Gazete Vatan Logo
GündemTermometre çatlatan Basra alçak basıncı

Termometre çatlatan Basra alçak basıncı

Termometreler İstanbul’da 30’un üzerinde, Güneydoğu ve Akdeniz’de ise zaman zaman 40 dereceleri aşıyor .

Türkiye, Basra alçak basıncıyla gelen sıcağın etkisinde ve en sıcak haziranlarından birini yaşıyor. Ancak hafta sonu Batı biraz olsun rahatlayacak.

Türkiye son birkaç gündür kavruluyor. Vatandaşlar aşırı sıcaklar nedeniyle adeta sokağa çıkmaya çekiniyor. Uzmanlara göre sıcaklık değerleri normalin 7 derece üstünde seyrediyor. Özellikle İstanbul’da sıcakla nemin birleşmesi hissedilen değerleri 10 derece yukarı çekiyor. Hafta sonunda itibaren sıcaklıkların normal seviyelere ineceği belirtilirken, aşırı sıcaklara neden olarak tek bir adres gösteriliyor: “Basra alçak basınç sistemi..”

l Ahmet Uçar (MeterolojiHava Tahminleri Şube Müdürü)

“10 dece artış oldu”

“Geçtiğimiz hafta çarşamba günü meteoroloji olarak bir veri yayınladık. Mevsim normalleri civarında seyreden hava sıcaklığının hafta sonundan itibaren artacağını öngördük. Tüm yurtta sıcaklıklar 8 ila 10 derece arttı. Bu hafta başından itibaren oluşan sıcaklık değerleri haziran ayı için normal değil. Geçmiş yıllara kıyasla hava sıcaklıkları mevsim normallerinin 10 derece üzerinde seyrediyor.”

“Hafta sonu düşüş olacak”

“Haziran ayında Ankara’nın ortalama sıcaklık değeri 26 derecelerde seyrederken, dün 36 derecelik ölçüm yaptık. İstanbul için de durum aynı; 27 derece olan haziran ortalaması, şuan için 33 dereceye çıktı. İstanbul’da oluşan aşırı nem sıcaklıkların 10 derece fazla hissedilmesine yol açıyor. Yani 32 derecelik havayı 40 derece olarak hissediyoruz. Ancak haftasonundan itibaren sıcaklıklarda kademeli düşüş olacak. Ankara ve İstanbul’da 30 derecelik hava bekliyoruz. Önümüzdeki haftadan itibaren ise normal seviye olan 27 dereceler seviyesi oluşacak.”

“Kabarcıklanıp bize geldi”

“Anadolu coğrafyasının özelliği sıcaklıkların kavurucu olmasına bir etken. Ancak aşırı sıcakların asıl nedeni Basra alçak basınç sisteminden kaynaklanıyor. Basra bölgesindeki havanın kabarcıklanıp yurdumuzun iç kesimlerine kadar ulaşması kavurucu sıcaklara yol açıyor. Sıcak kıyı kesimlerde nemle birleşince bunalıyoruz.”

l Bünyamin Sürmeli (Meteoroloji Uzmanı)

“Afrika sistemi de etkiliyor”

“Basra alçak basınç sisteminin etkisi altındayız. Hatta az da olsa Afrika sisteminin de etkisi var. Ortalama sıcaklık değerlerinin 7 derece üstünde bir hava söz konusu. Benim şahsi bakışımı soruyorsanız, bu tür sıcaklık dalgalanmalarını yadsımam. Yılın her ayında normalin 5 derece altında veya 5 derece üstünde sıcaklık olabiliyor. Önemli olan, yıllar içinde böyle bir değişim olup olmadığı.”

“Mayıstaki sıcaklar Hazirana kaydı”

“Şuan yaşanan sıcakların biraz daha alt değerleri mayıs ayının son diliminde görülürdü. Bu yıl ise haziranın ilk çeyreğinde görülüyor. 2 yıl önce Rusya’daki sıcaklık, 45 gün boyunca normalin15 derece üzerinde seyretti. Bizim yaşadığımızbir anormallik barındırmıyor.”

“Önümüzdeki hafta rahatlıyoruz”

“Hafta sonu kuzey bölgelerdeki sıcaklık normal seviyelere iniyor. Ankara, İstanbul rahat nefes alacak. Ancak Güneydoğu’da termometre 40 dereceyi gösterecek. Hafta ortasından itibaren Güneydoğu’da da havalar normale dönüyor. Hatta kuzey bölgelerdeki sıcaklıklar ortalama değerlerin birkaç derece altında olacak.”

Bol su için

Kırıkkale Sağlık İl Müdürü Op. Dr. Mehmet Öncel, aşırı sıcaklar nedeniyle günde en az 2 - 2,5 litre su içilmesi gerektiğini belirtirken, öğlen saatlerinde mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamasını istedi. Dr. Mehmet Öncel şu uyarıları yaptı, “Yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanlarda terleme mekanizması ile vücut ısısının dengede tutulması her zaman mümkün olmayabilir. Yine ortamdaki nem oranı yüksekse, terleme suretiyle vücut ısısı yeterli düzeyde düşmeyebilir. Ayrıca şişmanlık, herhangi bir hastalığa bağlı yüksek ateş, aşırı sıvı kaybı (dehidratasyon), kalp hastalığı, ruh ve sinir hastalığı, alkol ve uyuşturucu madde kullanımı ile tedavi amaçlı bazı ilaçların (tansiyon düşürücüler, idrar söktürücüler vb.) kullanımı da sıcak havalarda terlemeyi etkileyen diğer faktörlerdendir” dedi.

Haberin Devamı