Teröre karşı çağrı merkezli açılım
Terörün vurduğu Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da şehirlerin yeniden inşa süreci sürerken, istihdamın artırılması için de yeni bir çalışma yapılıyor. Bölgede yeni çağrı merkezleri kurularak, gençlere ve kadınlara yeni iş imkanı sağlanacak.
Terörün hasar verdiği Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yaralar sarılıyor. Şehirlerin yeniden inşa süreci devam ederken, istihdamın artırılmasına yönelik yeni bir çalışma yapılıyor. Başbakanlıktan edinilen bilgilere göre Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’ne yeni çağrı merkezleri kurulacak. Hem kamu hem de özel şirketler yeni kuracakları çağrı merkezleri için bölgedeki şehirlere yönlendirilecek. Firmalardan bölge illerindeki çağrı merkezlerindeki çalışan sayısını artırmaları yönünde talepte bulunulduğu öğrenildi. Bu sayede hem lise ve üzerinde eğitime sahip olan gençlere hem de kadınlara ilave istihdam sağlanmış olacak. Kalkınma Bakanlığı bölgedeki çağrı merkezlerinin sayısının (Call-Center) artırılmasını planlıyor. Ekonomi yönetiminin 6. Bölgedeki şehirler başta olmak üzere kurulacak yeni çağrı merkezleri için Doğu ve Güneydoğu’yu tercih edeceklere ilave destekleri gündeme alabileceği belirtiliyor.
İSTİHDAM 3 BÜYÜK İLDE
Çağrı merkezlerinde çalışanların maaşları sektör ve firmasına göre 1.300 TL ile 2.500 Türk Lirası arasında değişiyor. Çağrı merkezlerinin sayısı Türkiye’de her geçen gün artıyor. 2011 yılında Türkiye genelinde 1.057 çağrı merkezi bulunurken, bu rakam geçen yıl sonunda 1.214 oldu. Aynı dönemde istihdam sayısı ise 55 binden 83 bine yükseldi. Çağrı merkezleri özellikle bilişim, finans, telekomünikasyon, kamu hizmeti, tüketim ürünleri perakendesi gibi sektörlerde hizmet veriyor. Türkiye genelindeki çağrı merkezlerinin istihdamı önemli ölçüde İstanbul, Ankara ve İzmir’de sağlanıyor. Toplam istihdamın yüzde 46’sı büyük illerin dışındaki Anadolu şehirlerinde bulunuyor. Çağrı merkezlerinin önümüzdeki yıllarda büyümesini sürdürmesi ve Anadolu’ya yayılması bekleniyor.
5 YILDA 35 MİLYAR TL YATIRIM
Hükümetin Doğu ve Güneydoğu’ya yönelik yeni bir ‘sosyal ve ekonomik paket’ çalışması da bulunuyor. Henüz son şekli verilmeyen çalışmanın önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor. Paket kapsamında cazibe merkezleri başta olmak üzere, fabrika desteği, yeni konut ve sosyal yardım müjdesi verilecek. Önce devlet fabrikayı kurup alt yapısını hazırlayıp yatırımcıya teslim edecek. Üretilen ürünlere 5-10 yıllık alım garantisi verilecek. Güneydoğu’nun tamamı ile Doğu Anadolu Bölgesinin sınır boyları bu projeye dahil edilecek. Bu proje için 5 yıllık sürede 30-35 milyar TL harcanacak.
4 BÜYÜK CAZİBE MERKEZİ
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki ekonomi ve sosyal hayatın canlandırılmasına yönelik cazibe merkezleri projesi hayata geçirilecek. Bölgede en az dört adet büyük cazibe merkezi oluşturulacak. Bir ilin merkezi, etrafındaki illerle birlikte özel öneme haiz bölgeler oluşturulacak. Buralarda sağlıktan eğitime, yaşam standartlarına kadar hiçbir şeyin İstanbul’dan farkı olmayacak. (STAR)