'Tertemiz çıktık!'
Serbest kalan dernek ve vakıf başkanlarından savunma
Kurban soruşturmasında serbest bırakılan dernek başkanları bütün sorumluluğu 2 firmaya attı. Mehmetçik Vakfı, “Muaf olmamıza rağmen ihale yaptık”, Deniz Feneri, “soruşturmanın muhatabı değiliz” dedi. LÖSEV ise soruşturmadan tertemiz çıktıklarını söyledi.
Kurban kesim ihalelerinde usulsüzlük yapmakla suçlanan 31 kişi Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Kocabey tarafından sorgulandıktan sonra tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Mahkeme, önceki gece şüphelilerden 20’sini tutuklarken, 11’ini serbest bıraktı. Kurban Bayramı’nda hayır kurumlarının kurban kesim ihalelerini usulsüz almakla ve kurbanların 3’te 2’sini kesmemekle suçlanan MAYET firmasının sahibi Mahmut Ay ve çalışanları cezaevine gönderildi.
Vakıf ve Dernek Başkanları serbest
Ankara Emniyeti’nde 4 gün süreyle gözaltında tutulan ve sorgulanan LÖSEV Başkanı Üstün Ezer, Mehmetçik Vakfı Başkanı Salih Güloğlu ve Deniz Feneri Derneği Genel Başkanı Mehmet Cengiz tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Hayır kurumlarının 1 numaralı isimleri dün ayrı ayrı açıklamalarla kendilerini savundu:
“LÖSEV’e çamur atılamadı”
LÖSEV Yönetim Kurulu Başkanı Üstün Ezer: “LÖSEV bu soruşturmadan tertemiz çıkmıştır. Hiçbir çamur atılamamıştır. Öyle ki çete üyelerinin, ” LÖSEV canımıza okuyor, çok sağlam çıktılar, ne yapacağız “ konuşmaları dinlemeye takıldı. Kesimler sırasında denetim elemanlarımız da çok zorlandı. Sayılan kurbanlıklar, diğer kapıdan geçirilip tekrar sayılmaya kalkıldı ama bunu da yakaladık. Personelimiz müshille etkisiz hale getirilmeye çalışıldı, yine de yolsuzluğa izin vermedik. LÖSEV ne para yemiştir, ne yolsuzluğu vardır. LÖSEV hiçbir zaman, hiçbir şeye tenezzül etmedi, bundan sonra da etmeyecek. Sorguda LÖSEV’e yolsuzluk veya sahtecilik gibi hiçbir suçlama olmadı. Bize kurban etlerini nasıl dağıttığımız soruldu.”
YAVUZ ET’in sahibi serbest
MAYET’in sahibi Mahmut Ay’ın yanısıra, MAYET ve YAVUZ ET çalışanları Mehmet S., Ahmet A., Halit A., Cengiz S., Bahri B., Aydın B., Ahmet Y., Sezgin A., Murat S., Abdulkadir E., Zülfü K., Mustafa A., Savaş S., Hasan A., Gürsel Ü., Cihat Selçuk G., Alaaddin T., Süleyman Y. ve Özkan Y. tutuklandı. Operasyon kapsamında suçlanan ikinci firma olan YAVUZ ET’in sahibi TOBB Başkan Yardımcısı Faik Yavuz ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Tutuklama kararındaki suçlamaların ”Edimin ifasına fesat karıştırmak, ihalelere fesat karıştırmak, nitelikli dolandırıcılık ve resmi belgede sahtecilik“ olduğu belirtildi.
Deniz Feneri ile ’karambol’
CHP Milletvekili Atilla Kart, Deniz Feneri ile derneklerin aynı kalıp içine sokulmak istendiğini savunarak şunları söyledi: ” Uluslararası anlamda yolsuzluk iddiaları bulunan bir çıkar örgütü ile diğer yardım derneklerinin aynı soruşturma kapsamında sorgulanması anlamlıdır. Deniz Feneri’yle ilgili ciddi bulgular varken idari önlemlerin alınmamış olması sebebiyledir ki tam anlamıyla bir karambol yaratılmıştır.”
“Yargı suçluları ortaya çıkarsın”
Deniz Feneri Derneği Genel Başkanı Mehmet Cengiz: “Kurban bağışı kesimi olayında Deniz Feneri Derneğinin organizasyonu dışında usulsüzlük olma ihtimali büyüktür. Soruşturmanın asıl muhatabı Deniz Feneri değildir. Soruşturmada adı geçen diğer kurumlar da bizim gibi mağdurdur. Soruşturmada adı geçen kurumlarda da kasıt yok. Bu kurumların firmalar tarafından iğfal edildiğini düşünüyorum. Bu yıl 15 bin 743 kişiden vekaleten kurban bağışı aldık. Bunların 7 bin 438 hissesi Türkiye’deki 4 merkezde kesildi. MAYET firmasına ihale edilen 6 bin 370 hissenin kesimi Diyarbakır’daki Güngörür Et Tesisleri’nde noter huzurunda ve dernek yetkililerinin gözetiminde, dini vecibelere uygun olarak yapıldı.”
“Muaf olmamıza rağmen ihale yaptık”
Mehmetçik Vakfı Başkanı Salih Güloğlu: “Kestiğimiz 156 bin 134 hisse kurbanın derileri THK’ya bağışlandı. Kamu ihale yasasından muaf olmamıza rağmen dedikodu olmasın diye 12 firmaya ihale verdik. Kesimler 17 yerde yapıldı. MAYET’in Diyarbakır tesisleri de bunlar arasındaydı. Tüm kesimlerimizde 3 vakıf görevlimiz yer aldı. Diğer yandan bir diyanet görevlisi ve bir de noter yer aldı. Eti, mehmetçik, şehit ve gazi ailelerine dağıtıyoruz. Geri kalan kısmını Diyanetin fetvası gereği satıyoruz. Elde edilen gelirin yüzde 20’sini 5. ve 6. dereceden gazilere yılda 2 defa ikramiye olarak veriyoruz. Kalanı da ihtiyaç sahiplerine vermek üzere ayrıyoruz. Soruşturma geçirmemizin nedeni ise, bu kombina şiketlerinin bizim hizmetimizi görmesi.”
LÖSEV BAŞKANI ALKIŞLARLA KARŞILANDI
LÖSEV Başkanı Üstün Ezer, serbest bırakıldıktan sonra adliye önünde kendisini karşılamaya gelen bazı lösemili çocuklar ve aileleriyle kucaklaştı. “LÖSEV tertemiz çıkmıştır” diyen Eze, kendilerine destek verenlere, teşekkür etti.