye Tezkeresi ile çalışmalarına başlayacak Meclis, ekim ayında OHAL’in uzatılması, KHK’lar, MEB Teşkilat Yasa Tasarısı gibi düzenlemeleri ele alacak
Meclis, bugün başlayacağı yeni yasama yılında önemli düzenlemeler için yoğun gündemle çalışmaya hazırlanıyor. Meclis’in 26. Dönem ikinci Yasama Yılı’ndaki ilk işi açılışın hemen ardından ele alacağı, Irak ve Suriye’ye sınır ötesi operasyon konusunda hükümete verilen yetkinin bir yıl daha uzatılmasına ilişkin Başbakanlık Tezkeresi olacak.
TBMM Genel Kurulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yasama yılı açış konuşmasının ardından teamüllerin aksine çalışmalarını sürdürecek.
“Türkiye’nin ulusal güvenliğine yönelik terör tehdidi ve her türlü güvenlik riskine karşı uluslararası hukuk çerçevesinde gerekli her türlü tedbiri almak, Irak ve Suriye’deki tüm terörist örgütlerden Türkiye’ye yönelebilecek saldırıları bertaraf etmek ve kitlesel göç gibi diğer muhtemel risklere karşı ulusal güvenliğin idame ettirilmesini sağlamak için hudut, şümul, miktar ve zamanı Hükümetçe takdir ve tayin olunacak şekilde, gerektiğinde TSK’nın yabancı ülkelere gönderilmesi, yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’de bulunması ve bu kuvvetlerin hükümetin belirleyeceği esaslara göre kullanılması ile gerekli düzenlemelerin yapılması” için verilen izin süresinin 30 Ekim 2017’ye kadar uzatılmasına dair Başbakanlık Tezkeresi bugün Genel Kurul’da ele alınacak. Süresi 2 Ekim’de dolacak tezkere üzerinde gruplar adına birer milletvekili, hükümet adına Milli Savunma Bakanı Fikri Işık konuşacak.
KHK’lar geçirilecek
Genel Kurul, 4 Ekim Salı gününden itibaren çalışmalarını sürdürecek. Meclisi 2017 yılı bütçesine kadar yoğun bir gündem bekliyor. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Meclis’in ekim ayı boyunca önemli düzenlemeler için mesai yapacağını belirtti. Elitaş, olağanüstü halin (OHAL) uzatılması, Genel Kurul gündeminde bulunan iki KHK, Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanun Tasarısı, Emekli Sandığı Kanunu’nda değişiklik yapılmasına ilişkin düzenleme, Bilirkişilik Kanunu Tasarısı ve Milli Eğitim Bakanlığı Teşkilat Kanunu’nda değişiklik yapan yasa tasarısının görüşüleceğini söyledi.
CHP ‘saygıyla karşılayacak’
CHP’nin tutumunun, daha önceki dönemlerde olduğu gibi Cumhurbaşkanı makamına saygı gereği Erdoğan salona ilk girdiğinde ayağa kalkmak daha sonra ise alkışlama ya da uğurlama için ayağa kalkmamak yönünde olacağı belirtildi. Bu kararın alındığı MYK toplantısında bazı üyelerin ‘sırtımızı dönelim’ önerisini getirdiği ancak kabul görmediği belirtildi. CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, “Saygıyla karşılayacağız” açıklaması yapmıştı. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “İktidarın olaylara yapıcı, daha anlayışlı empati yaparak bakması en büyük beklentimiz” dedi.
MHP: Yenikapı ruhuna sadığız
MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, 15 Temmuz’un bir milat olduğunu, iktidar ve muhalefetin bu olay yaşanmamış gibi davranamayacağını belirterek, “MHP olarak 15 Temmuz ve Yenikapı ruhuna tamamen sadık kalarak, bu ilkeler çerçevesinde bir çalışma yöntemi uygulayacağız” dedi. Akçay, Suriye tezkeresine olumlu oy vereceklerini bildirdi. Akçay, sonra da kanun hükmündeki kararnamelerle Meclisin gündemindeki diğer yasaların bir an evvel görüşülmesi için gayret göstereceklerini belirtti.
AK Parti: Gündem 15 Temmuz
AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, yeni yasama yılında da Meclis’in önündeki en büyük gündem maddelerinin 15 Temmuz darbe girişimine yönelik olacağını söyledi. Turan, MHP ve CHP ile mutabakata vardıkları Anayasa değişikliklerini de Genel Kurul’a getirme niyetinde olduklarını belirtti. Turan, “5 Temmuz sonrasında ortaya çıkan Yenikapı ruhunu diri tutmak zorundayız. Yenikapı ruhuna aykırı her davranış FETÖ ile mücadele noktasında bizleri daha da geriye götürecektir” dedi.