Terörist gitti aktivist geldi!
“Kürt sorunu ve PKK terörizmi 40 binden fazla kişinin ölümüne neden oldu” yerine...
Strasbourg’da devam eden Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Bahar Dönemi Genel Kurul toplantılarında Türkiye raporu görüşüldü.
BDP’ili Ertuğrul Kürkçü’nün verdiği, “Kürt sorunu ve PKK terörizmi 40 binden fazla kişinin ölümüne neden oldu” ifadesinin “Türkiye’deki Kürt sorunu ve Türk devletiyle PKK arasındaki çatışma 40 binden fazla kişinin ölümüne neden oldu” şeklinde değiştirilmesini içeren önerge, genel kurulda oylanarak kabul edildi. Buna göre, raporda yer alan “PKK terörizmi” ifadesi, “çatışma” olarak değiştirildi.
İzleme komitesinin verdiği ve genel kurulda kabul edilen önergeye göre de raporda PKK’lılardan “PKK aktivisti” olarak bahsedildi.
Baykal da ‘Evet’ dedi
“Ülkenin gelecekteki demokratik sistem ve meclis şeklini Türk kurumları ve Türk halkı belirler” ifadesi ise yine Kürkçü’nün verdiği önergenin kabul edilmesiyle “Türkiye vatandaşları ve kurumları” olarak değiştirildi. Önergelerin ardından raporun tamamı oylandı. Rapor, 142 evet, 35 hayır ve 6 çekimser oyla AKPM Genel Kurulu’nda kabul edildi.
Türk delegasyonundan CHP milletvekilleri Deniz Baykal ve Gülsün Bilgehan rapor lehinde oy kullanırken, AK Partili Mevlüt Çavuşoğlu, Şaban Dişli, Tülin Erkal Kara, Pelin Gündeş Bakır, Burhan Kayatürk ve Ahmet Türkeş hayır oyu kullandı. AK Partili Nursuna Memecan ve CHP’li Haluk Koç ise çekimser oy kullandı.
Çok sinirliyim
AK Partili Memecan şöyle konuştu: “Çok sinirlenerek yorumluyorum. Şu an yürütülen çözüm süreci var. Biraz da bunun için yumuşak hava estirilmeye çalışılıyor. Ancak PKK bir terör organizasyonudur. Bunu itiraf etmekten veya konuşmaktan niye çekiniyorlar.”
Deniz Baykal: Rapora ‘evet’ PKK’ya ‘hayır’
CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, raporda, Türkiye’deki ifade özgürlüğü, bağımsız yargı talebi ve medyanın durumuna ilişkin tespitleri desteklediğini ancak PKK’lılarla ilgili gelen tüm önergelere “ret” oyu kullandığının altını çizdi. Baykal, “PKK ile ilgili rapora eklenenler kabul edilemez. Buna şiddetle karşı çıkıyorum. Raporun sonuç oylamasında kabul oyu vermem, önergelerle yapılan bu eklemeleri kabul ettiğim anlamına gelmez. Benim oyum, raporun ifade özgürlüğü, yargının bağımsız olması gibi konulara ilişkin tespitlerle ilgili” dedi.